Nie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy
Ala piecze i gotujeZupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam! składniki 100 g natki pietruszki 200 g ziemniaków 2 cebule 170 g 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka sól, pieprz oliwa z oliwek 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek, pietruszka do podania przygotowanie Pietruszkę opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka(...)dnem nalać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, dodać czosnek, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pietruszkę (zostawić trochę do dekoracji), gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zmiksować przy pomocy
Stare Garyciecierzycy 1/4 - 1/3 szklanki mleczka kokosowego 2-3 dużee łyżki pure z dyni hokkaido sól, pieprz przyprawa curry, kminek rzymski, papryka słodka i ostra, kurkuma, czosnek łyżeczka masła Makaron gotujemy. Masło roztapiamy i podsmażamy na nim pora, soląc go i przykrywając, dusimy, aż zmięknie. Dodajemy dynię, mleczko i ok.1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, dorzucamy ciecierzycę, ew. dolewają wodę/bardziej(...)koniec gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, wrzucamy makaron i dokładnie wszytko razem mieszamy. Dyniowe curry z masłem orzechowym; z ciecierzycy i kalafiora Jeżeli uwielbiacie kurczaka maśle orzechowym, to tego musicie spróbować koniecznie! kurczak w sosie dyniowo-orzechowym Przepis: ok.100-150g piersi z kurczaka + przyprawy (papryka słodka, ostra, czosnek, sos sojowy, odrobina wody) ok.100-150g
More food, love and dreamsgotujący się, gorący sos, przelewam do świeżo wypieczonych słoików łyżką wazową. Słoiki z gorącą zawartością natychmiast zakręcam i stawiam do góry dnem – pokrywki powinny się zassać. Ten chutney, którego podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka
Karo in the KitchenSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki(...)przekrojone na "cztery" gotować z 30 minut, na koniec wsypać kucharka, pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane
W Mojej Kuchni Lubięsmakowe i wodzi na pokuszenie kolejnej porcji (i to nie małej!) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1h Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo(...)mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Musimy uważać by ziemniaki podczas gotowania nie zmiękły, twarde łatwiej będzie ułożyć na wierzchu zapiekanki. Po ugotowaniu odkładamy do ostygnięcia.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy
Kolizje Smakówkrewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry(...)Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestabył za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach. Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).Sposób przyrządzenia kaszy:Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy na nim rozgnieciony czosnek oraz(...)listki szałwii. Trochę rumienimy czosnek, a następnie wrzucamy do garnka kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę wina, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy wodę.Zasady gotowania kaszy jęczmiennej:ugotowanej na sypko: szklanka kaszy- 2.5 szklanki wodyugotowanej na gęsto: szklanka kaszy- 3.5 szklanki wodyKaszę gotujemy, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone
upichcickurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać. Do miseczki wrzucić zawartość patelni, dodać makaron, drobno pokrojone jajka, paprykę, posiekaną kolendrę i sok z limonki.Wszystko wymieszać i doprawić solą.Sos mandarynowy:Wszystkie składniki przełożyć do rondelka. Gotować
Oryginalny smakSkładniki: udka kurczaka 2 duże, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, ryż 1 szklanka, koncentrat pomidorowy 6 łyżek, papryka ostra 1 mała, koperek 1/2 pęczka, przyprawa w płynie - do smaku umyte udka zagotować w wodzie i cedzakiem zebrać szumowiny wsypać ziele, liście laurowe, rozdrobniony w rozdrabniaczu pęczek młodej(...)włoszczyzny i gotować z 15 minut wsypać szklankę ryżu i co jakiś czas zamieszać, gotować z 10 minut dodać koncentrat pomidorowy, kucharka, papryczkę chilli i gotować z 10 minut na koniec wsypać koperek posiekany, przyprawę w płynie do smaku...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPopularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej mają postać naleśników lub krokietów z nadzieniem mięsno-warzywnym, albo krewetkowym. Podawane z sosami i dipami
Gotuj z Rumcajsempasuje na kanapki ale nie tylko. Można z jego użyciem wyczarować dużo fajnych i smacznych dań. Ja właśnie zrobiłam zapiekankę z warzywami i kurczakiem z dodatkiem sera, który fajnie w niej smakował. Już niedługo ukaże się przepis na tę zapiekankę. Mam w planach jeszcze wiele pomysłów na wykorzystanie(...)Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zapraszam was na ich stronę , tam znajdziecie więcej szczegółów Post Ser Koryciński „Swojski” Czesławy Zarzeckiej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeogromne samozadowolenie- to jest sos terapeutyczny:) W listopadzie wszystko jest jakieś takie schyłkowe. Łącznie ze stanem mojej lodówki- resztka Hummingbird Cake, miska puree z dyni po robieniu Halloweenowych ciastek, kurczak z niedzielnego obiadu. Niby nic konkretnego, a miejsca na nowe zapasy brak. Do tego dziś w portfelu miałam całe dziesięć złotych, więc nawet gdyby było miejsce na półkach(...)cały czas mieszając. Dolewamy mleko i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser, mieszamy sos i ewentualnie dodajemy odrobinę soli. Zostawiamy na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Moje cudo za cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo
les mirabelleskurki świeże lub w słoiku (dałam 0,5 l ) sól,pieprz,wegeta mała śmietana mąka masło do smażenia 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka wyciągnęłam kości, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce. Do mięska dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszałam. Uformowałam małe kulki i ugotowałam(...)osolonej wodzie ( około 10 minut ). Klopsiki wyciągnęłam z wody. Na patelni rozgrzałam odrobinę masła, by podsmażyć kurki. (Użyłam kurek w słoiku ,które robiłam latem.). Grzybki podlałam wodą w której gotowały się klopsiki,dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Chwilę jeszcze pogotowałam. Na koniec dodałam śmietanę, wcześniej zahartowaną. Sos zaciągnęłam delikatnie zawiesiną
Darcia w kuchniTaką potrawkę podaję z ziemniakami i buraczkami. Można ją zrobić z każdego rodzaju mięsa, ja akurat miałam kurczaka i królika. Składniki: 500 g mięsa z rosołu (użyłam udko z kurczaka i kawałek królika) 1 szklanka mrożonki marchewka z groszkiem 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula ząbek czosnku pieprz tłuczony z kolendrą sól łyżka oleju Mięso obrać z kości i pokroić(...)posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mięso i podsmażyć. Dołożyć marchewkę z groszkiem, podlać szklanką wody i dusić aż marchewka będzie miękka. Posolić, przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Gotować chwilkę i wyłączyć. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasałatkę z pomidorami. :) Składniki (na 2 porcje) : 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 opakowania świeżego szpinaku ząbek czosnku lyżka masła pomidor ser feta sól, pieprz Mięso z kurczaka oczyścić z błonek i rozbić na cienkie plastry. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Pomidor pokroić w cieniutkie plasterki. Na maśle podsmażyć czosnek, wrzucić świeży szpinak i podsmażać do czasu(...)jego liście zwiędną. Przyprawić. Na całej powierzchni filetu wyłożyć szpinak, plaster-dwa pomidora i pokruszony ser feta (ilość zależna od upodobań). Zawinąć w roladkę i zabezpieczyć wykałaczką. Gotować na parze przez ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu roladki na chwilkę odstawić, a następnie pokroić w plasterki. Smacznego
Kuchnia Elliepierś z kurczaka Plastry szynki wędzonej surowej ( na zimno ) Sól Pieprz Olej do smażenia Elementy szparagów 100 ml śmietany 18% słodkiej 1 łyżka masła Woda Wykonanie: Z filetów z kurczaka odkrawamy polędwiczkę ( tę małą część ). Na takie same wielkością kawałki kroimy pozostały kawałek fileta. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że szynka też jest solona. Każdy kawałek piersi owijamy plastrem(...)zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut. Zlewamy do garnka powstały wywar, dodajemy elementy szparagów i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli odparuje zbyt dużo płynu, można uzupełnić wodą. Po ugotowaniu szparagów, miksujemy je i przecieramy przez sito ( pozbywamy się łyka ). Przetarte umieszczamy ponownie w płynie. Dodajemy
Smaki Ewyostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie. Robię z reguły coś prostego ale zdrowego. Z dodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie(...)zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jemkremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu(...)świeży koperek do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej
Wanilia i Kardamonśredniej wielkości buraki czerwone 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Buraki gotuję do miękkości, studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Jabłka i cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Szczypiorek drobno(...)razem, dodaję przyprawy do smaku oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny i oliwę z oliwek. Sałatkę podaję z ziemniakami z wody i kotletem z piersi kurczaka. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenKurczak w nowej odsłonie. Proponuję pyszne danie KURCZAK ZE ŚLIWKAMI . SKŁADNIKI: podudzie z kurczaka cebula biała i czerwona 10 śliwek suszonych 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki masła 4 łyżki octu winnego przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano WYKONANIE: podudzie przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i smażyć na maśle z cebulą aż do zrumienienia(...)drugim rondlu robimy sos: mieszamy powidła, śliwki, ketchup, masło, ocet winny i 1/2 szklanki wody-gotujemy wkładamy usmażone mięso i dusimy wszystko do miękkości. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem
Kuchnia BeatyGrzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W tle Najcierpliwszy sprzedawał swoich niewolników, życząc z całego serca jakiemuś magowi, żeby go szlag trafił. Sielanka. Chciałam pogłębić swoją wiedzę z zakresu herbat i kaw. I nie pytajcie mnie jak trafiłam na portal „JakDbaćOswojeJaja(...)Serio! Naiwność ma, niezbrukana jeszcze okrutnością social mediów się wzruszyła. Cudownie! Ktoś wreszcie wytłumaczy jak przechowywać i gotować jajka kurzęcie… Aha! Podła suka, ironia, wystawiła mi środkowy palec. Trafiłam do świata worków mosznowych różnej urody. To było dziwne? Śmieszne? Potem doczytałam, że chodziło o szczytny cel, mianowicie o wzrost świadomości wśród panów, na temat raka jąder i prostaty
ladykitchenmięsa mielonego wieprzowego 90 dag mielonego z indyka Około 2 łyżek przyprawy naturalnej Piątnica Około 2 łyżek bazylii Piątnica Około 2 łyżek przyprawy do kurczaka Piątnica Około 2/ 3 łyżek czosnku granulowanego Sól ,pieprz do smaku Szynkowar 3 litrowy Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski dodać przyprawy ( sól i pieprz już według(...)wyrobić. Układać mięso w szynkowarze dobrze uciskając , założyć dekielek ze sprężynką do góry Zakręcić górną przykrywkę. Szynkowar włożyć do garnka z wodą , wody ma być więcej niż poziom mięsa. Gotować na małym ogniu około 3 godzin , temperatura mięsa ma mieć około 80 stopni a wody w garnku 90 stopni. Po 3 godzinach wylać nadmiar płynu z szynkowaru wstawić garnek
Sama słodycz i szczypta chiliMój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka. To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć(...)farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry. Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Polecam! składniki200 g gotowanego mięsa kurzego 200g cebuli pokrojonej w kostkę200 g pomidorów pokrojonych w kostkępieprzsóloreganonatka pietruszkiłyżeczka papryki w płatkach250 g szpinaku4 ząbki czosnku+100 g fetystarty cheddar (opcjonalnie)6 naleśników - np z tego przepisuprzygotowaniena dużej patelni rozgrzać
Stare Garyogórek zielony 1 sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym obsypaną mąką smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano - zrumienioną wątróbkę odkładać na talerz cebulę pokroić w talarki, posypać kucharkiem(...)zeszklić na tłuszczu po wątróbce dodać obrany, pokrojony zielony ogórek, koncentrat pomidorowy Pudliszki i podsmażać z 5 minut mieszając do cebuli wlać wodę i zagotować - dodać majeranek i gotować z 3 minuty na większym ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić z 10 minut na małym ogniu pod przykryciem wątróbka dzięki ogórkowi ma wyjątkowy i oryginalny smak, można ją podać
W Mojej Kuchni Lubię