gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:238/372)

Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 217

kurczaka - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 litry wody - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Przygotowanie bulionu: Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy. Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami. Gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 265

naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C .  Cytuję za źródłem: "Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek." "Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli(...)zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego"  Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy 3 litry wody ziele angielskie korzeń pietruszki marchew śliwki sechlońskie plaster selera bulwy sól liść laurowy natka  Kluseczki gryczane : szklanka mąki gryczanej sól woda jajo Mąkę

AZgotuj!
Wędlina drobiowa (z kurczaka) 195

kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie wyciągamy ,dodajemy żelatynę ,mieszamy i przekładamy do woreczka ,a następnie do szynkowaru. Całość gotujemy

R'n'G Kitchen
Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2457

gotuję w wodzie ok. 12-15 minut, odcedzam i studzę. Papryki i ostudzone pieczarki kroję w kostkę, dodaję tortellini i posiekane natki koperku i cebulki. Całość przyprawiam solą, pieprzem i mieszam z łyżką majonezu. Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce, na pół godzinki aby smaki się przegryzły. Tak przygotowaną sałatkę podałam w wersji obiadowej w towarzystwie grillowanych piersi z kurczaka

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa pomidorowa-krem 170

kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować

O kuchni z uczuciem
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem 255

gotowania ciąg dalszy. Jako że ostatnio zakupiłam pod wpływem chwili całą masę kasz różnych rodzajów, postanowiłam w końcu coś z nimi przygotować. Jako pierwszy wpadł mi w ręce kuskus. Uwielbiam szybkie i smaczne potrawy, postanowiłam więc nafaszerować paprykę i upiec w piekarniku. Całość zajęła mi maksymalnie 30 minut, a efekt był bardzo zadowalający. Potrzebne nam: - mała pojedyncza pierś z kurczaka

W poszukiwaniu inspiracji
kapary i pomidory czyli nadziewane piersi z kurczaka 220

cukinia.......................................................................................................               .WYKONANIE: W piersi kurczaka zrobić dziurę , nałożyć farsz z pokrojonych, suszonych pomidorów, kaparów, oliwek. Z zewnątrz oprószyć solą i pieprzem, obsypać estagonem i bazylią ,odstawic na 2 godz. Po tym czasie piersi  przełożyć do garnka o grubym dnie, podlać oliwą z pomidorów i wodą. Dusić do miękkości.-u mnie około 20minut(...)połowie duszenia dorzucic pokrojona,--posolona i popieprzona -- w plasterki cukinie.Ziemniaki gotowane na parze w mundurkach,potem obrane.. Smacznego

w mojej kuchni
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy konserwowej 240

kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g) * 70 ml śmietanki 30% * pieprz cayenne * sól Wykonanie: Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować

kolorowotorcikowo
Kurczak w sosie cebulowym 312

Szybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia   Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.   Ser tarkujemy(...)drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną.   Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut.   Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu.   W wersji ze śmietaną do pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem.   W wersji bez śmietany

Maminek kulinarny
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 224

kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy

Tajskie smaki
Kurczak w mleku kokosowym 444

Składniki ( 2-3 porcje): 1 cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 400 g 200 g mleka kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprzolej do smażenia Wykonanie:Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, następnie(...)patelni. Dodajemy do niego czosnek, chili i cebulę i smażymy dalej prze 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, mieloną paprykę i mleko kokosowe. Gotujemy około 15 minut, a na koniec przyprawiamy  solą i pieprzem

Kulinarne przygody Gatity
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 215

ciężkim dniu. Lub kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji(...)więc co sprawiło, że moja potrawa była lepsza? A wierzcie mi, jestem bardzo krytyczna jeśli chodzi o moje kuchenne rewolucje... Czy tamtejszy kucharz miał gorszy dzień, a może gotowanie dla "mas" już mu zwyczajnie zbrzydło? W sumie, nie byłabym zdziwiona, sama zastanawiałam się kiedyś, co stałoby się ze mną, gotującą dla takiej ilości ludzi, którzy, owszem, zjedzą, ale raczej rzadko

Gotowanie to kochanie
Pierś z kurczaka z mango i agarowymi galaretkami 328

zawrzała wsypałam do niej susz herbaciany. Przykryłam nakrywką i zaparzałam około 10 minut.  Po tym czasie przecedziłam herbatę przez sitko, by pozbyć się fusów i ponownie zagotowałam. Do gotującej się wody wsypałam pół łyżeczki agaru i porządnie wymieszałam, po czym rozlałam gotową galaretkę do porcelanowych naczynek i odstawiłam do wystudzenia.    Nie musicie wstawiać go do lodówki, spokojnie(...)Możecie pokroić go dowolnie, w paseczki, kwadraciki, albo zjeść w całości :)     Gotowe galaretki użyłam do mojej sałatki. A następnie zabrałam się do dalszej pracy. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam, ponownie opłukałam, osuszyłam, po czym pokroiłam na mniejsze części i przyprawiłam oliwą, pieprzem, solą, curry i czarnuszką. Wstawiłam na 25 minut do parowaru.    Gotowe pokroiłam na małe

Sajkofanka smaku
Pita pełnoziarnista nadziana wiosną ! 245

bardzo chrupiącą z lekkimi dodatkami. Do ciasta dodałam masło ghee , które udało mi się zakupić na Targach. Jest to rodzaj masła klarowanego, wytwarzanego zgodnie z recepturą Indyjską czyli długotrwałe gotowanie (na małym ogniu) i usuwanie szumowin oraz osadu. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i można przechowywać poza lodówką. Dużym plusem jest fakt, iż dopiero przy temperaturze ponad(...)wyrośnięcia. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut. "Nadzienie" pity Składniki: 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów; 50 g usmażonej piersi z kurczaka w bazylii, pieprzu cayenne oraz 2 ząbkach czosnku; 10 g sera feta; 2 rzodkiewki; garść rukoli. Gotową, przestygniętą pitę kroję na pół i środek smaruję pastą. Następnie kładę ser, gotową pierś

Życie na widelcu
Domowa wędlina z drobiu 205

urządzenie - szynkowar i ono na dzień dzisiejszy jest numerem jeden. Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości(...)chcemy, przekładamy je dosyć delikatnie składnikiem wypełniającym, np. powidłem śliwkowym), i wkładamy do szynkowaru.  Można użyć specjalnego worka, ja pomijam ten krok, wlewam odrobinę wody i zamykam szynkowar. Gotujemy ok 1,5h w temperaturze 90st.C. Polecam przy okazji zakupu szynkowaru zamówić do kompletu specjalny termometr. Po ugotowaniu mięso należy chłodzić przez 5-8h (ja zazwyczaj zostawiam lodówce

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania