gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:233/372)

Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 243

sałatką jarzynową jest jak z bigosem, każda gospodyni domowa ma swój sposób, który uważa za jedyny i słuszny. Jednak biedna sałatka jarzynowa nie przypuszczała, że moda na gotowanie przysporzy jej konkurentek. Wraz z modą pojawiły się przepisy na sałatki z całego świata i to jest super. Mniej super jest to, że dla mody co poniektórzy przełkną i filecik anchois mimo(...)Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę z tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy majonezowe a w wersjach fit sosy jogurtowe. Bardzo mało sałatek z makaronem. Pewnie dlatego, że makaronowa sałatka kojarzy się z majonezem a to już modne

ladykitchen
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 261

Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.Od zawsze byłam ciekawa

peanutbuttermonster
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 197

Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam

peanutbuttermonster
Bigos z młodej kapusty 183

Dokładnie mieszam. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiam szczyptą soli i wlewam bulion. Całość duszę 30-40 minut. Doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze 6-8 minut. Ściągam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu lub po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem.   Smacznego, Klaudia(...)lżejszej wersji suszoną kiełbasę i surowe mięso wieprzowe można zastąpić szynką parmeńską (lub inną długo dojrzewającą), kiełbasą drobiową i surowym mięsem drobiowym (np. mięsem z udek kurczaka bądź piersią z kurczaka). W wersji wegańskiej zamiast dodatku mięsa można użyć świeżych lub suszonych grzybów oraz suszonych śliwek

Mango Papaja
Cukinia z sadzonym jajkiem 213

cukinii gotujemy około 3 minut. Po ugotowaniu wykładamy cukinię na duży talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła, polewamy po cukinii. Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła wbijamy  jajko lekko posolić przykrywamy pokrywką po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią. Tak przygotowaną cukinie możemy również podawać z pieczonym lub smażonym kurczakiem.  Smacznego

kgwjanczewo
Po maminemu - najlepszy rosół świata 313

Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości, należy ją poćwiartować. Wołowinę zaś pozostawiamy w takim stanie, jak jest. Następnie poćwiartowany drób i kość wołową/mięso przekładamy do wysokiego garnka. Zalewamy je zimną wodą tak, by całe zostało przykryte, ze sporą nadwyżką. Garnek stawiamy na średnim palniku i na małym ogniu czekamy do momentu zagotowania wody. Podczas gotowania powstanie brunatna

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 352

patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy szpinak ładnie połączy się z mięsem dodajemy pesto z bazylii, pokrojony w kosteczkę ser feta, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy wydaje się nam, że mięso może być zbyt suche podlewamy odrobiną bulionu. Spaghetti gotujemy al dente

VioletoweKucharzenie
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 210

się "Gotuj krok po kroku", modyfikując przepis pod swoje kubki smakowe:) Wyszło naprawdę bardzo smaczne! Nie zniechęcajcie się ilością składników, bo to nie jest dużo. Tłok robią przyprawy:), których nie można pominąć. Kwaskowego smaku nadaje połówka cytryny. Możemy dodać więcej, ale ja nie chciałam przesadzić. Chodziło mi tylko o delikatny, cytrynowy posmak. Składniki: 3 piersi z kurczaka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w sosie jabłkowo-żurawinowym 206

kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą. Sos: 3  małe kwaśne jabłka 3/4 szklanki rodzynek ¾ małego słoiczek żurawiny  Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, aby były wilgotne. Odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody i dodajemy jabłka. Po upływie 3 minut dodajemy rodzynki i żurawinę. Gotujemy to około

Humanistka w kuchni
JARZYNOWA NA PIERSI KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 265

kurczaka  (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki Wykonanie: Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
szybkowar-golonki indycze z kapustą kiszoną na ostro... 254

przyprawą do kurczaka i dobrze je natrzeć, schować do lodówki na całą noc golonki zrumienić na gorącym oleju z każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowa szynka z szynkowaru 210

Piersi z kurczaka, dobrze rozgnieść w misce tłuczkiem do ziemniaków. Do szynkowara włożyć woreczek, do worka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma. Woreczek zawinąć, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Szynkowar odstawić do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie, szynkowar wstawić do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Parzyć wędlinę w 80 stop, nie gotować, przez

Kuchnia Danusi
Roladki ze szpinakiem i jajkiem 197

Każdą pierś kurczaka przecinamy w poprzek tak by powstały na 4 kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Taki farsz nakładamy na kotletach i zwijamy w roladki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do gotującej się wody

Aga w kuchni
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 213

olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej(...)liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i plaster cytryny. Co ważne, nie solimy. Soczewica potrzebuje około 20 minut, miękkość sprawdzamy „na ząb

ladykitchen
Makaron inaczej, czyli owocowe spaghetti 531

Aromatyczne połączenie gruszki i banana z korzennymi przyprawami, a do tego mieszanka ziaren, makaron pełnoziarnisty i twaróg- prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów i obiad w nieco

peanutbuttermonster

Proponowane wyszukiwania