Miękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami. Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska
IzaGotujeJak Wasze postanowienia noworoczne? U mnie póki co wszystko idzie zgodnie z planem, staram się zdrowo odżywiać a do tego regularnie ćwiczę. Mam nadzieję, że nie
Zgrabne Gotowaniekurczaka w dość duże kawałki. Wszystko razem wrzucamy do miski i zalewamy oliwą i posypujemy obficie przyprawami, mieszamy - najlepiej ręką. Następnie zawartość miski przekładamy do torebki do pieczenia w piekarniku zamykamy worek i wkładamy na 40-45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podajemy z ziemniaczkami z bazylią. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki (nie za małe) i gotujemy
Moje-pitraszeniejest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Pycha :) Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3-4 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru(...)sól, pieprz około 3 litry wody 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler, por) i wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę aż powstanie wywar. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę i drobno siekamy. Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy skórki i kroimy na kawałki. Na patelni
Symfonia smakowakurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy
Moje Kuchenne RewelacjeGotujemy mleko w garnku z wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku była woda i nie wysadziło nam puszki jeśli braknie wody. Ciepłe mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki
Lili w kuchnikurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa - ziele angielskie 3 szt. - liść laurowy - po 1 jajku na miękko na osobę Przygotowanie: Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego 1,5 litra zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy
W poszukiwaniu inspiracjikurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta płatków chili Do dekoracji: plasterki limetki lub cytryny natka pietruszki Sposób przygotowania 1. Makaron gotuję
Wanilia i Kardamonkurczaka i indyka po 20 dag mąka ziemniaczana, vegeta Natura sos sojowy przyprawa pięciu smaków masło do smażenia papryka i pieprz mieliny, sól Przygotowanie : Mięso kroimy w cienkie paseczki lub w małą kostkę, obsypujemy mąką ziemniaczaną i vegetą, pozostawiamy na 15 min, a potem obsmażamy najlepiej na maśle klarowanym Na około litr wrzątku wrzucamy warzywa, dodajemy mięso i gotujemy
Proste Potrawydługiego weekendu będzie, krótko i na temat. Przedstawiam przepis na curry z soczewicą i papryką. Ja podaję go z kaszą jaglaną albo z ryżem. Skladniki 500g kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 1 chili soczewica curry - przyprawa pół łyżki kolendry pieprz i sól Wykonanie: Na oleju zeszklamy cebulę po czym wrzucamy mięso(...)minuty, po czym dodajemy chilli oraz 4 łyżeczki curry. Smażymy wszystko jeszcze chwilę. Całość zalewamy pół litra bulionu oraz pół szklanki czerwonej soczewicy. Gotujemy 15 minut. Można dodac "kapkę" smietany pod koniec. Przyprawiamy do smaku i zajadamy
Lubczyk i WaniliaDlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica(...)świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem z mięsem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy
MamaOskarkakurczaka namocz w osolonej, zimnej wodzie. Będzie bardziej soczysty. Posiekaj oczyszczone kurki oraz cebulę na dość drobno. Podsmaż cebulę razem z liściem laurowym i pieprzem, osól odrobinę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby. Jeżeli jest potrzeba dodaj odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu . Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj
Pasje JolkiMoje dania są gotowane z myślą o dzieciach, ale czasami lubię wprowadzać do mojej kuchni potrawy z innych krajów. Właśnie było tak z sajgonkami. I o dziwo moje dzieci były nimi zachwycone :) Dodatkowo dodałam do nich kiełki fasoli mung z obawą, że nie będą ich jedli, ale byłam mile zaskoczona, ponieważ jedli z apetytem. Składniki(...)papier ryżowy 1 pojedyncza pierś z kurczaka po 2 łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki 2 łyżki kiełek fasoli mung sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Przygotowanie
Amatorka kuchennaUlegacie nieraz namowom swoich najbliższych, jeśli chodzi o gotowanie. Ja uległam mojej córce :) Mamo zrobisz tortillę? Przygotowałam taką, w której przemyciłam wiele warzyw, za którymi moje dziecko niekoniecznie przepada. Domowej roboty sos czosnkowy zwieńczył dzieło. Miło było patrzeć jak szybko zniknęła z talerza :) Chociaż płaty tortilli były gotowe, smakowało (już planuję następnym razem zrobić je własnoręcznie). SKŁADNIKI(...)płaty tortilli 1 średnia cebula 3 piersi z kurczaka 8 pieczarek mix sałat papryka żółta i czerwona pomidor czerwona cebula ogórek (korniszon) sos sojowy przyprawa gyros sól, pieprz olej 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną
Kuchnia w opałachGrecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce(...)ubić trzepaczką jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę
Stare Garypiersi z kurczaka 200 g śmietany majeranek czosnek granulowanyjarzynka3 saszetki ryż2 cebule Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Pierś pokrojona doprawiamy przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinęKroimy cebulę w piórka Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulę Dodajemy mięso i razem smażymy, a potem(...)dusimy ok 20 min W tym samym czasie gotujemy ryż Po 20 min do mięsa dodajemy śmietanę i chwilkę podgrzewamy ( jeśli wolimy gęstsze można zaprawić lekko mąką) Gotowy sos nakładamy na ugotowany ryżSmacznego
Klaudynkowa kuchniakurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki na gorącym oleju podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać ciut czubricą, podsmażać z 10 minut wlać wywar mięsny i dusić pod przykryciem z 15 minut dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka
Kulinarny karnet Christopherakurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno 2 łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam fasolę i pół łyżeczki kuminu. Po kilku minutach zalałam bulionem i gotowałam
bastalena