gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:241/372)

Galaretka drobiowa - Auszpik 660

zmianą barwy, przez co podnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek.Składniki: 2 większe lub 3 mniejsze podudzia z kurczaka Włoszczyzna do rosołu Przyprawy do rosołu (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty) Żelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek(...)jajek Cytryna, sałata, ogórek, szczypiorek - do wyboru do przystrojenia Przygotowanie:    Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente).Jajka standardowo - do osolonej wody i jak się zagotują to wg. kupionego rozmiaru 8-10 min samego gotowania.Otrzymany wywar przecedzamy do pojemnika

Mechanik w kuchni
C - Kurczak w papryce na zielonej wyspie 261

ryż  + woda + sól   ewentualnie czosnek  1-2 ząbki            Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka(...)minut do miękkości mięsa.Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać na małym ogniu (nie gotować). Miłośnicy czosnku mogą dodać drobno posiekany bądź wyciśnięty czosnek.Podając ryż polewamy jogurtowym sosem, obok wykładamy mięso z kolorową papryką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 325

przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka(...)złoty kolor. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. * ja użyłam udo z indyka, ale może być kurczak ** mieszanka firmy Kamis   zastawa

królestwo garów
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 232

takie dni, kiedy mało co mi pasuje. Za bardzo nie chce mi się gotować i kombinować lub zwyczajnie nie mam na to czasu, a nawet pomysłu. Wtedy włączam u siebie tzw. grzebanie z mojej listy do zrobienia, a gdy to nie pomaga, przełączam się na książki kulinarne. Tym oto sposobem zainspirowałam się przepisem na Skrzydełka Buffalo z książki Bohater Kuchni(...)SuperKurczak. Zamieniłam jedynie skrzydełka na podudzia, które udało mi się dostać bez kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sos: 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka

Fabryka pomysłów
Stripsy/ skrzydełka a’la KFC 202

Oboje z mężem bardzo lubimy KFC i był taki czas, że często wybieraliśmy się ja na stripsy, a mąż na skrzydełka. Zmieniło się to kiedy na blogu „Uwielbiam Gotować” wypatrzyłam ten przepis. I teraz kiedy mamy ochotę na KFC robimy je w domu. I powiem Wam, że smakiem i wyglądem przypominają te, które możemy kupić. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze(...)ilość pieprzu i ostrej papryki. Idealnie pasują do frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką. Zapraszam!!!!   Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,   Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu Cayenne

Passion of Cooking
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 206

celu użyć po prostu dużego talerza. Ułożyłam go na blacie  kuchennym.  Nakładałam kolejno:  liść sałaty  ( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka, Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,   Awokado i liście mięty.    Całość przyprawiłam solą i pieprzem.   Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką(...)imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.   Miód.  Ocet ryżowy. Sos rybny. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.  Do sosu można dodać świeże listki mięty. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego! Polecam również  SAJGONKI Z MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I MAKARONEM

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z KABANOSAMI 285

Sałatka jarzynowa to chyba najbardziej znana sałatka. Mnie się kojarzy ze świętami, bo taka tradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie na świąteczny czas. Naszła mnie chęc na coś podobnego ale urozmaiconego smakiem. Powstała taka z dodatkiem wędliny drobiowej i kabanosów. Równie pyszna. Sałatkę podałam na zastawie  PARYS - PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 słoik(...)mieszanki marchew, groszek, kukurydza Jamar 1 puszka kukurydzy Jamar 5 jajek ugotowanych na twardo 4 kabanosy drobiowe orzechowe 15 dag polędwicy z piersi kurczaka 15 dag żóltego sera pól pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól,pieprz Wykonanie: Ser żólty oraz wędlinę kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, tak samo postępujemy z jajkami. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko

Z Majeczką w kuchni
Paella z kurczakiem 239

kostkę lecz bez miąższu. Bulion zagotowuję razem z szafranem. Na patelni głębokiej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, dodaję kiełbaskę i podsmażam aż wytopi się nadmiar tłuszczu, dodaję kawałki kurczaka i mieszając obsmażam z każdej strony w między czasie dodając starty czosnek. Gdy filet jest już ładnie obsmażony dodaję kukurydzę, paprykę i pomidora, mieszam chwilkę i dodaję przyprawy (kurkumę(...)oraz łyżkę koncentratu. Wszystko ciągle smażąc mieszam i po chwili wsypuję ryż. Mieszam dokładnie wszystko na patelni przez 2-3 minuty i wlewam przecedzony bulion (bez nitek szafranu). Całość gotuję ok 10-12 minut mieszając tylko co jakiś czas następnie zmniejszam ogień do minimum i duszę / prażę paellę jeszcze przez kilka minut. Gotową paellę stawiam razem z całą patelnią

Mechanik w kuchni
Modra kapusta 229

Kiedy byłam dzieckiem patrzyłam jak babcia zakwasza czerwoną kapustę. Kiedy zmieniała kolor mówiłam, że to czary :) Swoją modrą kapustę podałam schłodzoną jako dodatek do  kurczaka w majeranku . Modra kapusta Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm 1 duże kwaśnie jabłko 1-2 cebule ocet spirytusowy lub winny sól pieprz cukier olej Wykonanie: Kapustę obrałam(...)brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta

Kuchenne zapiski Edyty
Piersi kurczaka w sosie musztardowym 208

chili Piersi umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Gdy zacznie wrzeć to dodać mięso. Kawałki piersi kurczaka przesmażyć na lekko złoty kolor. Następnie wyjąć je i do tego samego garnka dodać masło. Gdy się rozpuści to wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę ze sobą przesmażyć(...)zimne mleko, śmietanę i musztardę. Całość zagotować. Jeśli sos za mocno się zagęści - dodać połowę lub całą szklankę wody. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Powyższe danie podawać z ryżem lub kaszą

Ugotować
Botwinka 254

kostki rosołowe 3 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego ½ łyżeczka majeranku 3 łyżeczki octu winnego ½ łyżki cukru 5 – 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1- 3 łyżki mąki 1 ćwiartka kurczaka Sposób wykonania: Warzywa (oprócz dużych buraków i ziemniaków ) obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać pokrojone warzywa, mięso i przyprawy ( bez octu). Całość dusić(...)godzinę i 10 minut. W oddzielnym garnku ugotować duże buraki z łupinkami i gdy będą już miękkie, obrać z łupinek, pokroić w kostkę. 12- 15 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać pokrojone ziemniaki i na końcu buraki. Mąkę rozrobić z wodą i dodać do wrzątku. Całość pogotować jeszcze 2-3 minuty, dodać ocet. Można dodać jeszcze śmietanę, ja jednak

Na słodko lub wytrawnie
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 240

części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem(...)pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę.  Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać kolendrą  podawać z grzankami. Smacznego

Stare Gary
58. Tajska zupa z niespodzianką 187

lubi niespodzianek, szczególnie tych których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę   tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na  niespodziankę:   4 duże liście kapusty pekińskiej  1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich  lub królewskich(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku. 1. Mięso, por, kapustę pekińską  i marchewkę pokroić w paseczki.  2. Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut.  3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez

Jadło i czytadło
Zupa z grzybami shiitake 279

stronie  Piotra Adamczewskiego  . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2  jajka, 200 g  kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki, 60 g makaronu soba kiełki(...)opłukać, odkroić twarde ogonki.  Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut,  dodać kapustę  i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron

Stare Gary
Mięso mielone zwinięte w kurczaka na pesto z rukoli, z kuskusem, groszkiem i talarkami z buraka 204

smaki, papryczka chili w płatkach   świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. . Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie).   Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli(...)mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Moniki Smakołyki