dania. W naszym domu - ale w wersji z rodzynkami - pojawiało się bardzo często. Zwłaszcza właśnie, podczas rzadkich spotkań rodzinnych. KURCZAK W BIAŁYM SOSIE Z ŻURAWINĄ Składniki mięsno-rosołowe: - 1 kurczak - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - pół łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego - 4 ziarenka ziela angielskiego - 3-4 liście laurowe - sól Przygotowanie: Mięso porcjujemy i czyścimy. Warzywa obieramy(...)Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy pół łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego i 3-4 liście laurowe. Solimy dopiero po około 30 minutach. Gotujemy na mały ogniu do miękkości warzyw i mięsa (około 1-1,5 godziny). Wyciągamy mięso, warzywa i przyprawy. Mięso odkładamy na bok, warzywa kroimy w talarki, przyprawy odrzucamy. Składniki
Życie zamknięte w smakupolityce można rozmawiać ostatnimi czasy;-) zatem muszę z sobą coś zrobić, bo znajdzie sobie inną frajerkę i wtenczas to dopiero będzie JA PITOLEEEE kuwa Gabryska!;-) Zatem wracam do gotowania, robienia zdjęć, pisania - czyli do blogowania. OH YEEEEEAAAHHHH;-) Podam Wam dziś prosty przepis na lekko pikantny gulasz warzywno-drobiowy, który to zrobiłam dziś na obiad. Pychotka! A prosty(...)gdyby wszystko było proste;-D Weźcie takie podatki na przykład... hehe dobra, już koniec, słowo, nie zaczynam;-) No dobrzeeeeee, to proszzzzzze - przepisik na duży gar gulaszu: podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (mogą być kolorowe) 2 puszki pomidorów krojonych 1 cukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków) olej
Restauracyjka Literackaużyłam pysznych Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła dostępnych w sklepie internetowym http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Składniki : Około 6 dużych ziemniaków 3 marchewki 6 pieczarek 2 pałki upieczone z kurczaka 1 upieczona pierś z kaczki 1 opakowanie Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła 1 duża cebula 1 łyżka płaska ziół prowansalskich sól, pieprz , szczypta chili do smaku(...)łyżka płaska słodkiej papryki Wykonanie : Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak na 2 cm nad ziemniakami. Lekko solimy , Gotujemy około 18 minut . Pieczarki , paprykę , cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy 3, 4 łyżki oliwy i lekko podsmażamy warzywa z pokrojonym mięsem i kiełbaskami Ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chilisól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek i wymieszać. Umyte i osuszone piersi z kurczaka zapanierować i zostawić pod przykryciem na ok godzinę. Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut. Po 20 minutach podlać piersi sosem sojowym. Kurki umyć delikatnie i obgotować(...)kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć i dodać kurki (poddusić 5 minut). Dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszając gotować, aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec dodać cytrynę, aby sos nie był zbyt mdły w smaku. Dosypać łyżkę natki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podawać opruszone natka pietruszki
ChilliJemykarmieniem piersią i dotkliwą dietą eliminacyjną. I choć roladki te nie są zbytnio dietetyczne to były jednym z rarytasów, na które czasem sobie pozwalałam dla poprawy humoru i "osłody" gotowanej diety indyczej. Na szczęście brzucho Syna bywało wyrozumiałe i roladki owe tolerowało w mleku ;) Minęły mniej więcej dwa lata, a zębaty Syncio już sam zajada się roladkami(...)Starzeję się? Nie..., to niemożliwe! Skupię się lepiej na opisaniu roladek nim dojdę do jakichś straszliwie mylnych wniosków. Składniki: 4 kotlety schabowe (ze schabu środkowego) 2 kotlety z piersi kurczaka 1 ogórek kiszony 3 plasterki sera żółtego 1/2 kostki serka topionego np. gouda kilka wiórków masła 1/2 małej cebuli pokrojonej na pióra sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety dobrze rozbijam. Im będą
Kuchnia po mojemuPiersi kurczaka marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny . Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do osuszenia. Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na rozgrzana folię sypiemy 0,5 szklanki ryżu . Dla aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z pomarańczy , ł yżeczkę cukru(...)przygotowaną patelnie podgrzewamy, a gdy zaczyna dymić, w stawiamy metalową wkładkę do gotowania na parze, na której układamy mięso , szczelnie zakrywamy i zmniejszamy gaz. Zmniejszamy palnik na średni płomień. W momencie ,kiedy zacznie sie wędzić-dymić, zmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe. Tak można uwędzić skrzydełka
w mojej kuchniskładniki* korpus z kurczaka lub skrzydełka* 2 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku* 10-15 dag grzybów kurek* 3 ziemniaki* 1 jajko* 3 czubate łyżki mąki pszennej* natka pietruszki* kostka bulionowa drobiowa* sól, pieprzSposób wykonaniaUmyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową(...)nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min.W tym czasie obrać marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w ok. 3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw.W tym czasie umyć i pokroić natkę pietruszki, oraz
Mix smakuBardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za
Stare Garywięcej. papryka suszona sól pieprz Kamis 2 łyżeczki żelatyny czosnek suszony Wykonanie:Z 3 ćwiartek wypruwamy kości. Jedną ćwiartkę mielimy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy łyżeczkę żelatyny. Mieszamy dokładnie.2 pozostałe ćwiartki rozkładamy tak aby wielkością zmieściły się w naszym szynkowarze. Posypujemy je przyprawami wedle uznania i dodatkowo łyżeczką(...)dokładnie zawijamy. Układamy w szynkowarze, zamykamy. W większy garnek wlewamy wodę, tak aby sięgała ok 1 cm poniżej brzegu praski. Wkładamy na dno ściereczkę i wkładamy szynkowar i gotujemy pod przykryciem w temp ok 90 stopni ok 70 min. Temperatura wewnątrz praski powinna osiągnąć ok 71 stopni. Ustalenie takiej temperatury ułatwi nam termometr którym mierzymy temp wewnątrz szynkowaru.Po upływie tego
Malinowe Pocałunkiprzepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już cukru- sos żurawinowy jest już bardzo słodki sam w sobie. Na pewno świetnie też sprawdzi(...)pół szklanki cukru trzcinowego3/4 szklanki zimnej wodyPrzygotowanie: Połącz wszystkie składniki w rondelku. Przykryj pokrywką, włącz palnik na średni ogień i zaczekaj, aż sos się zagotuje. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10-15 minut, często mieszając. Jeśli sos się przypala lub za mocno gotuje, zmniejsz trochę ogień. Zostaw do ostygnięcia. Przelej do słoiczka i trzymaj w lodówce. Smacznego!PaulinaPopularne
Gotowanie to kochaniePrzepraszam wszystkich za krótką nieobecność, ale wiecie jak to jest: wakacje, urlopy, goście... Już wracam i mam nadzieje, że się zdążyliście stęsknić :)
Rozpustne gotowaniemargin-bottom: 0.21cm; } W kwietniu proponowałam Wam swoją wersję risotta z dodatkiem warzyw i kurczaka, zapiekanego pod grubą warstwą sera. Bardzo lubię tę wersję, jest właściwie samowystarczalna i ryż podany w ten sposób jest moim faworytem. Zaczęłam jednak miesiąc włoski i wypadałoby podać też tradycyjny przepis na risotto, z dodatkiem białego wina i szafranu. A zatem jest(...)bisi. Powiem Wam jednak w sekrecie, że moja prywatna dzika wersja risotta smakuje mi bardziej niż ta gładka i kremowa, trącąca mocną szafranową nutą. O tak, specjalnie na okazję gotowania risotta kupiliśmy szafran, sprzedawca popatrzył na nas z błyskiem w oku i wcisnął ulotkę opisującą jakieś dziwne jagody, ponoć niesamowicie zdrowe i równie niesamowicie drogie, bo w końcu ktoś
Przepysznik - BLW i nie tylkomożna tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym(...)pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić, ale nie wylewać wywaru ! Przygotować sos : Na głębokiej patelni roztopić masło
Codzienne Gotowaniegalarecie Ilość składni ków zależy od ilości zużytych jajek oraz pojemności naczyń, w których robimy galaretkę. Ja użyłam foremek na babeczki o pojemności 250 ml. rosół – najlepiej domowy z kurczaka jajka marchewka z rosołu koperek natka pietruszki żelatyna - stosuję proporcję 4-5 łyżeczek na 1/2 litra płynu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody(...)zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w gorącym rosole. Jajka ugotowałam na twardo (od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlałam, wystudziłam w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrałam ze skorupki, ścięłam troszeczkę wierzchołka, tak aby jajko można było postawić w foremce
Kuchenne zapiski Edytyzupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę(...)skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniawątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy , mielimy 2-krotnie wraz z odciśniętymi kajzerkami, jednym surowym kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie aluminiowe foremki napełniamy do połowy masą, układamy wiśnie(...)grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku miód, wlewamy wino i wsypujemy wiśnie bez pestek, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet drobiowy podajemy z sosem wiśniowym. Smacznego! The post Pasztet drobiowy z wiśniami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 3 litry woda, 1,5 łyżki sól do pomidorów Royal Brand, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka przyprawa do pomidorów, - ile potrzeba ryż ugotowany, - ile potrzeba śmietana, 1 kg pomidory, 1 łyżka masło, 1 łyżka cukier, - do smaku maggi, 1 puszka koperek siekany skrzydełka zagotować(...)zebrać "szumowiny" łyżką cedzakową do wywaru włożyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę i gotować z 20 minut pomidory umyć, przekroić na cząstki i w rondlu je z masłem i ząbkami czosnku udusić dodać sól do pomidorów Royal Brand przełożyć do wywaru i z 10 minut gotować obrać mięsko ze skrzydełek i włożyć je do zupy i wszystko zmiksować blenderem na krem
W Mojej Kuchni LubięWażne żeby piersi z kurczaka nie były ani za grube ani zbyt cienkie. Na patelni grillowej układamy zamarynowaną pierś i smażymy po 6-7 minut z każdej strony. Pierś kurczaka po usmażeniu odstawiamy na kilka minut by odpoczęła, w ten sposób nadal pozostanie soczysta i miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek(...)podałam z pyszną sałatką z pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej papryki i cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem. Doprawiłam ją tylko solą i pieprzem oraz łyżką jogurtu naturalnego. Zamiast ziemniaków wybrałam gotowanego kalafiora. Było pysznie! Gotowe
Mango Papaja