galarecie Ilość składni ków zależy od ilości zużytych jajek oraz pojemności naczyń, w których robimy galaretkę. Ja użyłam foremek na babeczki o pojemności 250 ml. rosół – najlepiej domowy z kurczaka jajka marchewka z rosołu koperek natka pietruszki żelatyna - stosuję proporcję 4-5 łyżeczek na 1/2 litra płynu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody(...)zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w gorącym rosole. Jajka ugotowałam na twardo (od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlałam, wystudziłam w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrałam ze skorupki, ścięłam troszeczkę wierzchołka, tak aby jajko można było postawić w foremce
Kuchenne zapiski Edytyzupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę(...)skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniawątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy , mielimy 2-krotnie wraz z odciśniętymi kajzerkami, jednym surowym kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie aluminiowe foremki napełniamy do połowy masą, układamy wiśnie(...)grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku miód, wlewamy wino i wsypujemy wiśnie bez pestek, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet drobiowy podajemy z sosem wiśniowym. Smacznego! The post Pasztet drobiowy z wiśniami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 3 litry woda, 1,5 łyżki sól do pomidorów Royal Brand, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka przyprawa do pomidorów, - ile potrzeba ryż ugotowany, - ile potrzeba śmietana, 1 kg pomidory, 1 łyżka masło, 1 łyżka cukier, - do smaku maggi, 1 puszka koperek siekany skrzydełka zagotować(...)zebrać "szumowiny" łyżką cedzakową do wywaru włożyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę i gotować z 20 minut pomidory umyć, przekroić na cząstki i w rondlu je z masłem i ząbkami czosnku udusić dodać sól do pomidorów Royal Brand przełożyć do wywaru i z 10 minut gotować obrać mięsko ze skrzydełek i włożyć je do zupy i wszystko zmiksować blenderem na krem
W Mojej Kuchni LubięWażne żeby piersi z kurczaka nie były ani za grube ani zbyt cienkie. Na patelni grillowej układamy zamarynowaną pierś i smażymy po 6-7 minut z każdej strony. Pierś kurczaka po usmażeniu odstawiamy na kilka minut by odpoczęła, w ten sposób nadal pozostanie soczysta i miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek(...)podałam z pyszną sałatką z pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej papryki i cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem. Doprawiłam ją tylko solą i pieprzem oraz łyżką jogurtu naturalnego. Zamiast ziemniaków wybrałam gotowanego kalafiora. Było pysznie! Gotowe
Mango Papajakilka łyżek. Wtedy będziecie pewni, że zupa dla Was nie będzie zbyt kwaśna, bo to już kwestia gustu :)Przepis mamy.Składniki: - porcja rosołowa- 2 - 3 skrzydełka z kurczaka- marchewka- pietruszka- kawałek selera- biała część niewielkiego pora- 2 liście laurowe- kilka ziaren pieprzu- kilka ziaren ziela angielskiego- łyżeczka przyprawy typu "warzywko"- sól do smaku- szczaw w słoiczku lub świeży- łyżka(...)garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą tak, aby było przykryte (około 1,5 litra). Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Kiedy wywar się zacznie gotować zbieramy szum pojawiający się na wierzchu.2. Gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie. Mięso i warzywa wyciągamy, a zupę ewentualnie doprawiamy do smaku solą. W między czasie
Kraina Tysiąca Smakówkurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce(...)gotujacej wody z miesem dorzucamy wszystkie warzywa i wsypujemy dwie lyzki warzywka, pieprz, ziele angielskie i lisc laurowy Wszystko gotujemy ok 45 min (az mieso nie bedzie miekkie) Ogorki kiszone scieramy na tarce i podlewamy woda z ogorkow, w tym samym czasie gotujemy 1 torebke ryzu Po 45 min dodajemy ogorki i jeszcze gotujemy
Klaudynkowa kuchniaPRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej(...)mięsa czarnego pieprzu -2 g/kg mięsa ziołowego pieprzu -0,5 g /kg mięsa majeranku -0,5 g /kg ziół prowansalskich -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -wywar z gotowanego mięsa dawałem na oko mniej więcej 200 mil -cztery plastry słoniny najlepiej wędzonej Wykonanie Do garnka włożyć wszystkie rodzaje mięs i warzywa z wyjątkiem wątroby.Dwie łyżeczki soli,5 liście
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dzisiejszy obiad polecam pyszny gulasz z żołądków drobiowych. To doskonały pomysł na szybki, niedrogi i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag żołądków z kurczaka, 1 cebula, 30 dag pieczarek , 2,5 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe , 3 ziarna ziela angielskiego , 2 łyżki masła(...)Wodę odcedzam. Cebulę kroję w kostkę. Na maśle podsmażam żołądki razem z cebulą. 2. Wodę mieszam mąką. Wlewam do żołądków. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 45 minut 3. Pieczarki kroję na ćwiartki. Dodaję do gulaszu i razem gotuję 25 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Tradycyjna kuchnia KasiDziś na szybko propozycja obiadowa, idealna kiedy wracamy padnięci do domu i absolutnie brakuje nam chęci i czasu na długie gotowanie. Smak niepowtarzalny, jeden z naszych ulubionych, bo z resztą kuchnia meksykańska wiedzie u nas prym. Jedyne odstępstwo od klimatu stanowił sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam(...)pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko-grecki. Już bez zbędnego gadania, oto przepis: Meksykańska tortilla 6 tortilli podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 ogórka 2 pomidory cebula czerwona cebula 1 puszka kukurydzy oliwki 20 dag sera żółtego ostra papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, sól, pieprz Kurczaka
Przepysznik - BLW i nie tylkorosołu, gdzie ilość żelatyny jest również na 1L ( galareta wychodzi wtedy bardziej miękka): Składniki: drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety(...)polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ugotować 1L rosołu: Mięso zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje dlatego trzeba dać więcej wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, seler, por, pietruszkę, sól i pieprz do smaku ( do gotującego się rosołu można również dodać
W kuchni u Monikikilka chwil, wyszło wyśmienicie. Podejrzewam, że i drugie tyle znikło by bez trudu, dzieciaki domagają się powtórki, a czyja to zasługa? jak myślicie?, może makaronu Malma, a może kurczaka w carry lub kurek?. Tak czy siak zjedzone i prosi się o więcej.... Składniki: 40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma 20 dag świeżych kurek 50 dag fileta drobiowego(...)natka pietruszki 2 średnie cebule ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka carry 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli
Apetyczna babeczkakapusta 1 główka młoda, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryczka chili 1 średnia, woda 1 szklanka golonki indycze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju zrumienić golonki z każdej strony w garnku szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" do golonek dołożyć obrane ząbki czosnku, obraną marchew młodą kapustę pokroić(...)wodę odlać z kapusty kapustę włożyć na golonki z marchwią, dodać pokruszoną suszoną lub świeżą papryczkę chilli, wlać przyprawę w płynie, wodę i zamknąć szybkowar - od chwili zasyczenia pary gotować na małym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie samo opadnie golonki są miękkie i smakują z kapustą i marchwią, można je podać do pieczywa, ziemniaków.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiężeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni (marynowane), świeży tymianek, 1 płaska łyżka masła klarownego(...)rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając
Moniki Smakołykiugotować komosę w nieco większej ilości wody. - W zależności od tego, czy używać się będzie quinoi do dań wytrawnych czy słodkich, można, lecz nie konieczni,e solić ją podczas gotowania; po ok. 10 minutach z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana. - Ugotowaną komosę przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym(...)dań. Źródło: http://www.cosdlazdrowia.pl/ziarno/quinoa-komosa-ryzowa-biala-1000g/produkt-271 Jak wiecie od Świąt Bożego narodzenia jestem najszczęśliwszą posiadaczką Multicookera REDMOND , którego dostałam w prezencie od swoich rodziców :) SKŁADNIKI: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone cebule 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pęczek natki pietruszki sól himalajska azjatico do smaku (Azjatico to mieszanka najbardziej charakterystycznych smaków Azji. Całej kompozycji oryginalny smak
ClauditteMissCookingpieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 2 piersi z kurczaka koło 500 g pieczarek średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki pszennej............................................................................................................................... Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 min. Ugotować ryż, najlepiej 5 minut krócej niż jest podane na opakowaniu. Pieczarki pokroić, przesmażyć wraz z posiekaną cebulą na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko
w mojej kuchnicurry* pieprz cayenne* sól* olejsposób wykonania Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć(...)obrać i pokroić w piórka.Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy.W czasie, gdy ryż się gotuje mięso razem z marynatą wyłożyć na nagrzaną patelnię i usmażyć.W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pieczarki, podsmażyć, dodać cebulkę i paprykę i na delikatnym ogniu podsmażać
Mix smakuimbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz mleko kokosowe. Gotujemy do chwili, aż stanie się gęsty, a płyn prawie wyparuje. Garnek przykryty pokrywką odstawiamy z kuchenki na 20 minut. Po tym czasie ryż będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na patelni(...)boczek, wykładamy. Rozgrzewamy olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. W tym samym czasie mamy też
mojewypiekiinietylkosię obyć. Ale jak ktoś nie lubi może dodać np. uduszony na masełku por. Ja dodałam kawałek kiełbasy bo akurat miałam w lodówce ale równie dobrze może to być kurczak czy boczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka z makaronem.Zapiekanka z makaronem – składniki:250-300 g makaronu (np. rurki(...)pieczarek1 cebula2 papryki3 ząbki czosnku2 puszki pomidorówbazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażeniaser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego) Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko, żeby zrobił się odrobinę plastyczny- nie może być ugotowany ani nawet al dente bo po upieczeniu będzie zbyt miękki. Przelewam go zimną wodą i odstawiam.Na odrobinie oliwy
UgotujmyTo.plZ reguły pasztet piekłam. Tyle , że ostatnio staje się to po prostu nie racjonalne .Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie pieczenie 30 dag pasztetu ( a tyle było
Buniabaje w kuchni