Tymi skrzydełkami to Ameryki nie odkryłam, wiem :) Chciałam tylko je Wam pokazać, a dla chętnych napisałam co i jak zrobiłam. Tajemniczo tu brzmi ta Maszynka do
Blondynka Gotujekońca. Zestaw obiadowy pierwsza klasa. Może nie na takie upały, ale tym bardziej podziwiam za wykonanie. Sprawdźcie Panie czy jest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone starty ser żółty 2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety(...)bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przynajmniej tak mi się wydaje, ze właśnie w taki sposób powstały te pyszności. Mąż zaserwował mi te fantastyczne zawijańce z ziemniaczkiem i fasolką gotowanymi na parze oraz miksem sałat z vinegretem. No po prostu ŁAŁ, że się tak prostacko wyrażę. Mięsko soczyste, aromatyczne i mięciutkie. Kasza gryczana, która została z wczorajszego obiadu okazała się fantastycznym
Kuchnia po mojemuPRZYGOTOWANIE farszu:Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, którą podsmażamy. Dodajemy posiekane mięso z kurczaka. Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i posiekanego pora. Dodajemy odrobinę bulionu. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta(...)wykrawamy krążki za pomocą szklanki.PRZYGOTOWANIE pierogów:Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Ugotowane pierogi podsmażamy na oliwie. Będą zarumienione i chrupie. Smacznego
kulinarnyJaPodgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu, aż serek się rozpuści. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Makaron wraz z brokułem i kurczakiem dokładnie polać sosem serowym i oprószyć startym, żółtym serem.Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu(...)żna użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków.Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą.Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskawszelkimi dodatkami. Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :)) Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-) Składniki: 2 op. mrożonej mieszanki(...)Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mieszankę chińską, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i podlewamy bulionem. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na bardzo małym ogniu, aż cały bulion się wchłonie. Jeśli bulion się wchłonie, a ryż nie będzie jeszcze dostatecznie miękki podlewamy go kolejną porcją bulionu, robimy
Walijskie PichcenieCoraz częściej piekę mięso na kanapki, coraz rzadziej kupuję wędlinę w sklepie.Dobrze mi tak. Domowa wędlina ma same plusy, bo mam większą kontrolę nad tym co
Blondynka GotujeSkładniki: buraki czerwone 1 kg, pałki z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 10 sztuk, groszek mrożony 300 gram, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, majeranek 2 łyżki, woda 3,5 litra włoszczyznę, nieduże buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka lub zetrzeć w robocie na tarczy(...)grubsze oczka nieduże pałki umyć pod wodą, usunąć ewentualne pióra wszystkie składniki włożyć do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 20 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybka, syta, smaczna zupa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso(...)podlać dotychczas ugotowanym bulionem.Paprykę kroimy na paski, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu, aż delikatnie zbrązowieje.Tak przygotowane pomidory i paprykę wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem, solimy do uzyskania pożądanego smaku. Zostawiamy na 20 minut; wyciągamy mięso. Wszystko za pomocą blendera miksujemy.Szynkę - i tutaj dowolność - ja używam parmeńskiej - grillujemy na chrupiące chipsy na patelni
BaRepaskurczaka wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować.Opanierowanego kurczaka przełożyć do miski i zalać kleiwem, po czym przełożyć go na cedzak, aby pozbyć się nadmiaru płynu.Z cedzaka kurczaka przełożyć do pojemnika z panierką układając jeden przy drugim i zasypać panierką mocno dogniatając.Po 4 minutach jeszcze raz wgnieść panierkę i wyciągnąć na tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka(...)szkl.oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli liście laurowe. ziele angielskie 3 cebule pokrojone w półksiężyc 1 mały przecier pomidorowy 1 mały ketchup Wszystkie składniki zalewy gotować około 5 minut. Gorące usmażone wkładać do ciepłej zalewy .Najlepsze na drugi dzień
Moje domowe kucharzeniewątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi(...)mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy go rosołem (ewentualnie osoloną wodą) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy seler i zachowujemy rosół ale już go nie gotujemy - do niego dorzucamy na chwilę 4-5 suszonych pomidorów i czekamy aż zmiękną. Po wyciągnięciu pomidorów dorzucamy sporą garść
Right Behind The KitchenMięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich
Codzienne GotowanieNaleśniki to świetna przekąska dla tych całkiem małych i dla całkiem bezzębnych .Dla tych ostatnich to niestety jest uzależnione od farszu ale w 80% są przyjazne
Eli GotowanieMłoda kapusta już jest dostępna w sprzedaży....i na początek pyszna zupka.. porcja rosołowa kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz listek
Moje domowe kucharzeniemiękkości cebuli. Kolej na ryż. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty. Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego. Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając. Bulion stopniowo wyparowywał a ryż nabierał miękkości. Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji. Nie powinien się rozgotować, tylko być(...)dokładnie tak aby składniki się połączyły. Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu. Smacznego! Polecam również: risotto z grzybami leśnymi risotto po mediolańsku risotto z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami
potrawyregionalnebłyskawiczny przepis na zupę chińską. Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka 350g mrożonej mieszanki chińskiej 1-1,5 l bulionu warzywnego 3-4 łyżki słodkiego sosu chili (u nas 4 i jest moc!) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje