połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też . Smacznego
Różne smaki w kuchniŁadne, łatwe i pyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 20 minut. Po tym czasie zetrzeć lub pokruszyć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec kolejne 20 minut. Gorące ciasto można obsypać kawałkami mlecznej czekolady. Pozostawić (koniecznie) w blaszce do całkowitego wystudzenia
Praktyczna plSzukając przepisu na ciasto z bananami, natrafiłam na poniższy przepis. To ciasto jest nieziemsko pyszne. Połączenie bananów z kremem i biszkoptem jest znakomite. Gorąco polecam. Ciasto z bananami i czekoladą Inspiracja Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smaki NataliiSkładniki: gorąca woda 400 ml, żelatyna 1 łyżeczka, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, czekolada mleczna 100 gram, kolorowa posypka DELECTA - ile potrzeba, jogurt naturalny 150 gram żelatynę i galaretkę dokładnie rozmieszać w 400 ml gorącej wody i wystudzić, do chłodnej galaretki wlać jogurt i dobrze wymieszać foremki kładę na desce i można je łatwo przenosić(...)foremek silikonowych z kominkiem włożyć kawałeczki czekolady, użyłam czekoladę smak tiramisu, wsypać 2 rodzaje posypki do pełna wlać galaretkę jogurtową i schować do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc babeczki galaretkowe przełożyć na talerz - są bardzo lekkie, smaczne i mało kaoryczne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlekko wydłużając dwoma palcami z jednej strony dzióbek, układamy na blaszkę uformowane jeżyki pieczemy w piekarniku około 15 minut w 200 st. C W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. W gorącej polewie zanurzamy przestygnięte jeżyki trzymając za dzióbek posypujemy migdałami Wykałaczką zanurzoną w polewie robimy oczka . Smacznego
kgwjanczewokardamonem, a w wydrążone miejsca nasypać prażonych orzechów. Przykryć plasterkami żółtego sera. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Podawać gorące. Smacznego! Tutaj wersja deserowa, z czekoladą, równie smaczna Pyszna, upieczona gruszka z kawałkami orzechów i czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy pod foliową koszulkę, wyciskamy czekoladę z woreczka starając się nie wyjeżdżać za linie
Ciastkozercycukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQwysmarowania formy 1/2 puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które zagotujecie) 3 średnie banany pokrojone w plastry 500ml kremówki 1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem. Wdusiłyśmy masę w formę i dostawiłyśmy do lodówki
Motylkowa KuchniaKolejny dzień wyzwania u Ewy . Tym razem będziemy się dzielić propozycjami na nasze ulubione kawy. Brzmi łatwo, prawda? Dla tych, którzy są smakoszami i kawoholikami, może
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekolady są jeszcze płynne i eksplodują w ustach głębokim, kremowym smakiem. Tym razem podałam ją z bitą śmietaną delikatnie osłodzoną cukrem i była wyśmienita. Gorąco polecam!!! Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy
Rozpustne gotowanienadziewania. Polewa czekoladowa: Wodę zagotować razem z cukrem. Gdy syrop odrobinę zgęstnieje dodajemy czekoladę. Mieszamy aż polewa odrobinę zgęstnieje, dolewamy 1 łyżeczkę whisky. Polewamy Profiteroles ciepłą czekoladą. Podajemy od razu po polaniu gorącą polewą, bądź studzimy w lodówce i podajemy na zimno. Smacznego
KreatywnePinypokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń
VioletoweKucharzeniealkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :). Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek
SzczyptaSmaQIntensywnie czekoladowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące i bardzo wilgotne w środku. Babeczki grzechu warte! Polecam gorąco na poprawę humoru, na pogodę i niepogodę. Czekolada dobra na wszystko! Składniki: (12 muffinek) 160 g masła 200 g cukru 200 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 200 g mąki 2 łyżki kakao 4 jajka 100 g orzeszków ziemnych Przygotowanie: Do garnuszka
Smakowity Blog Kulinarnystanowczo moje ulubione stoisko - Pizca del Mundo. Tam odkryłem jedne z najlepszych wegańskich i ręcznie robionych czekolad Seeds&Beans . Moim absolutnym faworytem jest ciemna czekolada z solą morską z Kornwalii (gorąco polecam!). Oprócz tego znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade . Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa . Zaintrygowały
Food Squarepołową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też . Smacznego
Słodkości i nie tylkołyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić 1 tabliczka mlecznej czekolady 300 ml zimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: -100 ml gorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa(...)stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuść w kąpieli wodnej.Odstaw do przestygnięcia np. w zimnej
Z Kuchni Do Kuchniśmietankowa: 300 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej/gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki 36% Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji powidła śliwkowe Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić(...)pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 2. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać
Nastoletnie Wypiekaniegorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać do ostudzenia, ma być letnia, ale nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając(...)czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, delikatnie ale dokładnie wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Mus z białej czekolady 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady białej * Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać do ostudzenia, ma być letnia, ale nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając miseczkę
moj przepis naczekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo
Gotowanie i blogowaniemalinowa: 250 ml gorącej wody 50 g malinowej galaretki (proszek) 100 g malin Mus z białej czekolady: 150 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej Dodatkowo: garść malin do dekoracji Przygotowanie: Warstwa malinowa: Malinową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu przelać ją po równo do 4 szklanek. Do każdej dać po kilka malin. Galaretki(...)schować do lodówki do całkowitego stężenia. W międzyczasie przygotować mus z białej czekolady: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem do puszystości. Strumyczkiem wlewać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę, miksować na niskich obrotach. Na stężałe galaretki wyłożyć mus z białej czekolady. Wierzch udekorować malinami. Deserki schłodzić godzinkę w lodówce (lub dłużej). Smacznego
Nastoletnie WypiekanieCzekoladowy deser ryżowy z gorącym sosem wiśniowym i kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór. Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 500 ml mleka 25 g kakao 50 g gorzkiej czekolady słoik wiśni (mój miał 570 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany
Moja Galeria SmakuPieczemy w piekarniku w 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowania kremu rozpoczynamy od roztopienia białej czekolady w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie mieszamy. Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej na parze. W czasie ubijania porcjami dodajemy czekoladę i żelatynę. Naszą jajeczną masę stopniowo dodajemy do twarogu
PatiGotujeWyłożyć herbatniki i dociskając ręką, wyrównać na całej powierzchni (fot.2) . Wstawić do lodówki. Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie (fot.3) . Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając wlewać
Świat Ciastacukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam szczyptę prawdziwej wanilii i kilka kropel aromatu) 2/3 szklanki maślanki tabliczka posiekanej czekolady (dałam kuwerturę) garść rodzynek Mąkę wymieszać z solą i sodą. Masło roztopić w małym garnuszku. Do miski wlać gorące masło, dodać kakao - miksować na gładką masę. Do masy dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę i dalej miksować. Zmniejszyć(...)obroty miksera, dodawać do całej masy mąkę, miksować. Dodać posiekaną na kawałeczki czekoladę i rodzynki - wymieszać. Masa jest bardzo gęsta. 1/2 łyżki starcza na 1 ciastko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować z masy ciastka. Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Ciasteczka piec 10-12 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłożyć blachę z piekarnika i ciastka przenieść płaską łopatką
Kuchnia smakówmieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy. POLEWA: Uwaga! Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy! W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie(...)kremu. Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem. Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Zajadamy
Ostra na Słodkowypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;). Składniki: 180 ml śmietany kremówki 36% 120 g mlecznej czekolady, połamanej 25 g gorzkiej czekolady, połamanej 70 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką
Słodki Pomysłwytrącać się grudki masła. Ubitą śmietanę przełożyć do pucharków. Czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać miód, 3 łyżki śmietanki i rozpuścić na garnku z gorącą wodą. Dodać ekstrakt waniliowy i pozostałą śmietanę, energicznie mieszać, aż czekolada będzie miała jednolitą, lekko ciekłą konsystencję. Wystudzoną polewą polać bitą śmietanę i obsypać płatkami migdałów lub orzeszkami. Deser gotowy do jedzenia, można go również
Kuchcik gotujegrzanie albo uchylić drzwiczka piekarnika. Upieczone bezy wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małej miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia