kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm. Tarta kawowa(...)masa kawowa 250g serka mascarpone 100g jogurtu greckiego 50g cukru 2 jajka 20g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody wiórki czekoladowe 40g czekolady mlecznej 40g czekolady deserowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek - mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko
Smakołyki Berenikicukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko do rozpuszczenia się składników Dodajemy karmel i przyprawę korzenną- mieszamy. Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem
W kuchennym oknie Ewypodniebienia... Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 2 kopiaste łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki utartej, gorzkiej czekolady kostki kawowego lodu Sposób Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Całośc dokładnie mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem kładziemy do szklanek kostki lodu. Oziębioną kawę miksujemy, aż się(...)lekko spieni, rozlewamy do szklanek, na wierzch sypiemy utartą czekoladę w taki sposób, aby utworzył się dość gruby "kożuszek". Podajemy ze słomką
Kuchenne aromatyowoców) 40 g rodzynek 40 g orzechów laskowych 3 łyżki rumu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki (38%) Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto pokruszyć, dodać rodzynki, orzechy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki : dowolna ilość orzechów czekolada gorzka Przygotowanie : Czekoladę pokruszyłam i rozpuściłam w łaźni wodnej Jeszcze w gorącą włożyłam obrane kawałki orzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy, by pokryły się czekoladą i wyjmowałam je na folię Po wystudzeniu czekolada twardnieje i orzeszki stają się pyszne ! Są w miarę słodkie, na pewno zdrowsze niż kupne batoniki :O Zbyt wiele
Proste Potrawyświeżych, dużych jajek 230 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 110 g gorzkiej czekolady 160 ml kremówki (30%) 80 ml kremówki tortowej (36%) 50 g małych bezików (dekoracyjnych) Składniki na krem waniliowy: 5 żółtek 100 g cukru 330 ml kremówki(...)Śmietankę (30%) rozgrzałam w rondelku. Gorącą wlałam do połamanej w kostkę czekolady. Wymieszałam, żeby się czekolada rozpuściła. Odstawiłam na pól godziny do wystudzenia. Zmiksowałam małe beziki na drobne cząstki. Kremówkę (36%) ubiłam na puch i wymieszałam z rozpuszczoną w śmietance czekoladą i zmielonymi bezikami. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstał puszysty krem czekoladowy
Kuchnia u Krysicukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać. Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem
W kuchennym oknie EwyBiszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 500 ml kremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia(...)piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam by przestygło. Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. zestawiam z ognia i studzę. Galaretkę wsypuje do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam by wystygła. Do zimnej masy czekoladowej
Ciasteczkowy Potwórmasła 30 g czekolady gorzkiej Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku lub w mikrofali, tylko do rozpuszczenia składników - tak, aby nie były gorące. Mąkę, jajko, cukier wanilinowy i masło z czekoladą wymieszać dokładnie w miseczce. Rozgrzać patelnie nieprzywierającą i smażyć pancakes (jeden placek - jedna łyżka ciasta) z dwóch stron około 1-2 minut na średniej mocy kuchenki. Swoje
tost z dżemempieczenia 1 laska wanilii nadzienie: 1 op pianek marshmallows 0,5 kubka śmietany 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180"C do gorącej wody dosypujemy cukier, kakao, pokruszoną czekoladę, dolewamy olej, wbijamy jajka ciągle mieszając dolewamy olej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, nasionka z laski wanilii, wylewamy do foremki, pieczemy do efektu suchego
Luźna Kuchniamożna lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej. Krem czekoladowy: 250 ml kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej, połamanej 80 g czekolady mlecznej, połamanej W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę
Słodki PomysłZaczynają się coraz chłodniejsze dni. Wiec po powrocie ze szkoły, pracy warto się czymś rozgrzać i dodać sobie dawkę wspaniałej energii. Czekolada nadaje się do tego wprost idealnie. Można ją podawać na gorąco, jak zarówno na zimno. Dziś zrobiłam ją z mamą z Blue Curacao. Ja dla siebie i Patryka użyłam syropu, a mama dla siebie i taty użyła(...)likieru. Zarówno na zimno jak i gorąco smakuje wspaniale. Składniki: 600 ml mleka 300 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 30 - 36 % 4 kieliszki syropu Blue Curacao ( lub likieru jeśli to wersja dla dorosłych, u nas były to 2 kieliszki syropu i likieru) niebieski cukier (ewentualnie do ozdobienia szklanek) Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, łamiemy czekoladę
Lili w kuchniwstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około godziny. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Czekoladę połamać i wsypać do miski ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakremówki 36 % łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody 40-50 g grubo startej czekolady deserowej, ja użyłam czekolady do wypieków o zawartości 55% kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Spód: 1. Płatki owsiane uprażyć razem z łyżką miodu 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek 4. Połączyć wszystkie składniki(...)zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Masa śmietanowa- Straciatella: 1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut
KreatywnePinyekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj(...)POLEWA: Śmietanę kremówkę podgrzej wraz z sokiem z buraków w rondelku i dodaj do niej połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu całość aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij masę z ognia i dolej do niej dokładnie rozpuszczona w gorącej wodzie żelatynę, wymieszaj całość starannie i pozostaw do przestygnięcia oraz stężenia (ale nie całkowitego) . Gdy polewa będzie
Słodko-Słony Świat Ilony