gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:45/258)

Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 176

przygotować spód: Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie rozpuścić masło i posiekaną czekoladę ciemną i mleczną. Do jajek wsypać mąkę, wymieszać. Wlać masło z czekoladą, zmiksować tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Żelatynę do sernika namoczyć w zimnej wodzie(...)Przygotować polewę lustrzaną: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.  Cukier, glukozę i kremówkę podgrzać. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ewentualnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Zamrożone ciasto pokroić na 20 równych części. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 221

masła – 50 g cukru pudru – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany – szczypta soli Masa serowa – 250 g serka mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny – 1 mały dżem pomarańczowy Dekoracja – pistacje i migdały blanszowane   Wykonanie: Ciasto kruche(...)bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić i wymieszać szybko z serkiem mascarpone. – Masę serową wyłożyć na upieczony spód mazurka. Masa pomarańczowa – Pomarańcze sparzyć wrzątkiem

To co kocham
Babeczki z Myszką Miki 152

uzyskania jednolitej masy. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści odstawiamy ją do przestudzenia – żeby połączyć ją z resztą ciasta nie może być zbyt gorąca. Po przestudzeniu przekładamy do czekolady połowę białego ciasta i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki

Ciastkozercy
Domowy sękacz z piekarnika 282

łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki śmietany Przygotowanie: 1. Utrzeć masło mikserem na maksymalnych obrotach, dodając cukier, cukier waniliowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i rum. 2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną(...)całego ciasta. 8. Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika. 9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka

Domowa Cookierenka Agi
Słodkie środy - Sernik nowojorski z nutą czekolady 203

lepszych serników jakie jadłam. Jest delikatny, a kompozycja czekolady świetnie wpasowała się w całokształt. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane  i nie zabiera wiele czasu. Sernik nowojorski z nutą czekolady  SKŁADNIKI: Ciasto: 3 żółtka 3 duże łyżki cukru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki  pszennej Masa serowa 1kg sera  z wiaderka(...)Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut.  Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika.  Na gorący sernik wykładamy krążki czekolady.  Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku.  Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin wówczas jest najlepszy. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto W-Z 3129

cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody   Poncz: 1/2 szkl mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej 4 łyżki wódki lub rumu (można pominąć)   Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 36%   Dodatkowo: ok. 200 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 150 g schłodzonej śmietanki kremówki do dekoracji 1 łyżeczka cukru pudru     Przygotowanie:   Biszkopt(...)śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać! Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia. Czekoladę drobno posiekać, dodać do śmietany i poczekać, aż się rozpuści. Następnie wymieszać do uzyskania gęstej polewy. Odstawić na bok do przestudzenia.   Poncz: Letnią kawę wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie
Przed-poślubnie. I tort kawowo-malinowy z różaną nutą 177

polewa lustrzana: 110 g cukru 75 g glukozy w płynie 115 g śmietany kremówki (38%) 1 łyżka kawy rozpuszczlanej (proszek) 55 g ciemnej czekolady (60%) 55 g mlecznej czekolady 2 listki żelatyny nasączenie: 2 łyżki amaretto dodatkowo: liofilizowane maliny czarny i złoty proszek czekoladowe ozdoby Jajka, wodę i cukier umieścić w dużej misce. Ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie(...)dziur z powietrzem. Zamrozić. Polewa lustrzana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie Cukier, glukozę, kremówkę i kawę zagotować. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić do temperatury 35-40 st. C. Zmrożone ciasto wyjąć z formy, ustawić na kratce, pod nią podłożyć folię spożywczą lub papier do pieczenia. Oblać ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niebiańskie pierniczki nadziewane 204

szczęścia potrzeba czegoś więcej? :) SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 1/2 ciasta z tego przepisu 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej) polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB(...)pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w polewie i układamy na blaszce/tacy wyłożonej papierm do pieczenia

DefinicjaSmaku
Słodkie środy - Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami 180

gotując na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu.  W pucharkach na dnie układamy po 4 maliny, zalewamy gorącym budyniem na który ścieramy gorzką czekoladę, na wierzchu układamy kolejne maliny i dekorujemy świeżą mięta.  Deser można podawać na gorąco i na zimno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto czekoladowo – miętowe 315

kąpieli wodnej. Próbowałam w garnuszku, ale przez nadzienie miętowe czekolada nie chciała się ładnie rozpuścić, tylko prawie od razu zaczęła się przypalać. Gdy czekolada jest rozpuszczona i nie jest już gorąca: do śmietany dodajemy tężejącą galaretkę oraz chłodną już czekoladę. Wszystko razem miksujemy. Moje czekolada niestety nie była całkiem chłodna (ponieważ jakoś nie udało mi się

Relaxtime
Zielone Ciasto Shrek 128

niego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Wylewamy ja na biszkopt. Kiedy budyń nie będzie za gorący ani też za zimny , wykładamy delicje czekoladą do góry. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną

W Moim Magicznym Domu
Lemmy 179

Pozostając w temacie połączenia whisky i "koli".  "Lemmy" Składniki: 60 g gorzkiej czekolady 125 g ciemnego gorzkiego kakao 240 ml gorącej wody 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy) 200-300 g cukru 3 całe jajka 2 żółtka cukier waniliowy 50 ml whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1l i napoju typu "kola(...)sera mascarpone 20 ml whiskey/whisky ok200 g czekolady mlecznej   np maliny Wykonanie: Napój typu "kola" wlewamy do garnka i na dużym ogniu, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę przekładamy do miski, dodajemy przesiane kakao i całość zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka

Malinowe Pocałunki
Tort z michałkami i różami 244

drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych) 5 pokruszonych klasycznych ”Michałków” W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy(...)drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych 5 pokruszonych białych ”Michałków” W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy

Słodki Pomysł
Przekładaniec z malinami 531

masła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka  500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt:   Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę. Warstwa galaretki:   Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać. Polewa czekoladowa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta: Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt

Malinowo w kuchni
Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 185

mleka  1 budyń czekoladowy na 3/4 l 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka masła  2 łyżki gorącej wody 3 kostki czekolady deserowej Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru,odstawić na kilka minut by zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę ,resztę cukru,cukier z wanilią i kardamonem

Kolorowa kuchnia Elki
Chrupiące czekoladki ryżowe 179

200g serka homogenizowanego Polewa: 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Wafle drobno pokruszyć, wymieszać z resztą składników. Uformować kuleczki. Po kilku godzinach w lodówce oblać polewą (czekoladę należy roztopić w gorącym mleku). Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Jabłecznik z czekoladą 161

mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy wodę, wstawiamy na kuchenkę a na garnku umieszczamy miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy ). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną ( najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta ) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka

Smaki Ewy
Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną 135

gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż truskawki zupełnie się rozpadną. Często mieszamy żeby nic się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy i przekładamy gorące do słoików. Ustawiamy je do góry dnem do wystudzenia. Z tych składników wyjdzie około 1 litr konfitury. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Biszkoptowa kostka adwokatowa 203

delikatna pianka i kremowa polewa.  Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 500g mascarpone 500g śmietanki kremówki 36% 250ml likieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam w wodzie, odstawiamy do wystudzenia i napęcznienia. Kremówkę miksujemy na sztywną bitą śmietanę

Gotowanie i blogowanie
Wiewiórka kolejne wcielenie 149

zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą. Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto. Smacznego życzy Aga Przepis zmodyfikowany

Kocham Czekoladę
Muffinki czekoladowe z budyniem 146

udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią muffinki. Smacznego życzy Aga Muffinki czekoladowe

Kocham Czekoladę
Jaglanka z museum malinowym i czekoladą bez cukru 143

mleka maliny świeże lub mrożone kostka gorzkiej czekolady Płatki zalać mlekiem i gotować 3 minuty (od zagotowania). Maliny rozgnieść widelcem, mrożone wcześniej rozmrozić. Można dosłodzić. Kostkę czekolady włożyć w środek gorących płatków.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
TRIKOLORKA 101

jest ani trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła !!! TRIKOLORKA  DESER ZAKRAPIANY RUMEM Składniki: podstawa i dodatki: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody ½ tabliczki białej czekolady 5 herbatników typu petit warstwa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu pijany karmel : 100 g cukru trzcinowego

Bon appetit mon amie
Słodki tost czekoladowy ze śliwką 128

Postanowiłam dziś zaszaleć. Jesień kalendarzowa już wystartowała czas przemyśleć menu na chandrę. Zaczęłam od czegoś zupełnie obłędnego. Gorące śliwki, ciepła, płynna czekolada a to wszystko ukryte w chrupiącym rogaliku francuskim, który dość znacznie zmienił swój kształt. Zaciekawiona? Tylko zobacz co dla Ciebie przygotowałam tym razem. Pokochasz go od pierwszego kęsa. Kocham te swoje jesienne eksperymenty, zwłaszcza te które

Wielki apetyt
Czekośliwka 142

się nie przypaliły. Gdy mocno zgęstnieją dodać kakao i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, dopóki czekolada się nie rozpuści. Gorące powidła przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.   Ten przepis również znajdziecie w magazynie Życie ze Smakiem . W numerze dostępne są również

My simple kitchen
Mini serniczki z białą czekoladą 212

Sernik w wersji mini, na ciasteczkowym spodzie- bo małe jest .... urocze. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, zachwycające w smaku. Masa serowa z białą czekoladą jest delikatna i kremowa. Polecam gorąco! Koniecznie wypróbujcie też przepis na mini serniczki w wersji z ciemną czekoladą  (przepis) .   Składniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
Pancakesy owsiano-bananowe z gorzką czekoladą 208

wczoraj na podwieczorek, a już zdążyly podbić serce moich córek. Jak to zwykle bywa, wyrywały mi jeszcze gorące z patelni. Te były chyba najlepsze, gorące z nieziemsko rozpuszczającą się czekoladą. Potem przyszedł czas na te „dystyngowane”, ułożone jeden na drugim. Górny pancake aż prosił się o czekoladowe groszki i szczodrą nitkę syropu klonowego, na który starsza

Mia Cucina Sofieta
Zdrowy mazurek 134

patelni, a następnie zmielona kasza jaglana) 100g odtłuszczonej mąki migdałowej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 100g dojrzałego banana 50g masła orzechowego Krem: 80g daktyli (namoczone wcześniej w gorącej wodzie) 40g ciemnej czekolady bez dodatku cukru 1/4 szklanki mleka aromat karmelowy wiórki kokosa do posypania Sposób przygotowania: Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód dokładnie ugniatamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MAZUREK mocno czekoladowy 256

waniliową.  Wszystko razem podgrzewać, cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą.  Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako, że ja nie mogłam wytrzymać, odkroiłam sobie brzeg

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek dla początkujących 151

minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała

SzczyptaSmaQ
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z owoców leśnych 458

wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody 250-300 g owoców leśnych (użyłam mrożonych) 1 łyżka cukru (opcjonalnie) Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę, mleko, cukier, połamaną czekoladę i ziarenka z rozciętej laski wanilii wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie

Zawsze głodna!