czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy pod foliową koszulkę, wyciskamy czekoladę z woreczka starając się nie wyjeżdżać za linie
Ciastkozercycukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQwysmarowania formy 1/2 puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które zagotujecie) 3 średnie banany pokrojone w plastry 500ml kremówki 1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem. Wdusiłyśmy masę w formę i dostawiłyśmy do lodówki
Motylkowa KuchniaKolejny dzień wyzwania u Ewy . Tym razem będziemy się dzielić propozycjami na nasze ulubione kawy. Brzmi łatwo, prawda? Dla tych, którzy są smakoszami i kawoholikami, może
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekolady są jeszcze płynne i eksplodują w ustach głębokim, kremowym smakiem. Tym razem podałam ją z bitą śmietaną delikatnie osłodzoną cukrem i była wyśmienita. Gorąco polecam!!! Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy
Rozpustne gotowanienadziewania. Polewa czekoladowa: Wodę zagotować razem z cukrem. Gdy syrop odrobinę zgęstnieje dodajemy czekoladę. Mieszamy aż polewa odrobinę zgęstnieje, dolewamy 1 łyżeczkę whisky. Polewamy Profiteroles ciepłą czekoladą. Podajemy od razu po polaniu gorącą polewą, bądź studzimy w lodówce i podajemy na zimno. Smacznego
KreatywnePinypokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń
VioletoweKucharzeniealkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :). Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek
SzczyptaSmaQIntensywnie czekoladowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące i bardzo wilgotne w środku. Babeczki grzechu warte! Polecam gorąco na poprawę humoru, na pogodę i niepogodę. Czekolada dobra na wszystko! Składniki: (12 muffinek) 160 g masła 200 g cukru 200 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 200 g mąki 2 łyżki kakao 4 jajka 100 g orzeszków ziemnych Przygotowanie: Do garnuszka
Smakowity Blog Kulinarnystanowczo moje ulubione stoisko - Pizca del Mundo. Tam odkryłem jedne z najlepszych wegańskich i ręcznie robionych czekolad Seeds&Beans . Moim absolutnym faworytem jest ciemna czekolada z solą morską z Kornwalii (gorąco polecam!). Oprócz tego znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade . Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa . Zaintrygowały
Food Squarepołową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też . Smacznego
Słodkości i nie tylkołyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić 1 tabliczka mlecznej czekolady 300 ml zimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: -100 ml gorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa(...)stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuść w kąpieli wodnej.Odstaw do przestygnięcia np. w zimnej
Z Kuchni Do Kuchnigorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać do ostudzenia, ma być letnia, ale nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając(...)czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, delikatnie ale dokładnie wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Mus z białej czekolady 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady białej * Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać do ostudzenia, ma być letnia, ale nadal płynna, ja chłodzę czekoladę zanurzając miseczkę
moj przepis naczekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo
Gotowanie i blogowanie