galaretka - 14130 przepisów (strona:328/942)

CIASTO BISZKOPTOWE Z MAKIEM, CYTRYNOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI 95

łyżeczka BISZKOPT MAKOWY: * białko 8 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * mak – 0,5 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka PIANKA CYTRYNOWA: * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 36% – 500 ml * cukier puder – 6 łyżek * brzoskwinie – ok. 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KLASYCZNY: Żółtka z całymi jajkami ubijamy ok. 10 minut(...)przesianą mąkę z makiem oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy w tej samej formie przez ok. 15 minut w 180C. Studzimy. PIANKA CYTRYNOWA: Do 500 ml wrzątku wsypujemy galaretki, studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Wlewamy zimne, lekko tężejące galaretki, miksujemy. Dodajemy pokrojone w kawałeczki brzoskwinie. CAŁOŚĆ : Biszkopt klasyczny kroimy na 2 blaty. Pierwszy

Ostra na Słodko
szybki sernik na zimno na spodzie ciasta z dżemem... 73

Składniki: galaretka poziomkowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml jogurt naturalny gęsty 3 opakowania po 380 gram każde, jogurt truskawkowy 380 gram, cukier puder 1 szklanka, żelatyna 7 łyżeczek + woda gorąca 3/4 szklanki, ciasto z dżemem 1 opakowanie 400 gram Do pojemnika dodać jogurt naturalny gęsty i jogurt truskawkowy, cukier puder, mikserem połączyć składniki, wlać letnią, rozpuszczoną żelatynę i szybko(...)papierem do pieczenia, na dno formy wyłożyć kawałki ciasta z dżemem, na ciasto wylać masę sernikową.   Wygładzić łyżką wierzch sernika, schować do lodówki do zastygnięcia.   Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, lekko stężałą galaretkę wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin.   Najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie - bardzo szybki, łatwy smaczny sernik

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z masą wafelkową 85

WAFELKOWĄ Składniki 750 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 3 wafelki w czekoladzie np. Princessa mleczna 2/3 puszki masy krówkowej o smaku kakaowym 1 galaretka truskawkowa 2/3 szklanki wiórek kokosowych 36 herbatników kakaowych (ilość zależy od wielkości herbatników) Wykonanie 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Wafelki czekoladowe(...)śmietanki kremówki ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Następnie rozprowadzamy ją na herbatnikach. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy galaretkę. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Artykuł Ciasto z masą

Alle Dobre!
Ciasto z makiem i jabłkami 85

Ciasto z makiem i jabłkami Przepis na delikatny biszkopt makowy z masą i galaretką. Pyszne ciasto makowe z jabłkami prażonymi, to znakomity zamiennik dla tradycyjnego makowca lub biszkoptu z masą. Bezglutenowe ciasto z owocami, jabłka można zastąpić śliwkami z kompotu lub innymi owocami. To wilgotne ciasto z jabłkami doskonale się sprawdzi do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół. Ciasto(...)przepis na makowiec bez pieczenia, roladę seromakowiec, a teraz do tych nietypowych ciast dołączy ciasto z makiem i jabłkami. Makowy biszkopt z 4 jaj i masa z jabłek i galaretki cytrynowej. Co zrobić z jabłek prażonych ze słoika? Ciasto makowe z jabłkami i galaretką.   Zapraszam na przepis 🙂           Ciasto z makiem i jabłkami przepis Przepis

Dieta moja pasja
Przepis na ciasto bez pieczenia 76

Przepis na ciasto bez pieczenia Szybkie ciasto bez pieczenia z serkiem i galaretką. Ciastka francuskie z czekoladą świetnie się sprawdzą jako baza do ciasta bez pieczenia. A delikatna cytrynowa masa z serka, śmietany i cytrynowej galaretki dopełni całości. Jak zrobić ciasto bez pieczenia na ciastkach francuskich? Przepis na ciasto z mascarpone i galaretką to jeden z łatwiejszych przepisów na pyszny(...)pieczenia?   Zapraszam na przepis 🙂         Przepis na ciasto bez pieczenia ciastka francuskie z czekoladą około 500 g mascarpone 200 g gęsta śmietana 18% 200 g galaretka cytrynowa 1 sztuka opcjonalnie cukier do smaku

Dieta moja pasja
Kilimandżaro nr 2 279

ciasto przygotowałam kiedys na specjalne zamówienie. Ciasto Kilimandżaro s. Anastazji chyba wszyscy dobrze znają ( przekładany klasyk). Ja postarałam się go trochę odmienić: do jabłek dodałam galaretki truskawkowej, całość mocno nasączyłam capuccino, a wierzch przyozdobiły dary jesieni, czyli orzechy włoskie. Przekladaniec w tej wersji wyszedł naprawdę „na bogato”: smaków niby kilka, ale pięknie ze sobą współgrają. Blacha(...)szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Składniki na masę jabłkową: 6-8 średnich jabłek 1 łyżeczka masła 2 opakowania galaretki truskawkowej ( o intensywnej barwie) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze

Domowe ciasta
Kokosowy Czekoladowiec 104

czubata łyżeczka proszku do pieczenia  100 g masła 3 łyżki kakao 2/3 szkl cukru do dekoracji: około 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki galaretki w proszku np. pomarańczowej 4 łyżki bardzo gorącej wody do galaretki 1. Do jednego naczynia wbijamy 6 jajek i roztrzepujemy je rózgą, do drugiego wsypujemy mąkę kokosową wraz z proszkiem(...)pieczenia. Wylewamy ciasto i równo je rozprowadzamy. Pieczemy przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone nie wyjmujemy z formy tylko pozostawiamy w niej aby ostygło. 4. Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. następnie hartujemy galaretkę dodając 1 łyżkę ubitej śmietany, mieszamy i wlewamy całość

Gotowanie...to proste !
Tort orzechowo-gruszkowy 64

najlepiej wstawić na noc do lodówki). Śmietankę i mascarpone wymieszać, ubić mikserem. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.   Żelka owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki gruszkowej Dno tortownicy (18cm) wyłożyć folią spożywczą (galaretka ma być mniejsza, niż tort). Gruszki obrać, pokroić w kostkę, gotować na małym ogniu aż puszczą sok i będą miękkie. Wsypać galaretkę(...)wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. 2-3 łyżki gruszek odłożyć (przydadzą się do kremu), resztę zblendować. Ostudzić, wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki by stężała.    Kandyzowane plastry gruszki : gruszkę, która powinna być dość twarda, pokroić w cienkie plastry (2-3mm), np. za pomocą obieraczki do warzyw albo szatkownicy do kapusty. Każdy plaster obtoczyć w cukrze, ułożyć

Obiad gotowy
Tort jak "Venus" 77

równe blaty.   Składniki na masę serkowo-śmietankową:   350 g sera białego „z wiaderka”   300 g śmietany 18 % tłuszczu 2 śmietany „Śnieżka” w proszku 2 galaretki przeźroczyste ( u mnie ananasowe) 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy(...)Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę. ***masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam-można też pomóc sobie mikserem, aż nabierze „piankowej konsystencji*** DODATKI: mały słoik dżemu porzeczkowego nasączenie : sok z połowy cytryny

Domowe ciasta
Przekładany Biszkopt z kawą sypaną 68

przede wszystkim, żeby było smacznie :) , zdecydowałam się na biszkopt tricolore: czyli tradycyjny żółty + dodatek kawy + biały. Całość przekładana delikatnym kremem na bazie budyniu i subtelny, owocowy akcent w postaci galaretki pomarańczowej. Bajecznie delikatny, cieszy oko i podniebienie ;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt z kawą: żółty : 4 jaja ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku(...)puch. Powoli dodajemy ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Dodatkowo: nasączenie : sok z połowy cytryny + 3 łyżeczki cukru + 150 ml gorącej wody 1 opakowani e galaretki pomarańczowej Galaretkę rozrabiamy na 400 ml gorącej wody. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } p.western { font

Domowe ciasta
Tarta cytrynowe PTASIE MLECZKO (bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegańskie) 64

kakao - 50g słodu ryżowego/miodu - 40g ksylitolu - 30g oleju rzepakowego - kilka łyżek gorącej wody wody (6-8 łyżek) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym) Galaretka -300 ml soku jabłkowego -50 ml soku z cytryny -50 ml napoju roślinnego lub mleka kokosowego -30g ksylitolu -1 czubata łyżeczka agaru * jeśli chcesz uzyskać wyraźny żółty kolor to dodaj(...)Wyciąć kółko z papieru do pieczenia o średnicy formy, wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (spód nie za grubo), następnie piec w 180’C ok 20 minut. GALARETKA 5.Sok jabłkowy, z cytryny, napój rośliny, ksylitol oraz agar wymieszać w garnuszku, zagotować i gotować na mniejszym ogniu przez minutę od rozpoczęcia wrzenia cały czas mieszając. 6.Lekko przestygniętą galaretkę

Candy Pandas
Galaretkowiec 270

pewno nie jedna osoba wróci smakiem do swojego dzieciństwa a te osoby, które nie znają jego smaku zachęcam do przygotowania :)   Składniki: 1litr niesłodzonego, zagęszczonego mleczka (kartonik, puszka) 4 galaretki o różnych smakach, kolorach 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek żelatyny do deserów Przygotowanie: Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 1 ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać(...)odstawić do stężenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Gdy mamy już gotowe galaretki można przejść do kolejnego etapu przygotowania deseru. Mleko przelać do garnka wsypać do niego oba cukry, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki zwykłego mleka lub śmietanki, dodać do garnka z gorącym mleczkiem z cukrami i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Każdą z galaretek pokroić w kosteczkę

W garach u Gosi
Galaretkowiec 125

pewno nie jedna osoba wróci smakiem do swojego dzieciństwa a te osoby, które nie znają jego smaku zachęcam do przygotowania :)   Składniki: 1litr niesłodzonego, zagęszczonego mleczka (kartonik, puszka) 4 galaretki o różnych smakach, kolorach 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek żelatyny do deserów Przygotowanie: Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 1 ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać(...)odstawić do stężenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Gdy mamy już gotowe galaretki można przejść do kolejnego etapu przygotowania deseru. Mleko przelać do garnka wsypać do niego oba cukry, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki zwykłego mleka lub śmietanki, dodać do garnka z gorącym mleczkiem z cukrami i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Każdą z galaretek pokroić w kosteczkę

W garach u Gosi
Szarlotka z galaretką 102

się długie, wieczorne rozmowy o wszystkim. Zapraszam Was na szarlotkę inną niż wszystkie: blaty kruche do ciasta pieczemy osobno i upieczone „sklejamy” pyszną masą z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki. To dobra alternatywa jeśli w szarlotce przeraża Was cynamon ( a znam takie osoby :) ) - tutaj możecie dobrać sobie smak galaretki według gustu. Ja użyłam pomarańczowej- całość bardzo aromatyczna, kruchutka. Najlepiej smakuje(...)nakłuwamy widelcem. Każde pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.    Składniki na masę jabłkową : ok. 2 kg kwaskowych jabłek ¾ szklanki cukru ( lub do smaku) 2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Przekładamy do garnka i zaspujemy cukrem. Prażymy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy suche galaretki, mieszamy dokładnie i prażymy jeszcze

Domowe ciasta
Ciasto leśny mech z malinami i galaretką 202

pora jest dobra, bo to ciasto idealnie sprawdza się w połączeniu z sezonowymi owocami. Dziś mam dla was więc taką bardziej wyszukaną i owocową wersje, wzbogaconą o maliny i galaretkę. To ciasto na talerzu prezentuje się rewelacyjnie i zapewniam, że tak samo smakuje. Przepis podpatrzyłam na stronie ilovebake.pl., ale nieco pozmieniałam proporcje i składniki. Bardzo polecam wypróbować ciasto. Choć może(...)mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 3 galaretki malinowe 700 ml wody 400 g malin świeżych lub mrożonych Krem: 400 g śmietanki kokosowej (można zastąpić śmietaną kremówką 30%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki eytrytolu/ksylitolu/cukru* 1 łyżka żeatyny

Healthy food explorer