przyszedł pomysł, by ubić z nich lekką owocową piankę. To był strzał w dziesiątkę! Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną. Przepis na 3-4 porcje, przy podziale na 3 jedna to około 69 kcal, B: 2,9g, T: 0,4g, W: 14,8g. Składniki na warstwę truskawkową: – 200g(...)postępujemy z warstwą borówkową. Warstwowo układamy w słoiczkach, chwilę schładzamy w lodówce i podajemy. Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną. II WERSJA: Białka ubijamy na sztywno wraz z erytrolem i solą. Truskawki i borówki rozdrabniamy osobno na mus. Pianę rozdzielamy po połowie do każdego z musów i warstwowo
Be Fit Be Strongotartej skórki z cytryny, a pomiędzy masą serową obłędnie pyszny lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy :). Tutaj z niewielkim dodatkiem żelatyny, aby lepiej trzymał formę ;). Całość wieńczy cytrynowa galaretka oraz rozetki z bitej śmietany. Sernik jest lekki i orzeźwiający, według mnie bardzo wiosenny :). Będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo polecam :). Spód: 160 g ciastek lub herbatników maślanych(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300 ml wody 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1-2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - 1 opakowanie śmietan-fixu plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Spód: Ciastka zmielić
Opowieści z piekarnikaSuper ciacho na zbliżające się święta. Biszkopt, krem z bitej śmietanki z mascarpone i czekoladą, nasączone biszkopty, banany i galaretka. Ciasto najlepiej mi smakowało na 3 dzień. Zapraszam do wypróbowania, miłych wypieków🙂 Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, Krem: śmietanka 36% 500ml, mascarpone(...)czekolada gorzka 100 g, cukier puder 6 łyżek, śmietan fix 1 opakowanie, Dodatkowo: biszkopty podłużne 21 szt, banany 4 szt, galaretka zielona 2 szt, woda gorąca 700 ml, cytryna 0, 5 szt, Do nasączenia: herbata 0, 5 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania
kulinarne odsłony patistosować Agar to substancja żelująca wytwarzana z wodorostów. Właśnie dlatego jest w 100% naturalna i często używana w wegańskich przepisach. Dla wegan będzie świetnym zastępnikiem żelatyny przy przepisach na galaretki, żelki czy np. sernik bez pieczenia. Warto zaznaczyć, że potrawy powstałe z dodatkiem agaru są bardziej zbitą galaretką, a przy użyciu żelatyny połączenie jest bardziej delikatne. Użycie agaru(...)bulgoczący przez około 1-2 minuty. Wtedy będziemy mieć pewność, że agar się rozpuścił. W odróżnieniu od żelatyny, agar tężeje dużo szybciej. To na pewno jeden z większych plusów Galaretka z użyciem agaru będzie już gotowa, gdy temperatura płynu spadnie do 40-50 stopni C. W praktyce oznacza to tylko kilka minut czekania, bez konieczności nawet wstawiania jej do lodówki
Natka PietruszkiKrem serowy: 200g schłodzonego, gotowego sera jak na sernik (można użyć serka kanapkowego, śmietankowego, tylko żeby nie był słony) 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku (użyłam o smaku bananowym, można użyć przezroczystej lub innej w żółtym kolorze lub ulubionej w smaku) 200ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 820g Wierzch: 300ml schłodzonej(...)mikserem do połączenia składników. Dodać borówki i wymieszać szpatułką. 8. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników, patrz FILM . Krem serowy: 9. Galaretkę wsypać do miski i zalać ją 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia. 10. Brzoskwinie osączyć i 5-6 połówek pokroić na kawałeczki, resztę
Mała Cukierenkajest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga posiadania piekarnika. Wystarczy zakupić herbatniki, kuleczki czekoladowe oraz przygotować kremową masę na bazie sera, śmietany kremówki oraz galaretek. Jeśli macie ochotę na małe co nieco, ciasto czekoladowy groszek będzie idealne! Na pewno posmakuje każdemu z Was, a szczególnie tym najmłodszym. W naszym domu dzieciaki wręcz uwielbiają to ciasto(...)PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWY GROSZEK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 ml śmietany kremówki 30% 500 g twarogu z wiaderka 2 galaretki krystaliczne (przeźroczyste) 3 łyżki cukru pudru 500 ml wody 120 g ciemnych herbatników kuleczki czekoladowe Maltesers Przygotowanie: Blaszkę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę biszkoptów czekoladowych. Galaretki
Przepiski.plżółty ser, stąd właśnie taka nazwa. Składniki na jogurtowe ciasto jak żółty ser (forma okrągła o średnicy 18 cm): * 450 g jogurtu greckiego * 300 g pulpy z mango * 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe * 400 ml wody Wykonanie: Wodę zagotować, wsypać do niej obie galaretki, wymieszać. Odstawić je do całkowitego wystudzenia (galaretka musi być zimna, ale nadal płynna). W misce wymieszać(...)jogurt grecki z pulpą z mango. Wlać zimną galaretkę, wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Formę okrągłą o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą, wylać masę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie deser powinien już stężeć. Należy go wtedy wyjąć z blachy na talerz i łyżką do wykrawania kulek z owoców wycinać dziurki, mniejsze dziurki
Zrób to smaczniemleko w proszku: 3 łyżki cukier puder: 3 łyżki żelatyna: 4 łyżeczki woda: 1/3 szklanki galaretka truskawkowa: 2 szt. woda: 800 ml borówki: 200 g Przepis na śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddziel(...)minut. Odstaw do wystygnięcia. Masa/Śmietana/Galaretka Blachę wyłóż czystym papierem i na spodzie ułóż upieczony biszkopt. Galaretki przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, tylko z mniejszej ilości wody. Następnie odstaw do wystygnięcia. Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj
Kuchnia Na Wypasieznaczeniu tego słowa. Ciasto to zawsze się udaje i smakuje każdemu, bez wyjątku. Głównym składnikiem tego deseru jest ser twarogowy, który wykorzystywany jest także do tradycyjnych serników. Dodatek stanowią galaretki cytrynowe, nadające mu świeżego i lekkiego aromatu. Spód ciasta to herbatniki, które nadają mu słodkiego smaku. Wykończenie ciasta to kokosowa posypka, przypominająca puszyste płatki śniegu. Przygotowanie ciasta bez pieczenia(...)wizyty w sklepie i zabrania się za przygotowanie tego smakołyku. PRZEPIS NA KOKOSOWY ŚNIEŻNY PUCH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 kg sera twarogowego na sernik ( z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 500 ml wody 1/2 szklanki cukru 250 ml śmietanki 30% 120 g herbatników 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie Blachę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia
Przepiski.plsprawia, że jest bardzo orzeźwiający. Sernik na zimno możecie przygotować z dodatkiem innych ulubionych owoców, mogą to być maliny, truskawki czy banany. Wówczas adekwatnie do wybranych owoców, dobieramy smak galaretki. Sernik na zimno można przygotować w błyskawicznym tempie, dlatego tym bardziej polecam Wam ten przepis. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTACH * Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki(...)twarogu sernikowego 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 kiwi 2 galaretki agrestowe 1/3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotować dwie galaretki w 700 ml wody. Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia i poukładać biszkopty. Twaróg sernikowy wymieszać z cukrem. Do płynnej, przestudzonej galaretki dodać 3-4 łyżki masy serowej i wymieszać. Dodać ponownie
Przepiski.plPuszysty lekki jak chmurka biszkopt nasączony ponczem, przekładany kremem śmietanowo-czekoladowym z dużą ilością malin zatopionych w galaretce. Całość tworzy pyszną kompozycję niczym najlepszy tort. Jest wilgotne i nie przesłodzone. Bardzo polecam na różne okazje. Nie jest pracochłonny ;) Blaszka 25/40 cm Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej używam Młynomag(...)Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml rumu lub wódki 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Warstwa malinowa: 40 dag mrożonych lub świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny malinowej Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać w misce razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić
Wanilia i KardamonPrzepis na sernik na zimno bez pieczenia. Błyskawiczny i przede wszystkim przepyszny, cudownie puszysty z owocami i galaretką. Składniki 1,2 kg sera (dałam 1 kg zmielonego trzy krotnie z łowicza jest taki bardzo zwięzły nie lejący się + 200g sera chudego i 3 razy zmieliłam w maszynce) 1 szkl. cukru 3/4 margaryny 5 żółtek 1 szkl. mleka 0,5 szkl(...)gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5-6 łyżeczek żelatyny herbatniki na spód 3 x galaretka np. truskawkowa (proporcja rozpuszczenia: dobra szklanka na jedną galaretkę) dowolne owoce np. truskawki, maliny, banany 2-3 łyżki kakao olejek śmietankowy olejek pomarańczowy blacha 33 x 25 Przygotowanie Spód wykładam herbatnikami, cukier i margarynę ucieram mikserem na puch po kolei dodaje żółtko, trochę mleka, trochę
Wasze Przepisyherbatnikach z brzoskwiniami i kiwi. Składniki herbatniki 2x budyń waniliowy pół kostki masła 1 cukier wanilinowy brzoskwinie sparzone kiwi (obrać, i pokroić w plastry, a potem zalać wrzątkiem) galaretka brzoskwiniowa galaretka agrestowa Przygotowanie Na samym początku galaretki zrobiłam wg przepisu na opakowaniu. Ja miałam brzoskwiniową i agrestową. Tą agrestową zrobiłam z mniejszej ilości wody. Herbatniki wyłożyłam na spód blachy, budyń(...)budyń wystygł to dodałam pół kostki masła i cukier wanilinowy i wymieszałam mikserem aż się zrobiła gładka masa. Na wierzch poukładałam owoce w moim przypadku brzoskwinie i kiwi. Jak galaretki były prawie stężone to na jedną stronę delikatnie wylałam brzoskwiniową a na drugą stronę agrestową. Autor przepisu: Kasia Wolny Artykuł Ciasto dwa smaki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy