galaretka - 14130 przepisów (strona:326/942)

Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka 65

nietypowej masy jabłkowej. Nigdy o takiej nawet nie słyszałam, nie mówiąc o kosztowaniu. Pokrojone jabłka podgotowuje się w wodzie, do której później dodaje się budynie wymieszane z wodą oraz galaretkę. Powstałym w ten sposób „kisielem” zalewa się jabłka ułożone na upieczonym biszkopcie. Na kisiel z kolei wykłada się ciasto z kokosa i ponownie całość piecze się w piekarniku. Warto wybrać(...)podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kisiel: 6-7 jabłek 750 ml wody 1 zielona galaretka 2 budynie śmietankowe z cukrem Wierzch: 200 g margaryny (można zastąpić masłem) 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych 3 jajka Biszkopt: Białka ubijamy mikserem i po kilku minutach ubijania

Trzeci talerz
SKYROWY SERNIK NA ZIMNO (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 85

smaku – tutaj 40 g erytrolu 25 g żelatyny 70 ml gorącej (nie wrzącej) wody Dodatki 170 g truskawek 30 g borówek amerykańskich 100 g orzechów pecan Galaretka 1 opakowanie przezroczystej galaretki bez cukru (14 g) – może być też truskawkowa 350 ml gorącej (nie wrzącej wody) Przygotowanie Jogurty skyr dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, doprawiając do smaku(...)razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki truskawki. Owoce poukładać zanużając je w masie skyrowej a następnie ciasto wstawić na 30 minut do lodówki by nieco stężało. W tym czasie galaretkę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i lekko przestudzić. Następnie galaretkę wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki do całkowego stężenia (3-4 godziny). Gotowe ciasto można podawać

Ola la LCHF
Ciasto z ptasim mleczkiem siostry Anastazji 61

mąki pszennej - 2,5 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej - 3/4 szklanki mleka - 270 g masła w temperaturze pokojowej  Ponadto: - 600-700 g ptasiego mleczka, lepiej aby było oryginalne - 2 galaretki kolor czerwony lub ciemno różowy Na wierzch: - 500 ml śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego - kakao do posypania lub rozpuszczone czekolady mleczne ( polewa) + orzechy włoskie(...)Dość szybko dodaj masę kawową i szybko wymieszaj, najlepiej ręcznym mikserem, aż do uzyskania kawowego budyniu. Zdejmij budyń z ognia, wystudź. Budyń musi mieć temperaturę pokojową, podobnie jak masło. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia. Przez 3 minuty ucieraj masło na puch i dodawaj stopniowo po łyżce chłodnego budyniu, miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z borówkami 65

Przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką i borówkami. Łatwy i lekki deser na gorące dni. Składniki 1 kg serka w wiaderku 1 op. herbatników, ok 150 g 4 jajka borówki 1/2 k. masła 1 cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 2 szkl. mleka 4 łyżki żelatyny 2 galaretki borówkowe Przygotowanie Na dno blaszki papier do pieczenia i układam herbatniki(...)ucieram. Dodaję ser, mleko podgrzewam, wrzucam żelatynę, mieszam. Gdy ostygnie wlewam do masy serowej. Białka ubić i przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać. I do lodówki na 1 h. Galaretki rozpuszczam w wodzie, wg. przepisu. Odstawić do lekkiego stężenia. Na ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Bea Tka Artykuł

Wasze Przepisy
Tort orzechowy z rabarbarem i jogurtem greckim 57

mąki pszennej 1 pełna łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 gram zmielonych orzechów laskowych Warstwa jabłkowo - rabarbarowa: 1 słodkie jabłko 2 gałązki rabarbaru 1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej 1 łyżka cukru 1/2 słoika dżemu jabłkowego cynamon do smaku Masa śmietanowo - jogurtowa 150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki 300 ml śmietanki 30% 400 gram kremowego(...)pudru 50 gram mlecznej czekolady Słoik kremu ciasteczkowego ( np. Lotus lub Speculoos ) 2 płaskie łyżki żelatyny Poncz: 1 cytryna 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru Wykonanie: Zaczynamy od galaretki owocowej : Wkładka jabłkowa : Pokrojone w kosteczkę jabłko, oczyszczony i pokrojony w plasterki rabarbar  wkładamy do rondelka i prużymy z łyżką cukru, aż zmiękną .  Dodajemy dżem jabłkowy, cynamon

Kronika Piekarnika
Grysikowiec z truskawkami 70

dosłownie kilka chwil, a smak zachwyca. Możecie je przygotować zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi. Idealne będą truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. Można je także przygotować z samą galaretkę, ale proponuję jednak dodać ulubione owoce dla przełamania smaku. Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 masło (200 g) 3/4 szklanki cukru ok 250 g herbatników (użyłam kakaowych(...)zwykłe też będą super)  2 galaretki truskawkowe ok 500 g truskawek (mogą być mrożone) Zaczynam od rozpuszczenia galaretek w 3/4 litra wrzącej wody i odstawienia ich do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy 3/4 litra mleka razem z cukrem i masłem. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną, a następnie wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Blaszkę

Cynamonowe szczęście
pyszny sernik na zimno truskawkowy z galaretką... 68

Składniki: truskawki duże 800 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, śmietana 30% zimna 200 gram, żelatyna deserowa (bez przypraw) 3 łyżki + gorąca 3/4 szklanki, herbatniki 150 gram Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia. Duże truskawki obrać z szypułek, na durszlaku pod zimną wodą szybko opłukać, nożykiem odciąć(...)wygładzić wierzch i delikatnie powciskać resztę truskawek, schować do lodówki na godzinę. Sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odsunąć boki keksówki od sernika i wlać w te miejsca lekko stężałą galaretkę, sernik podniesie się wyżej, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, tani i bardzo smaczny sernik na zimno truskawkowy z herbatnikami i z dużą ilością galaretki........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kora orzechowa 76

upiekłam. Po spróbowaniu zaczęłam się zastawiać czemu gości u nas tak rzadko, bo jest absolutnie pyszne. Orzechowe biszkopty, krem brzoskwiniowo budyniowy, delicje nasączone w kawie i jeszcze galaretka pełna soczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta.  Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów(...)żółtek 300 g masła Dodatkowo: 2 opakowania ciastek „Delicje“ o smaku pomarańczowym ¼ szklanki kawy (dowolnej: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów) opcjonalnie ¼ szklanki wódki lub rumu 2 galaretki brzoskwiniowe Brzoskwinie odsączamy na sitku z syropu. Odmierzamy ilość odlanego syropu i dolewamy tyle wody aby było 500 ml. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do kubka wlewamy

Cynamonowe szczęście
Kolorowe ciasto serowe z brzoskwiniami i galaretką 68

cukru 3 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego  ½   łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe Dr.Oetker lub brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa   Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywną pianę(...)delikatnie wciskając w masę. Włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 55 minut na grzaniu góra –dół. Pilnować aby się nie przypiekło.Upieczony sernik całkowicie wystudzić. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody a truskawkową w 1 i 1/3 szklanki. Zostawić do wystudzenia. Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni . Uważając i często mieszając

Wanilia i Kardamon
Tort beczka z żelką mango, malinami i szpinakowym biszkoptem 67

możemy nabyć w sklepie monopolowym lub zakupić przez internet. Plakietka z imieniem i wiekiem jest wydrukiem na masie cukrowej, zamówiłam ją przez internet. Kostki lodu zostały wykonane z przezroczystych galaretek. Wszystko co znajduje się na torcie (poza buteleczkami) jest jadalne.     Składniki: Biszkopty – 4 blaty o średnicy 18 cm Biszkopt szpinakowy Przepis tutaj (KLIK) Biszkopt jasny – Przepis tutaj(...)przełożenia: 200g śmietanki 36 % 120g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 50g serka mascarpone Tynk ganache z białej czekolady: 200g miękkiego masła 200g białej czekolady Kostki lodu: 2 bezbarwne galaretki 0,6 litra wody Dodatkowo: Brązowa i czarna masa cukrowa do wykonania „beczki” małe buteleczki alkoholu wydruk cukrowy z napisem i cyfrą (można zamówić, nawet na allegro

Blog z Apetytem
Ciasto leśny mech z brzoskwiniami 152

sernik (użyłam z wiaderka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym 300ml gorącej wody Do nasączenia: 120ml syropu po brzoskwiniach (z puszki) 60ml wody 2 łyżki soku z cytryny Do ozdoby: cukrowe jajeczka Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C(...)powrotem do blaszki. 8. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop (120ml). Owoce pokroić na kawałeczki. 9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 10. Dwie galaretki wyspać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia. 11. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić

Mała Cukierenka
Ciasto Makowa Dama 59

Ciasto makowa dama to pyszne przekładane ciasto składające się z biszkopta makowego oraz pyszne masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz galaretki. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. To smakowite ciasto kojarzy mi się ze świętami. Zazwyczaj szykuję je na Święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. W ciągu roku również często pojawia się(...)mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 250 ml gorącej wody 1 galaretka krystaliczna DODATKOWO 100 g czekolady Wykonanie Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

Alle Dobre!
Ananasowiec bez pieczenia 65

śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody 4 łyżki cappuccino czekoladowego (proszek) Dodatkowo: puszka ananasów (565 g) 15 kakaowych herbatników 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody Przygotowanie Formę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki kakaowe. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić(...)sztywno. Ciągle ubijając dodać cukier puder, a następnie wsypać proszek cappuccino. Pod koniec wlać żelatynę. Gotową masę wyłożyć na ciasto i ponownie całość wstawić na godzinę do lodówki. Galaretka: Sok z ananasa + 500 ml wody podgrzać w rondelku, a następnie rozpuścić w nich galaretki cytrynowe. Odstawić do lekkiego stężenia. Krążki ananasa pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć pokrojonego ananasa

Alle Dobre!