pszennej krupczatka 150 g zimnego masła 1 szczypta soli 1 średnie jajko 70 g cukru 2 łyżki śmietany Składniki na krem 450 ml zmiksowanych truskawek gładki mus 1 sztuka galaretki truskawkowej proszek przeznaczony na 500 ml wody 250 g serka mascarpone Dodatkowo 2 szklanki truskawek do dekoracji Instructions Do miski lub na blat kuchenny przesiać mąkę, dodać cukier, sól(...)placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie ( galaretka przeznaczona na 500 ml wody powinna być rozpuszczona w około 80-90 ml gorącej wody ), wystudzić, a następnie dodać do zmiksowanych truskawek, po wymieszaniu dodać
SprawdzonaKuchnia.plnimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu sernik na zimno z truskawkami i galaretką. To idealne ciasto na letnie dni, jest lekkie, orzeźwiające i nie zawiera dużo kalorii. Chyba nie ma innego tak prostego i pysznego ciasta z truskawkami :) Składniki (tortownica o średnicy(...)opakowanie okrągłych biszkoptów 250 g chudego twarogu 40 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 3/4 szklanki ksylitolu 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połowki. Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody. Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut
Healthy food explorerschłodzonego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 jajko. Składniki (krem): 250 g serka mascarpone, 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, 2 jajka, 400g malin (mogą być mrożone), 2 galaretki malinowe. Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier. Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto. Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek(...)mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wlać na spód i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Maliny w galaretce: Maliny z 2 łyżkami cukru lekko podgrzewamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do malin. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Lekko stężone maliny z galaretką wlewamy na tartę. Odstawiamy
Przepiski.plKrem z białej czekolady to świetny dodatek do tortów i deserów. Aksamitna konsystencja i słodki smak sprawiają, że stanowi idealne przełamanie dla kwaśnych owoców, dżemów lub galaretek. Krem po ubiciu i ochłodzeniu jest stabilny, nadaje się do tworzenia słodkich dekoracji . A w rzeczy samej krem z białą czekoladą jest słodki. Dlatego ja rzadko stosuję ten krem samodzielnie. Najczęściej występuje(...)kwaskowatego smaku malin, wiśni, porzeczek, agrestu, marakui, owoców leśnych, jeżyn, cytryny . Dobrze komponuje się również z truskawkami, borówkami . Wszystkie z przedstawionych smaków można przygotować w postaci kremu, musu, frużeliny, galaretki (uwaga: galaretki z torebki są słodzone). Ciekawie smakuje również połączenie kremu z białej czekolady z galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami lub jabłkami. Dla osób, które za deserami owocowymi
SmartBake.plskładniki truskawki biszkopty 1 śmietana 36 % 500 ml 1 galaretka żołta 2 galaretki czerwone rozpuszczone wedle przepisu na opakowaniu mascarpone 250 g 3 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać serek i wsypać opakowanie galaretki żółtej i mamy gotowe .Potrzebujemy jeszcze oczyszczone truskawki . foremka – tortownica w tortownicy ułożyć biszkopty, na to połowę masy na to polówki truskawek(...)ułożyć. Wykładamy na truskawki 2 połowę masy i znów układamy truskawki. Zalewamy czerwoną galaretką .Pracy tak nie wiele a efekt wspaniały
Moje Wyrobysernik jest pyszny. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa, lekka kajmakowa pianka i orzeźwiająca galaretka. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Bardzo polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy zwyczajnie do kawy. Wymaga trochę pracy, ale warto. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier waniliowy Pianka: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżeczki żelatyny 5 łyżek gorącej wody 2 śmietan-fixy ( zagęstniki ) 20 dag masy kajmakowej Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy
IzabelawkuchniNiezwykle kremowy sernik truskawkowy na zimno polany polewą z białej czekolady i galaretki. Pyszny letni deser z truskawkami w roli głównej. Foremka o średnicy 18 cm. 500 gramów sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 1 szklanka (250 ml.) śmietanki kremówki 30% 1 śmietan fix 250 gramów świeżych truskawek + kilka do dekoracji 30 gramów żelatyny( 3 łyżki) 3 łyżki cukru pudru(...)galaretka o smaku truskawkowym lub inna czerwona 1 tabliczka białej czekolady Kilka biszkoptów Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix na gęsty krem następnie dodawać cały czas miksując łyżka po łyżce ser twarogowy. Miksujemy na jednolitą masę. Truskawki obrać z szypułek i za pomocą blendera zmiksować na jednolity mus. Gotowy mus dodajemy do masy sernikowej i całość miksujemy
Andzia Pichciszklanych bądź plastikowych pojemniczkach. Ich kształty oraz rozmiary stanowią element dekoracyjny. Na stronie https://slodkiepasje.pl/gallery/slodki-stol/ możesz zaobserwować deserki składające się z dwóch warstw. Zwykle do ich produkcji wykorzystuje galaretkę na bazie śmietanki. Po zestaleniu łączymy ją z drugą warstwą galaretki owocowej. Na sam koniec dekorujemy wierzch warstwą bitej śmietany oraz jadalnej dekoracji. Może być ona wykonana z masy cukrowej(...)Stosuje się także dekoracje wykonane z białej bądź ciemnej czekolady. Galaretki można także łączyć z musami na bazie czekolady lub śmietanki. Aby móc ją przygotować często do składnika głównego dodajemy rozpuszczoną żelatynę spożywczą. Galaretki można wykonywać w opcjach dla wegan. Zamiast żelatyny do soku owocowego dodaje się agar. Są to sproszkowane glony roślinne. Ich właściwości żelujące nadają się do sporządzania
jakszef.pldelikatny i bardzo puszysty deser idealny na upalne dni. Jest to idealna propozycja na każdą okazję, domowe przyjęcia, czy podwieczorek do kawy. Deser można dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców. składniki na formę 24 x 26 cm 150 g kakaowych herbatników 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki krystaliczne o dowolnym smaku polewa 100 g śmietany(...)czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Galaretki krystaliczne rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 500 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, następnie wlewamy zimne galaretki i całość
Smakowite Daniawybór dobrych składników. Marka LiMMi oferuje nam soki z cytryny lub limonki, które nie zawierają cukru ani wody, nie są to koncentraty lecz naturalnie wyciśnięte soki ze świeżych owoców. Galaretka cytrusowa Składniki: 200 ml soku z cytryny lub limonki LiMMi listki żelatyny 4 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Najpierw wybrany sok firmy LiMMi zagotowujemy w garnku wraz cukrem(...)więcej cukru. Po zagotowaniu soku wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do zastygnięcia. *** Sos miętowy Składniki: 2 garście świeżych listków mięty sok z limonki skórka z limonki 3 łyżki cukru trzcinowego 10 kropli aromatu rumowego Sposób
Projekty ze smakiemSkładniki: herbatniki- 250g. masło jabłka prażone - 700g. śmietanka 30% - 0,5 l. galaretki owocowe - 2 szt. cukier puder - 2-3 łyżeczki żelatyna - 12g. Herbatniki zblędować, wymieszać z kilkoma łyżkami rozpuszczonego masła, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Wysypać na dno tortownicy, ugnieść równo i odstawić do lodówki aż masło zwiąże okruszki. W czasie chłodzenia się spodu należy przygotować drugą warstwę naszego(...)deseru. Przyznaję że jabłek użyłam kupnych, pomarańczową galaretkę rozpuściłam w ok. 100ml. wody (dosłownie tyle aby dało się ją rozmieszać), wymieszałam z jabłkami i wyłożyłam na herbatnikowy spód. Następnie rozpuściłam drugą galaretkę (użyłam truskawkowej) z dodatkową porcją żelatyny. Gdy galaretka ostygnie i zaczyna delikatnie gęstnieć należy przelać do misy miksera i ubijać do utworzenia się piany, następnie dodać powoli schłodzoną
Lubię to gotujękawałek jabłecznikowej rozpusty? CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wierzch(...)galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy. masa jabłkowa: Jabłka przekładamy
Bon appetit mon amiejest tak bardzo ścisły, ma konsystencję delikatnej pianki i taki mi odpowiada. Jeśli wolicie aby był bardziej zwarty dodajcie około 2 łyżeczek żelatyny - po prostu rozpuście ją razem z galaretką. Biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej(...)serka mascarpone, schłodzonego 2 puszki moreli w syropie, każda o wadze netto po odsączeniu 240 g 1 galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa + 150 ml wody 2 - 3 łyżki cukru pudru Nasączenie: 4 łyżki syropu z puszki po morelach 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
Opowieści z piekarnikatwarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 350 g śmietany 30% 100 ml gorącej wody 4 łyżki żelatyny 2 puszki mandarynek w syropie 2 galaretki o smaku pomarańczowym przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy schłodzoną(...)formie wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Masę serową przekładamy na warstwę ciastek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa stężeje. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała, lekko tężejącą galaretką wlewamy na wierzch
Smakowite Daniaowocami, przykrywam drugą połową i ciasto gotowe! Prawda, że to proste ciasto na niedzielę ? Mam sentyment do ciast przełożonych bitą śmietaną, za którą po prostu przepadam. Pamiętacie prosty deser, galaretkę z bitą śmietaną? Mogłam jeść taki deser codziennie. Przestałam być fanką sztucznie barwionej i aromatyzowanej galaretki dawno, dawno temu, ale bitą śmietanę wciąż często się raczę, tyle tylko, że galaretkę(...)zamieniam na naturalną galaretkę lub po prostu świeże owoce. Czekoladowy placek, chrupiąca beza , bita śmietana i owoce to dla mnie deser marzenie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Żeby było śmieszniej to to ciasto nazywa się Pinokio. Piekę ciasto Pinokio również w wersji białej, a więc bez kakao. Jeśli już próbowaliście Pinokio bezczekoladowe koniecznie wypróbujcie przepis na czekoladowe ciasto
codojedzenia