Lekkie ciasto bez pieczenia, które wygląda bardzo efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki herbatniki galaretka malinowa maliny śmietana 30% x 2 serek mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie 1) Spód blaszki wykładam herbatnikami. 2) Na to galaretka malinowa (tężejąca już). 3) Po wylaniu galaretki wrzuciłam malinki. 4) Po całkowitym stężeniu przygotowałam krem – śmietana(...)serek mascarpone + 2 płaskie łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cukru waniliowego. Wszystko razem zmiksowałam do uzyskania sztywnej konsystencji. 5) Krem przełożyłam na galaretkę, a następnie położyłam pokruszone bezy, które miałam w domu. Autor przepisu: Aga Ce Artykuł Malinowa chmurka bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyduże żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 150 ml. słodkiej śmietanki plus 50 ml do rozpuszczenia czekolady 50 gramów czekolady deserowej 1 łyżeczka cukru pudru Galaretka z malinami 150 gramów malin użyłam mrożone 250ml wrzątku 1 galaretka o smaku malinowym 2 łyżki cukru Ciasto kruche Mąkę przesiać do miski dodać pokrojone w kostkę zimne masło(...)krem następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników.. Krem czekoladowy wyłożyć na wystudzoną tarte zostawiając około pół centymetrowe miejsce na żelkę. Wstawić do lodówki. Żelka malinowa Galaretkę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić. Rozmrożone maliny wymieszać z cukrem i pozostawić na 5 minut aby puściły sok. Następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. (jeżeli
Andzia Pichciłyżkach wrzątku. 1 puszka masy kajmakowej o smaku adwokatowym 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 słoiczek konfitury jabłkowej lub szklanka gotowych jabłek na szarlotkę 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub agrestowej poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Wykonanie: Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Po zupełnym(...)wystudzeniu przekrajamy na dwa równe blaty. Konfiturę lub dżem przekładamy do niewielkiego rondelka, podgrzewamy i wsypujemy pół opakowania galaretki. Mieszamy dokładnie, by galaretka się rozpuściła ( nie może się zagotować ). Wstawiamy rondelek do lodówki, by masa zaczęła tężeć. masa kawowa: 200 gram serka mascarpone wkładamy do miski, wlewamy 300 gram (1 i 1/2 kubka) śmietanki, wsypujemy cukier
Kronika PiekarnikaNiezwykle prosty przepis na pyszny serniczek na zimno z galaretką i owocami. Składniki śmietana kremówka 200ml 4 serki waniliowe 2x galaretka bezbarwna herbatniki owoce Przygotowanie Okrągle herbatniki ukladać na tortownicy. Ubić śmietanę dodać serki i delikatnie zmiksować, lub porządnie wymieszać łyżką. Dodać powoli tężejącą się galaretkę i wyłożyć na herbatniki. Udekorować owocami i zalać galaretką o dowolnym smaku. Włożyć
Wasze Przepisypodniebienia. Składniki 750 ml mleka 2% 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny kilka kropli ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru Mus z mango: 3 duże dojrzałe mango 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie i odstawiamy na pare min. Mleko, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier zagotować w garnku, po zagotowaniu dodać żelatynę i gotować do momentu gdy żelatyna(...)dzbanka ponalewać chłodne mleko i wstawić szklanki (pod skosem) do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie zrobic mus z mango. Mango obrać ze skóry i zblendować. Galaretki zrobić wg przepisu z tyłu ale w 250 ml wody. Gdy galaretki wystygną wymieszać z musem mango i przelać do białej części Panna Cotty z powrotem wstawić do lodówki do całkowitego
Wasze Przepisykruchym spodzie z herbatników. Bardzo łatwy do przygotowania deser bez pieczenia. Taki deserek można przygotować na Walentynki w formie serduszek ale nie tylko. około 8 porcji 2 galaretki o smaku truskawkowym 400 ml śmietanki kremówki minimum 30% 120 gramów serka mascarpone 250 gramów herbatników 100 gramów masła Pestki granatu lub inne owoce Masło roztopić w rondelku i wystudzić powinno jednak(...)żaroodporne o wymiarach 19/29 cm). Spód bardzo dobrze ubić można to zrobić na przykład za pomocą szklanki mocno dociskając lub dłońmi. Wstawić do lodówki na minimum 15-20 minut. Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach jedną rozpuścić w 250 ml. druga w 400 ml gorącej przegotowanej wody. Każdą dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia ale nie powinny zgęstnieć. Śmietankę ubijać
Andzia PichciSernik na zimno na twarogu z dodatkiem galaretek. Delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Składniki 2 galaretki cytrynowe 250 ml śmietany kremówki 1/2 szkl cukru pudru wiaderko twarogu (1 kg) herbatniki wiórki kokosowe Przygotowanie 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy. 250 ml śmietany kremówki ubijamy z 1/2 szkl cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy wiaderko twarogu(...)wolnych obrotach miksera i do tego na koniec wystudzoną galaretkę. Masa ma wyjść lejąca. Na blachę wykładamy herbatniki, na to masa serowa i do lodówki. Jak już sernik trochę stężeje, na wierzch wysypujemy uprażone wiórki kokosowe. Ciasto najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce. Autor przepisu: Kasia Tymińska Olszewska Artykuł Sernik na zimno z prażonymi wiórkami kokosowymi pochodzi z serwisu
Wasze PrzepisyKlasyczny biszkopt z kremem budyniowym i galaretką a do tego owoce :) o tej porze roku to raczej mrożone :). SKŁADNIKI biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 900 ml mleka 1/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła dodatkowo owoce 2 galaretki WYKONANIE(...)masło miksujemy na puszystą masę,następnie cały czas miksując dodajemy wystudzony budyń.Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia a w międzyczasie przygotowujemy galaretki.Kiedy galaretka zaczyna tężeć wyjmujemy ciasto z lodówki,układamy na kremie owoce-u mnie były to mandarynki oraz jagody (mrożone).Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy ciasto do lodówki-najlepiej na kilka godzin
Mała w garnku mieszaSkładniki : 3 duże jogurty ( w sumie 900 gram ) 5 galaretek cytrynowych. puszka puly z mango ( 850 gram) 2 szklanki po 250 gram gorącej wody. Wykonanie Do gorącej wody wsypać galaretki dobrze rozmieszać i pozostawić do ostygnięcia nie dopuścić do stężenia galaretek. W drugim naczyniu połączyć pulpę z mango z jogurtami i ostudzoną galaretką. Wszystkie połączone składniki wylać
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa do innych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję na ciastkach i z galaretką, bo dawno takiej nie było. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste) 500ml śmietany 18% 5 jajek 0,5szkl. cukru pudru 200g(...)masła sok z cytryny lub olejek cytrynowy ulubione ciastka na spód 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Sposób przygotowania: Mleko przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Śmietanę w tym czasie zmiksowałam z jajkami na jednolitą konsystencję i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając mleko podgrzewałam przez kilkanaście minut, aż oddzielił się ser i serwatka. Mleko nie powinno się gotować
Waniliowe Improwizacjeserka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 5 - 6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (u mnie z 75% kakao) 50 g masła 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 1 galaretka malinowa lub truskawkowa wiórki kokosowe do posypania Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone? Oddzielić żółtka od białek(...)upieczeniu ciasta na wierzchu zapiecze się cienka słodka skórka, należy ją delikatnie zdjąć ostrym nożem, aby polewa lepiej trzymała się ciasta. Ciasto przełożyć kremem wymieszanym z pokrojonymi kawałeczkami galaretki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, aby krem i polewa stężały. Krem: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksować krem na wolnych obrotach dodając po łyżce
Kuchcik gotujepieczenia płaskie Składniki na pianę: 180 g cukru drobnego szczypta soli 75 g płatków migdałowych Składniki na masę wiśniową: 600 g wiśni (bez pestek) świeżych lub po rozmrożeniu 3 galaretki o smaku wiśniowym Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki(...)niewielkim naczyniu i potem dodać do reszty. Połowę kremu wykładamy na ciasto bez piany i migdałów i wkładamy go na kilka minut do lodówki. Następnie na krem wylewamy tężejącą galaretkę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut. Kiedy galaretka będzie sztywna wykładamy pozostałą masę i całość przykrywamy ciastem z pianą i migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy
To co lubię - gotuję i polecamżeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :) Ciasto makowe: 400 g maku zmielonego 2 szkl(...)serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru 3 budynie waniliowe 3/4 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 400 g wiśni mrożonych 2 galaretki wiśniowe Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Smakołyki Asiogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa, mus jabłkowy wymieszany z galaretką oraz krem budyniowy. Całość wieńczy polewa z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 2,5 paczki krakersów solonych (ok. 440g łącznie) 1 puszka masy kajmakowej (460g) 3szkl. musu jabłkowego/prażonych jabłek (u mnie domowy) 1 galaretka o smaku cytrynowym 1 duży budyń 64g (taki na 3/4l mleka) 3 łyżki cukru do budyniu 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej 500ml mleka 100g miękkiego masła Polewa: 4 łyżki
Waniliowe Improwizacjecóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie(...)całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Galaretka pomarańczowa: 1/2 litra soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego, ale może być sklepowy) 4 łyżeczki żelatyny w proszku opcjonalnie cukier do dosłodzenia Żelatynę mieszamy z 4 -5 łyżkami soku i zostawiamy
Cynamonowe szczęście