galaretka - 14130 przepisów (strona:315/942)

KOSTKA BRW-Black Red White 220

jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPÓD (forma 22x22cm) 300 g ciastek typu oreo 60 g masła MASA MASCARPONE 200 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny PONADTO(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: Spód Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać  masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło.  Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa mascarpone Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklany goręcej wody odsawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita

RAROSSA
Tort truskawkowy 156

proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - 20 dag truskawek - 1 fix śmietan Składniki na wierzch: - 1 galaretka truskawkowa - 30 dag truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Potem dodajemy(...)mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowujemy sobie galaretkę żeby w momencie kiedy tort będzie gotowy można było ją wylać na wierzch. Gdy biszkopt mamy upieczony pozostawiamy go do wystygnięcia i zaczynamy robić masę truskawkową. Najpierw ubijamy śmietanę

Kuchenne Wariacje
Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką 149

Zatem miłego dzionka życzę! Buziaczki:* Bardzo chciałam coś oryginalnego wymyślić z truskawkami ale koniec końców zdecydowałam się na klasykę rodzinną. Ciasto pomimo kremu nie jest za ciężkie - truskawki i galaretka świetnie się komponują nadają orzeźwiający charakter temu wypiekowi. Duża blacha poszła niemal cała w jedno po południe. Coś więcej trzeba dodawać?;)   Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek(...)czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 kopiastych łyżek cukru kostka masła lub margaryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną

My simple kitchen
Ciasto wiśniowo-czekoladowe 156

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao  Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g) 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 1 łyżeczka żelatyny Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru pół szklanki wody  Pianka czekoladowa: szklanka mleka tabliczka mlecznej czekolady 1 śnieżka 3 łyżeczki żelatyny(...)lodówki). Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka będzie potrzebna dopiero po upieczeniu biszkoptu). W międzyczasie przygotowujemy biszkopt

My simple kitchen
Sernik na zimno z truskawkami 156

dobry :) Biszkopt możecie upiec według Waszego niezawodnego przepisu, a do masy serowej dodać np. rodzynki. Ja postawiłam na klasyczną wersję - bez dodatków, za to z duuużą ilością truskawek i galaretki :) I jak, macie ochotę na kawałeczek? ;) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto:  4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny  Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru

My simple kitchen
Piernik staropolski cz.II 139

delektować się gotowym piernikiem :) Oczywiście im ciasto dłużej postoi, tym będzie lepsze :) W oryginalnym przepisie do przełożenia użyto samych powideł śliwkowych, jednak ja od kilku lat dodaję do niech galaretkę wiśniową, dzięki czemu większość nie spływa mi po bokach ciasta a ładnie do niego przylega :) Jest to mój ulubiony piernik i odkąd pierwszy raz go zrobiłam nie piekę już(...)święta żadnego innego :) Ciasto: Piernik staropolski cz.I ( klik ) Mała prostokątna blaszka Nadzienie: 1 kg powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa  Polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Wykonanie: Wcześniej przygotowane ciasto ponownie zagnieść aby stało się elastyczne. Podzielić je na 3 równe części. Każą część rozwałkować na tą samą wielkość i przełożyć

My simple kitchen
Wiśniowiec z kremem 148

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki  Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao(...)Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość 1 litra. Wodę z sokiem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe z kompotu wiśnie rozkładamy równomiernie na biszkopcie. Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy nią wiśnie. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki (najlepiej do lodówki). Krem waniliowy : Z mleka

My simple kitchen
Ciasto jogurtowe 618

Składniki: 4 kubki jogurtu naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-)  Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić(...)wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki.  Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto wyłożyć pokrojone owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na noc.... Smacznego

Gaździnka warzy
Sernik na zimno z truskawkami na herbatnikach maślanych 306

Kolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24 cm) 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny 600g twarogu z wiaderka 2/3 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 125 g miękkiego masła 250 g herbatników maślanych 250 g truskawek 2 galaretki truskawkowe(...)PRZYGOTOWANIE Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.  Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy. Ser, masło, cukry i żółtka miksujemy przez kilka minut na gładką masę (u mnie w malakserze). Dodajemy ostudzone mleko, mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki

Moje Kuchenne Rewelacje
deser truskawkowy z mascarpone i Nutellą 179

składniki: 1 galaretka o smaku truskawkowym 500 ml gorącej wody 200 g świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki myjemy, kroimy na cząstki (ćwiartki), i układamy w pucharkach. Zalewamy rozpuszczoną galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki śmietany 18% lub 30% 5 łyżek kremu czekoladowego lub czekoladowo orzechowego(...)opcjonalnie: 2 szt bezików wykonanie: Serek miksujemy ze śmietaną. Odkładamy po ok. 1 i 1/2 łyżeczki do innego naczynia. Do pozostałej części dodajemy krem czekoladowy i miksujemy. Na stężałe galaretki wykładamy po ok. 1 i1/2 łyżeczki białego serka a na niego wyciskamy za pomocą np. rękawa cukierniczego ciemny krem. Całość schładzamy w lodówce. Przed podaniem opcjonalnie posypujemy pokruszonymi bezikami

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno 185

oreo 2 łyżki masła Sernik: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 jajka ½ masła roślinnego Szklanka mleka Niepełna szklanka cukru pudru Cukier waniliowy 6 łyżeczek żelatyny Wierzch: 2 opakowania galaretki np. truskawkowej Dowolne owoce np. truskawka, borówka Ciasteczka wraz z masłem umieszczamy w wysokiej misce. Całość blenderujemy na czekoladową masę. Wykładamy nią spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko podgrzewamy(...)mleko wraz z żelatyną. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód sernika i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W nieco mniejszej ilości wody, niż jest zalecane na opakowaniu rozpuszczamy galaretki i zostawiamy do przestygnięcia (np. jeśli na opakowaniu galaretki jest 500ml to dajemy około 300ml). Na stężałym serniku układamy owoce, na to wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie umieszczamy w lodówce

Kolizje Smaków
Ciasto brzoskwiniowo-orzechowe 204

masła szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki masa: 1l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: 5 dużych brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło miksujemy razem z cukrem aż się połączą. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej(...)Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż wszystko się połączy. Gotowa masę wykładamy na ciasto. Brzoskwinie obieramy, kroimy na plastry i układamy rzędami na masie. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka całkowicie stężeje. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z pianek JoJo 525

Lekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 100 g herbatników, drobno pokruszonych 70 g roztopionego masła Składniki na masę piankową: 70 g pianek JoJo 250 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 2 łyżeczki cukru(...)czubata łyżeczka żelatyny Składniki na wierzch: 1 owocowa galaretka (u mnie owoce lasu) owoce (u mnie jagody) CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN + chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wysypujemy do tortownicy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy

My Culinary Art
Sernik na zimno z rabarbarem 148

zwilżenia biszkoptów - pominęłam Masa: 350 g mascarpone, 220 g śmietany kremówki,  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki  Galaretka: 5 łodyg rabarbaru, 1/3 szklanki cukru, 1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa, 1 łyżeczka wody różanej - opcjonalnie Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy(...)Wsypujemy cukier i przesmażamy na średnim ogniu przez około minutę. Wlać dwie szklanki wody i zagotować. Następnie garnek należy ściągnąć, łyżką cedzakową odsączyć rabarbar, a do pozostałej wody wsypać galaretkę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, włożyć z powrotem rabarbar i zostawić do ostygnięcia. Żelatynę wymieszać z 1/4 szklanki wody i zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie

Plate of Joy
Sernik na zimno z truskawkami 172

każdym dniem coraz lepszy!  Składniki: 500 g serka homogenizowanego, 270 g jogurtu naturalnego 2%, 1 łyżeczka pasty waniliowej, 90 g cukru pudru, 15 g żelatyny, 1 truskawkowa galaretka, 500 g truskawek, biszkopty Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzątku, wymieszać i odstawić na kilka minut. W misce zmiksować ze sobą serek homogenizowany, pastę waniliową oraz cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny(...)średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na które należy wyłożyć biszkopty. Na wyłożone biszkopty wykładamy masę serowo- jogurtową i całość wkładamy do lodówki do zastygnięcia - na około godzinę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sernik już zastygł, a galaretka jest już gęsta układamy przepołowione truskawki na serowej masie, a na wierzch wylewamy galaretkę. Sernik wkładamy do lodówki

Plate of Joy