rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania ) 120 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego(...)wiadereczka ) 200 g białej czekolady 2 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne ) 250-300 g malin Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować. Do pokruszonych
kolorowotorcikowoDeser, który wam prezentuje można jeść z różnymi owocami według naszego upodobania. Bardzo fajnie smakuje również kiedy bitą śmietanę zastąpimy lodami. Spróbujcie stworzyć własny ideał smakowy :) Składniki: 2 galaretki truskawkowe szklanka świeżych truskawek pół szklanki jagód pół szklanki czereśni łyżka suszonej żurawiny łyżka rodzynek łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy) bita śmietana Przygotowanie(...)Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie mieszając. Dodajemy do nich sok i łaczymy. Owoce myjemy . Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na pół. Czereśnie drylujemy i wraz z pozostałymi owocami dodajemy do jeszcze gorącej galaretki. Dołączamy do wszystkich składników żurawinę, rodzynki oraz orzechy ( ja je zawsze przed wrzuceniem drobię). Zakrywamy folia i odstawiamy do zgęstnienia galaretki. Wykładamy do pucharków
ChilliJemyforma 22 x 22 cm) MASA JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody GALARETKA 0,5 szklanki jagód 1 galaretka cytrynowa Masa jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia. Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty(...)jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki. Galaretka Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 500 ml. Sok z wodą zagotować, w tym rozpuścić galaretkę odstawić do chwili aż zacznie
RAROSSAbędzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na blachę (ja używam blaszki o wymiarach 23x35). Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Galaretka owocowa: 1 słoik kompotu owocowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szkl. wody i mieszamy z kompotem. Gdy całość zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzony(...)napęcznieniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko z cukrem podgrzewamy (ale nie gotujemy) i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Studzimy i mieszamy ze śmietaną, gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na galaretkę. Całość można udekorować startą czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęścieBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem(...)cytryny i blendujemy na gładką masę (ja z powodu braku blendera rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków). Wodę z masłem gotujemy, a następnie wsypujemy 2 galaretki mieszamy do rozpuszczenia, studzimy i łączymy z masą bananową. Masę wykładamy na biszkopt, na wierzch układamy banana pokrojonego w plasterki i zalewamy t tężejącą galaretką. Smacznego
Cynamonowe szczęścieWitam Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni. Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy(...)mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 galaretki truskawkowe ok 1/2 kg truskawek i jagód Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, do wrzącego wsypujemy kaszę mannę
Cynamonowe szczęściebędziecie często powaracać do tego przepisu :) SKŁADNIKI (4 porcje) panna cotta 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 łyżeczki ksylitolu 2,5 łyżeczki żelatyny galaretka z truskawkami 1 opakowanie galaretki truskawkowej (najlepiej niesłodzonej) 10-15 truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem sojowym waniliowym. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy ksylitol i żelatynę, lekko studzimy(...)Wstawiamy do lodówki do stężenia (2-3h). Aby uzyskać efektowny wygląd deseru, należy ustawić kieliszki pod skosem, opierając je np. o wewnętrzną ściankę lodówki i zablokować obciążoną deską. Galaretkę rozpuszczamy w 300-350 ml wrzątku i studzimy. Truskawki kroimy w kostkę i układamy ciasno na waniliowej masie. Całość zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki aby stężała. Na koniec dekorujemy
DefinicjaSmakuNiby taki zwyczajny, a jednak ma coś w sobie :) Jest delikatny, kremowy, pełen truskawek i wiórków czekoladowych, zwieńczony pyszną owocową galaretką, a na spodzie ma cudowne biszkopty nasączone porzeczkowymi % :) Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (tortownica 23cm) masa sernikowa 600g jogurtu greckiego 100 ml śmietanki kremówki 4 łyżki ksylitolu/cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego(...)łyżki wiórków gorzkiej czekolady 20 truskawek 4 łyżeczki żelatyny spód podłużne biszkopty 50ml wódki porzeczkowej wierzch 2 ulubione galaretki (użyłam agrestowej) truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurty greckie, śmietankę, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz ksylitol/ cukier miksujemy na gładką lekko puszystą masę. Dodajemy wiórki kakaowe, oraz pokrojone na półówki (lub w ćwiartki
DefinicjaSmakujest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPÓD (forma 22x22cm) 300 g ciastek typu oreo 60 g masła MASA MASCARPONE 200 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny PONADTO(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: Spód Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa mascarpone Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklany goręcej wody odsawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita
RAROSSAproszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - 20 dag truskawek - 1 fix śmietan Składniki na wierzch: - 1 galaretka truskawkowa - 30 dag truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Potem dodajemy(...)mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowujemy sobie galaretkę żeby w momencie kiedy tort będzie gotowy można było ją wylać na wierzch. Gdy biszkopt mamy upieczony pozostawiamy go do wystygnięcia i zaczynamy robić masę truskawkową. Najpierw ubijamy śmietanę
Kuchenne WariacjeZatem miłego dzionka życzę! Buziaczki:* Bardzo chciałam coś oryginalnego wymyślić z truskawkami ale koniec końców zdecydowałam się na klasykę rodzinną. Ciasto pomimo kremu nie jest za ciężkie - truskawki i galaretka świetnie się komponują nadają orzeźwiający charakter temu wypiekowi. Duża blacha poszła niemal cała w jedno po południe. Coś więcej trzeba dodawać?;) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek(...)czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 kopiastych łyżek cukru kostka masła lub margaryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną
My simple kitchenłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g) 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 1 łyżeczka żelatyny Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru pół szklanki wody Pianka czekoladowa: szklanka mleka tabliczka mlecznej czekolady 1 śnieżka 3 łyżeczki żelatyny(...)lodówki). Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka będzie potrzebna dopiero po upieczeniu biszkoptu). W międzyczasie przygotowujemy biszkopt
My simple kitchendobry :) Biszkopt możecie upiec według Waszego niezawodnego przepisu, a do masy serowej dodać np. rodzynki. Ja postawiłam na klasyczną wersję - bez dodatków, za to z duuużą ilością truskawek i galaretki :) I jak, macie ochotę na kawałeczek? ;) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru
My simple kitchendelektować się gotowym piernikiem :) Oczywiście im ciasto dłużej postoi, tym będzie lepsze :) W oryginalnym przepisie do przełożenia użyto samych powideł śliwkowych, jednak ja od kilku lat dodaję do niech galaretkę wiśniową, dzięki czemu większość nie spływa mi po bokach ciasta a ładnie do niego przylega :) Jest to mój ulubiony piernik i odkąd pierwszy raz go zrobiłam nie piekę już(...)święta żadnego innego :) Ciasto: Piernik staropolski cz.I ( klik ) Mała prostokątna blaszka Nadzienie: 1 kg powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa Polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Wykonanie: Wcześniej przygotowane ciasto ponownie zagnieść aby stało się elastyczne. Podzielić je na 3 równe części. Każą część rozwałkować na tą samą wielkość i przełożyć
My simple kitchenszklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao(...)Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość 1 litra. Wodę z sokiem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe z kompotu wiśnie rozkładamy równomiernie na biszkopcie. Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy nią wiśnie. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki (najlepiej do lodówki). Krem waniliowy : Z mleka
My simple kitchen