galaretka - 14130 przepisów (strona:305/942)

Ciasto z musem śliwkowym wg siostry Anastazji 284

zdaniem najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki (cieńsze niż widać u mnie na początkowych zdjęciach). Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła 200 g mąki(...)cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy: 1,2 kg śliwek węgierek 3 galaretki czerwone opcjonalnie cukier do smaku Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku   Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu
Terrina na cydrze z owocami lata 127

errina to chyba jeden z moich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu(...)Odstaw do wystudzenia. Wszystkie owoce umyj i osusz. Większe jak na przykład morele i arbuz pokrój na kawałki. Owoce delikatnie ułóż w nieprzywierającej formie na babkę. Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Przed wyjęciem formę należy wstawić na moment do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach Następnie terrinę wyłóż

Food Square
Tarta z masą serowo – czekoladową i owocami. Pychotka 146

podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika, ale zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec 45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić aż całkowicie ostygnie. Przygotowanie galaretkigalaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić aż będzie prawie gęsta. Jak już będzie wystarczająco gęsta rozłożyć galaretkę na cieście, udekorować owocami. Trzymać ciasto w lodówce(...)minuty dodać białka do masy serowej i wymieszać kopystką wylać masę na podpieczone ciasto piec w temperaturze 160 C przez 45 minut zostawić w formie aż ostygnie przygotować galaretkę jak wyżej Pycha smacznego

Kuchnia Pokoleń
ciasto zemsta teściowej 490

pieczenia foremki (ok.21x32cm). Na wierzchy wykładamy ubite białka. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe ok. 800 ml gorącej wody 500-600 g wiśni wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać dodajemy wydrylowane wiśnie. Ciasto(...)więcej lub mniej, wg własnego smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek oraz cukier do smaku i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z wiśniami. Na wierzch układamy ciasto z bezą. Całość schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc). Ciasto warto przykryć np. folią aluminiową aby beza zachowała swoją strukturę

Domowy Smak Jedzenia
Galaretka limonkowa z kokosową pianką 114

Galaretka przygotowana na bazie wody z cukrem oraz soku z limonki i cytryny. Słodko-kwaśna. Bardzo przyjemna. Bardzo orzeźwiająca. Dopełnienie stanowiła słodka kokosowa pianka. Na prawdę z przyjemnością powtórzę jeszcze kiedyś ten deser. Na 2 porcje: 2-3 łyżeczki żelatyny 60 g cukru 1 cytryna 2 limonki 100 ml mleczka kokosowego 100 ml słodzonego mleka skondensowanego (miałam to w tubce(...)palnika i rozpuszczamy w gorącym płynie żelatynę. Odstawiamy do schłodzenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą z mleczka kokosowego i mleka skondensowanego. Masę wykładamy na stężałą galaretkę. Dekorujemy cząstkami pozostałej limonki.   Uwagi : Po zagotowaniu wody z cukrem i skórką cytrynową, przecedziłam całość przez sito i skórkę z cytryny odrzuciłam. Do syropu dodałam natomiast skórkę z limonki

Smaki Na Talerzu
Cytrynowy całusek, czyli kakaowy biszkopt z kremem mascarpone, całuśnymi biszkopcikmi i galaretką 133

Lubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Ponadto: około 40 okrągłych biszkoptów około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie czarna porzeczka)  2 galaretki cytrynowe Galaretki przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężały.  Upiec biszkopt.  Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić

Di gotuje
Galaretka z czarnej porzeczki 125

Już właśnie zaczął się sezon na robienie domowych przetworów. W tym roku u mnie na pierwszy ogień poszła czarna porzeczka. Zrobiłam z niej klasyczną galaretkę. W zimę będzie idealna jako dodatek do naleśników, koktajli czy też do pieczonych mięs.  A ponieważ bardzo lubię czarną porzeczkę, to na pewno przygotuję z niej jeszcze coś pysznego - oprócz przetworów -  na przykład(...)zimno  albo  sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki . Pyszny jest też   bardzo prosty koktajl z czarnej porzeczki . A tymczasem zapraszam Was po przepis na galaretkę  z czarnej porzeczki. Galaretka  z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 2000 g czarnej porzeczki 1500 g cukru Wykonanie: Porzeczki obieramy z szypułek i płuczemy, dobrze odsączamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym 146

mogłoby stanowić pyszną słodką przekąskę z “okazji” najbliższego meczu (oby było co świętować ;)). Myślę, że podobne ciacho mogą też zrobić weganie, wykorzystując biszkopt z aquafaby , a klasyczną galaretkę zastępując taką na bazie agaru lub samym agarem. Mam nadzieję, że przepisy truskawkowe jeszcze wam się nie znudziły, bo u mnie to chyba jeszcze nie koniec… Ciasto bezglutenowe(...)erytrytolu 40 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa truskawkowa: 600 g świeżych truskawek schłodzonych w lodówce 150 ml gorącej wody 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 galaretka truskawkowa bez cukru Masa kokosowa: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (u mnie EnerBio z Rossmanna) 5 łyżek erytrytolu zmielonego na puder do dekoracji: świeże truskawki Białka oddzielić od żółtek

Fitkot
ciasto z bananami i galaretką 395

wodzie. Do zmiksowanych bananów dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie miksujemy. Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt. dodatkowo: 3 banany 2 galaretki zielone 1000 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Banany kroimy w plastry i układamy na masie bananowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Sernik straciatella z truskawkami na zimno 213

długo myśleć, co upiec. Ten sernik nie różni się zbytnio od tych poprzednich na blogu - spód stanowi biszkopt, środkowa warstwa to ser oraz śmietanka a na wierzchu owoce zalane galaretką. Troszkę zmienione proporcje i dużo czekolady w środku sprawiły, że sernik wszystkim bardzo smakował i zniknął w okamgnieniu. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru(...)sera twarogowego (u mnie z wiaderka) 5-6 łyżek cukru pudru (można dać więcej) 150 ml śmietany kremówki 5 łyżeczek żelatyny 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek  Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Wówczas dodać żółtka. Wymieszać

My simple kitchen
Sernik chałwowy z truskawkami 305

składniki wspaniale się komponują. Troszkę się pobawiłam aby uzyskać warstwy ale można zrobić tak po prostu na dole masa serowo-chałwowa a na wierzch mus truskawkowy albo truskawki pod galaretką. składniki: masa serowo-chałwowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 200 g chałwy waniliowej 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki pasty sezamowej ( moja była bez cukru ) 1/2 szklanki(...)mleka 3 łyżki żelatyny ok 200 g małych truskawek mus truskawkowy 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody oraz biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić delikatnie masłem, dno wyłożyć biszkoptami. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić

Monia miesza i gotuje
Ciasto z musem i galaretką w egzotycznych smakach 153

użyłyśmy mieszankę z owocami egzotycznymi od Tymbarka. Możecie przygotować również taki mus samodzielnie, z ulubionych owoców.) 100 g margaryny „Palma” 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Galaretka 400-500 ml soku (My wybrałyśmy multiwitaminę, żeby dopasować smak do musu owocowego.) 4 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier. Następnie żółtka i mąki wymieszane(...)owocowy i delikatnie mieszany. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy je 5 łyżkami gorącej wody, szybko mieszany i wlewamy do naszego kremu, ciągłe energicznie mieszając. Aby przygotować galaretkę przelewamy ok. 400 ml dowolnego soku do garnka i gotujemy go na małym ogniu. Do kubka wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego się

Pyszny Duet
Deser angielski z truskawkami 234

mrożoną kawą w dłoni... ;) Ten deser jest wprost przepyszny. M ciągle mnie namawia, abym mu znowu go zrobiła. Krem angielski (przypominający nieco nasz budyń) z wanilią i kremówką, galaretka ze świeżymi truskawkami i miękkie biszkopty. To połączenie jest fantastyczne. Dodatkowo, tak jak autorka przepisu sugeruje ( klik ), możecie nasączyć biszkopty jakimś alkoholem - nalewką czy likierem. Ja jednak, z myślą o córce(...)porcji: Krem angielski: 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 200 ml kremówki 250 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa około 100 g biszkoptów Krem angielski: Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać z niej ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, dodać ziarna oraz laskę wanilii. Wsypać cukier i na średnim ogniu zagotować. Żółtka wymieszać

My simple kitchen
Kakaowy jagielnik z truskawkami 142

przyjemnością). Nareszcie udało mi się uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, więc dzielę się przepisem. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 400 ml kaszy jaglanej 200 g ricotty 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki brązowego cukru (ilość zależna od upodobań smakowych) cukier waniliowy (15 g) ok. 1 kg truskawek ewentualnie: czubata łyżeczka żelatyny(...)kaszy wlać 800 ml wody i zagotować. Odkryć, zmniejszyć moc palnika i gotować do zniknięcia płynu. Do kaszy dodać kakao. Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na ok. 30 minut. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Kaszę zmiksować z ricottą w malakserze. Jest jej dużo, więc robiłam to na dwie tury. Masę doprawić cukrem waniliowym i brązowym. Dokładnie

Weekendy w domu i ogrodzie
domowe wafle z galaretką i mlekiem w proszku 162

Jednak ta masa do wafli zasługuje na coś więcej niż przepisanie do zeszytu. Pomyślałam, że napiszę o tym właśnie tu. Składniki na 1 paczkę wafli: * 1 masło * 1 galaretka o dowolnym smaku * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mleka w proszku * 1/2 szklanki mleka Masło, cukier i mleko rozpuściłam i poczekałam aż zacznie delikatnie pykać. Kiedy już wszystko się zagotowało chwilkę(...)dodałam galaretkę truskawkową. Galaretki nie należy przygotowywać jak w przepisie na opakowaniu:D Zwyczajnie trzeba wsypać zawartość torebki do gorącego masła i mleka. Co jeszcze trzeba? Energicznie wymieszać wszystko, tak aby galaretka się rozpuściła. Na chwilkę odstawiłam masę. Po jakiś 10 minutach dodałam mleko w proszku. Wymieszałam porządnie na gładką masę i od razu przełożyłam wafle. Owinęłam w folię aluminiową

Pieprzyć z Fantazją