galaretka - 14130 przepisów (strona:299/942)

Sernik na zimno z malinami i mascarpone. 95

Przepis na pyszne, domowe ciasto bez pieczenia. Ciasto malinowe z galaretką i dodatkiem świeżych owoców. Oszukany sernik na zimno z ciasteczkowym spodem. Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że jest bardzo delikatne. Poza sezonem może być z dodatkiem mrożonych malin. To także świetny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Idealnie pasuje do pysznej porannej, popołudniowej i wieczornej kawy. Doskonale sprawdzi się jako(...)roztopić) 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% mocno schłodzonej 500 g malin (świeże lub mrożone) 1 galaretka (czerwona) Instrukcje Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Tortownicę 23-24 cm smarujemy masłem i wykładamy przezroczystą folią. Ciastka miksujemy w malakserze

To co lubię - gotuję i polecam
Tort truskawkowy. 90

Składniki na masę: 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych 250 g serka mascarpone 1 pomarańcza (sam sok) 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie wg uznania (ja nie dawałam) 3 galaretki truskawkowe Instrukcje Biszkopt Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy(...)forma miała średnicę 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Długość pieczenia może być różna dla każdego piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Każdą część nasączamy sokiem z pomarańczy, tylko tyle żeby był lekko wilgotny. Jeśli nie mamy pomarańczy

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik na zimno 93

pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego w wiaderku – temp. pokojowa 200 ml śmietanki 30-36% – temp. pokojowa ¾ szklanki drobnego cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretka 3 zielone, 1 czerwona, 1 żółta, 1 pomarańczowa Instrukcje BISZKOPT: Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo(...)mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie 30x 35 cm, 30-40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Galaretkę czerwoną, żółtą i pomarańczową i jedną zieloną rozpuszczamy oddzielnie każdą w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy aż stężeje i kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody po kilku

To co lubię - gotuję i polecam
Torcik z malinami i bitą śmietaną 90

Dzisiaj u mnie pyszny torcik z owocami, galaretką i bitą śmietaną, mój smak z dzieciństwa. Mama zawsze robiła mi taki torcik na urodziny (z truskawkami), a ja dzisiaj zrobiłam z malinami. Jest równie pyszny, idealne zakończenie obiadu, czy odrobina słodyczy do popołudniowej kawy. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik z malinami i bitą śmietaną Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka(...)szklanki cukru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % lub 36 % opakowanie malin 1 galaretka malinowa 1-2 łyżki cukru pudru Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, dodajemy mąki i proszek

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik stracciatella z malinami i czekoladą 87

pudru (6 czubatych łyżek) 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny (5 czubatych łyżeczek) 50 ml wody Dodatkowo: 1 opakowanie świeżych lub mrożonych malin. 2 galaretki malinowe Instrukcje Ciasteczka mielimy blenderem, czekoladę i masło roztapiamy w małym garnuszku lub wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy do ciastek i dokładnie mieszamy, przekładamy do tortownicy o średnicy(...)rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz chwilę miksujemy. Do gotowej masy dodajemy wcześniej schłodzoną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Maliny układamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez min.2 godziny. Sernik można przygotować również bez owoców

To co lubię - gotuję i polecam
JAGODOWY BÓR – CIASTO SZPINAKOWE Z PIANKĄ JAGODOWĄ 2263

BORÓWKOWA: * mascarpone – 250 g * jogurt grecki – 250 g * borówki – ok. 500 ml * żelatyna – 3 pełne łyżeczki * cukier puder – 5 łyżek * wrzątek – 100 ml GALARETKA: * galaretka jagodowa – 2 szt * wrzątek – 500 ml PIANKA JAGODOWA: * śmietana 36% – 300 ml * borówki – 100 g * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 2 pełne łyżeczki(...)miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną masę czekoladową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą zalewamy masę serową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. PIANKA JAGODOWA: Borówki blendujemy na gładki mus, możemy dodatkowo przetrzeć przez sito. Śmietanę ubijamy, pod koniec

Ostra na Słodko
tort z galaretką 602

pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. składniki na warstwę galaretki: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Zimną przelewamy do tortownicy ok. 2 cm mniejszej wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami oraz czekoladą i układamy trzeci blat biszkopta. Całość wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
delicja kawowa 106

dodajemy masę jajeczną i miksujemy do połączenia się. Krem możemy „wzbogacić” alkoholem składniki na wierzch ciasta: 1 duże opakowanie ciastek delicji lub 2 małe (ok.24 szt) 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody wykonanie ciasta: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na cieście rozsmarowujemy krem na którym układamy delicje. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto(...)wkładamy do lodówki aby galaretką stężała. Najlepiej przechowywać w lodówce. inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto „Miętusek” 96

ładnie prezentujące się ciasto. Jak sama nazwa wskazuje jedna z mas (budyniowa) ma miętowy posmak, a wszystko to dzięki rozpuszczonym landrynkom. Druga masa to pianka śmietanowa z dodatkiem agrestowej galaretki. Bardzo orzeźwiająca i smaczna. Wierzch można posypać tartą czekoladą, ja wykorzystałam zmielone okruchy ciasta. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżki kakao(...)szklanki wody 2-3 łyżki cukru 2 op. budyniu waniliowego (każdy po 40g) 200 g masła Pianka śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 czubate łyżki cukru pudru 2 galaretki agrestowe 250 ml wrzącej wody Dodatkowo: ok. 150 g herbatników opcjonalnie – czekolada Białka wraz ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej, lśniącej piany dodajemy

Smaki Na Talerzu
Tort czekoladowy z owocami (vege) 100

spód tortu z lodówki i wykładam na niego połowę kremu, a na krem kładę jedną część ciasta, którą nasączam wodą z cytryną. Tort wstawiam ponownie do lodówki. Wegańską ulubioną galaretkę (z agarem lub karagenem) przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Wyciągam tort z lodówki, układam dowolne owoce (mogą być mrożone, wtedy galaretka szybciej zastygnie(...)wylewam na nie galaretkę. Całość wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Następnie galaretkę smaruję dwiema łyżkami kremu i na to kładę drugą część ciasta, nasączam wodą z cytryną i przykrym pozostałym kremem. Tort wkładam do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem ozdabiam ulubionymi owocami. Smacznego Artykuł Tort czekoladowy z owocami (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Ciasto Owocowy kąsek 115

Ciasto owocowy kąsek to pyszne połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatną maślaną masą z kaszy manny, owocami i galaretką. Pychotka ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Pozostałe składniki: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 5 łyżek(...)cukru 125 gram masła ok 600 gram ulubionych owoców, u mnie owoce z syropu 2 galaretki u mnie truskawkowe ale możemy użyć dowolnego smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Brzoskwiniowa Wenus 105

odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie 4 galaretki brzoskwiniowe ok 200 gram herbatników 700 gram sera sernikowego z wiaderka 1 słoik dżemu brzoskwiniowego u mnie o pojemności 410 gram 3 łyżeczki żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie biszkoptu(...)suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, w międzyczasie 3 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, brzoskwinie wraz z syropem przelewamy do rondla/garnka. Blendujemy na gładko i nastawiamy na gaz. Zagotowujemy, ściągamy z gazu. Wsypujemy

Blog kulinarny S9.PL
Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia 153

lubicie śmiało można je pominąć lub położyć na wierzch inne ulubione owoce np. plasterki truskawek. Wyjdzie równie pysznie. Spróbujcie. Składniki: 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 600 ml wody 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka soku z limonki 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć 1 większy banan (można pominąć lub ułożyć inne owoce np. plasterki truskawek) Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody(...)Odstawiamy do przestudzenia (Uwaga! galaretki muszą być przestudzone, ale nadal płynne). Do miski wlewamy naszą śmietankę, chwilę ją miksujemy (do lekkiego napuszenia). Następnie dodajemy sok z limonki i cienkim strumykiem dolewamy galaretki, miksując na małych obrotach lub mieszając całość ręczną trzepaczką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim naszą słomkę ptysiową. Teraz należy ostrożnie – najlepiej łyżką

Słodkie okruszki
Sernik na zimno z truskawkami 114

Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy letni deser. Ciasto z biszkoptami o delikatnym kremowym smaku, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 250 g serka mascarpone 1 kg twarogu sernikowego (mój ulubiony Wieluń) 1 opakowanie biszkoptów 500 g truskawek(...)szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy twaróg, mascarpone, cukier puder i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 2. Gotową masę przelewamy na biszkopty, równamy i wstawiamy do lodówki

karolgotuje