galaretka - 14130 przepisów (strona:294/942)

DESER CHIA Z BANANAMI 🍌 226

przez te upały bita śmietana szybko opadała. Jak wykonać taki orzeźwiający deser możecie zobaczyć w   filmiku   Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI  na 4 porcje: 🍌 1 zielona galaretka 🍌 1 puszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody(...)cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. 🍌 Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy do niego 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki

Rita creative
Ciasto Egzotyczna Fantazja 181

wakacji;) Ananasy i brzoskwinie są tego sprawcami. A sam przekładaniec to wielokolorowy biszkopt’( nie jest to jednak tradycyjny biszkopt bo zawiera dodatek oleju) przekładany kremem na bazie budyniu i galaretki, w którym to dumnie prześwitują owocowe kryształy. Pycha! Jeśli znudziły się Wam( chwilowo) tradycyjne maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie(...)kroimy na dwie równe części: Składniki na krem z owocami: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej ½  owoców ananasa z puszki ½ owoców brzoskwiń z puszki 250 g masła roślinnego Mąki, żółtka i ½ szklanki mleka dokładnie roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę

Domowe ciasta
Ciasto Usta Murzyna 158

bądź też Usta Adama lekko zmodyfikowałam- jak to ja J Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnie J Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym. Składniki(...)masę śmietanową: 5 łyżek masła 7  łyżek cukru pudru 660 g śmietany 18 % tłuszczu śnieżka w proszku 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody + opakowanie galaretki pomarańczowej rozrobionej w 1 szklance wody Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy

Domowe ciasta
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 135

budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła, w temperaturze pokojowej (miękkiego) ok. 300 ml syropu w którym były brzoskwinie 200 ml wody 3-4 łyżki cukru 2 galaretki brzoskwiniowe 1000 ml wody gorącej wykonanie: Brzoskwinie odsączamy od syropu. Syrop mieszamy z wodą. Ok. 250 ml syropu zagotowujemy z cukrem. W pozostałym dokładnie mieszamy budynie, mąkę oraz żółtka(...)gotującego się syropu. Gotujemy i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę (dwie – trzy połówki możemy odłożyć do kremu). Galaretki rozpuszczamy w gorącej i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy brzoskwinie i odstawimy do lekkiego stężenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem (opcjonalnie możemy dodać pokrojone dwie – trzy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny na herbatnikach 162

Ekspresowe ciasto z kaszy manny pachnące cytrusami z galaretką pomarańczową, mandarynkami i aromatem pomarańczowym – rześkie, lekkie, mleczne, pyszne! Rozpływa się w ustach, świetnie smakuje. To niewątpliwie łatwy deser do kawy gotowy! SMACZNEGO:)   SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy manny 700 ml mleka 140 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru herbatniki, u mnie wyszło 20 herbatników 3 mandarynki 1 galaretka pomarańczowa(...)układam połową herbatników, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą herbatników i pozostałą częścią masy. Układam obok siebie obrane i oczyszczone kawałki mandarynki, wkładam do lodówki. Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu. Po 15-20 minutach zalewam ciasto pomarańczową galaretką. Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Galaretka winogronowa 187

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub ocet winny. Oczywiście z winogron można przygotować sok na zimę, ale także galaretkę. Taka winogronowa galaretka świetnie sprawdzi się w wypiekach i deserach jako słodko-kwaśny dodatek do tortów, ciasteczek i pierników. Oto przepis(...)galaretkę z winogron

Korniszonki
Ciasto z musem śliwkowym wg siostry Anastazji 310

zdaniem najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki (cieńsze niż widać u mnie na początkowych zdjęciach). Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła 200 g mąki(...)cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy: 1,2 kg śliwek węgierek 3 galaretki czerwone opcjonalnie cukier do smaku Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku   Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu
Terrina na cydrze z owocami lata 151

errina to chyba jeden z moich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu(...)Odstaw do wystudzenia. Wszystkie owoce umyj i osusz. Większe jak na przykład morele i arbuz pokrój na kawałki. Owoce delikatnie ułóż w nieprzywierającej formie na babkę. Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Przed wyjęciem formę należy wstawić na moment do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach Następnie terrinę wyłóż

Food Square
Tarta z masą serowo – czekoladową i owocami. Pychotka 168

podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika, ale zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec 45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić aż całkowicie ostygnie. Przygotowanie galaretkigalaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić aż będzie prawie gęsta. Jak już będzie wystarczająco gęsta rozłożyć galaretkę na cieście, udekorować owocami. Trzymać ciasto w lodówce(...)minuty dodać białka do masy serowej i wymieszać kopystką wylać masę na podpieczone ciasto piec w temperaturze 160 C przez 45 minut zostawić w formie aż ostygnie przygotować galaretkę jak wyżej Pycha smacznego

Kuchnia Pokoleń
ciasto zemsta teściowej 510

pieczenia foremki (ok.21x32cm). Na wierzchy wykładamy ubite białka. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe ok. 800 ml gorącej wody 500-600 g wiśni wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie się ścinać dodajemy wydrylowane wiśnie. Ciasto(...)więcej lub mniej, wg własnego smaku) wykonanie: Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy serek oraz cukier do smaku i miksujemy na sztywny krem. Gotowy krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z wiśniami. Na wierzch układamy ciasto z bezą. Całość schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc). Ciasto warto przykryć np. folią aluminiową aby beza zachowała swoją strukturę

Domowy Smak Jedzenia
Galaretka limonkowa z kokosową pianką 140

Galaretka przygotowana na bazie wody z cukrem oraz soku z limonki i cytryny. Słodko-kwaśna. Bardzo przyjemna. Bardzo orzeźwiająca. Dopełnienie stanowiła słodka kokosowa pianka. Na prawdę z przyjemnością powtórzę jeszcze kiedyś ten deser. Na 2 porcje: 2-3 łyżeczki żelatyny 60 g cukru 1 cytryna 2 limonki 100 ml mleczka kokosowego 100 ml słodzonego mleka skondensowanego (miałam to w tubce(...)palnika i rozpuszczamy w gorącym płynie żelatynę. Odstawiamy do schłodzenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą z mleczka kokosowego i mleka skondensowanego. Masę wykładamy na stężałą galaretkę. Dekorujemy cząstkami pozostałej limonki.   Uwagi : Po zagotowaniu wody z cukrem i skórką cytrynową, przecedziłam całość przez sito i skórkę z cytryny odrzuciłam. Do syropu dodałam natomiast skórkę z limonki

Smaki Na Talerzu
Cytrynowy całusek, czyli kakaowy biszkopt z kremem mascarpone, całuśnymi biszkopcikmi i galaretką 158

Lubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Ponadto: około 40 okrągłych biszkoptów około 20 łyżeczek dżemu/konfitury (płaskich; u mnie czarna porzeczka)  2 galaretki cytrynowe Galaretki przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężały.  Upiec biszkopt.  Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić

Di gotuje
Galaretka z czarnej porzeczki 149

Już właśnie zaczął się sezon na robienie domowych przetworów. W tym roku u mnie na pierwszy ogień poszła czarna porzeczka. Zrobiłam z niej klasyczną galaretkę. W zimę będzie idealna jako dodatek do naleśników, koktajli czy też do pieczonych mięs.  A ponieważ bardzo lubię czarną porzeczkę, to na pewno przygotuję z niej jeszcze coś pysznego - oprócz przetworów -  na przykład(...)zimno  albo  sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki . Pyszny jest też   bardzo prosty koktajl z czarnej porzeczki . A tymczasem zapraszam Was po przepis na galaretkę  z czarnej porzeczki. Galaretka  z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 2000 g czarnej porzeczki 1500 g cukru Wykonanie: Porzeczki obieramy z szypułek i płuczemy, dobrze odsączamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto bezglutenowe z truskawkami i kremem kokosowym 172

mogłoby stanowić pyszną słodką przekąskę z “okazji” najbliższego meczu (oby było co świętować ;)). Myślę, że podobne ciacho mogą też zrobić weganie, wykorzystując biszkopt z aquafaby , a klasyczną galaretkę zastępując taką na bazie agaru lub samym agarem. Mam nadzieję, że przepisy truskawkowe jeszcze wam się nie znudziły, bo u mnie to chyba jeszcze nie koniec… Ciasto bezglutenowe(...)erytrytolu 40 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa truskawkowa: 600 g świeżych truskawek schłodzonych w lodówce 150 ml gorącej wody 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 galaretka truskawkowa bez cukru Masa kokosowa: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego (u mnie EnerBio z Rossmanna) 5 łyżek erytrytolu zmielonego na puder do dekoracji: świeże truskawki Białka oddzielić od żółtek

Fitkot