Składniki: Ciasto kruche: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Masa bananowo-cytrynowa: 8 bananów 1 szklanka ananasów z puszki, w kawałkach 3 galaretki cytrynowe 3,5 szklanki wrzącej wody Masa śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 60g gorzkiej czekolady *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie(...)Ciasto w foremce wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15 minut do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy *** *** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć ** *** Na cieście wykładamy całe banany *** *** W odstępach między bananami układamy ananasa i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Gdy galaretka
Blog z Apetytemblachy 22 cm x 25 cm Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Kroimy na 2 równe blaty. Masa jabłkowo- malinowa 6 jabłek 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy z cukrem pod przykryciem do miękkości. Wsypujemy galaretką malinową i mieszamy. Studzimy. p { margin-bottom(...)p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Dodatkowo : nasączenie: 100 ml wiśniówki 1 galaretka malinowa rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody ok. 400 g mrożonych truskawek lub malin WYKONANIE: biszkopt masa jabłkowo malinowa 2/3 kremu kakaowego biszkopt + nasączenie 1/3 kremu kakaowego
Domowe ciastaPyszny kajmakowy sernik gotowany, którego słodycz przełamuje kakaowe ciasto oraz warstwa gruszek z galaretką. Jak dla mnie ciasto idealne:) Zdecydowanie polecam! Ciasto: 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szkl. cukru 2 jajka 1/4 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Sernik gotowany: 500 g sernikowego(...)twarogu 200 g masy kajmakowej 100 g masła 1/3 szkl. cukru 1 szkl. mleka w proszku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mleka Galaretka z gruszkami: 500 g gruszek 1/2 szkl. wody 1 galaretka pomarańczowa Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy kawę, mleko, olej i cukier, mieszamy do połączenia
Smaki Na TalerzuSernik na zimno to danie uniwersalne, w dodatku dość proste do przygotowania. Smak galaretki i rodzaj owoców zależy od ciebie. Sernik można przygotować, wykorzystując do tego brzoskwinie, truskawki, maliny lub jagody. Przed przystąpieniem do dzieła sprawdź, czy masz tortownicę i papier do pieczenia. Sprawdź przepis na: Tradycyjny sernik na kruchym spodzie Składniki 1/2 l waniliowego serka homogenizowanego 1/4 l schłodzonej(...)śmietanki kremówki (36%) 4 duże łyżki cukru waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1 opakowanie galaretki owocowej owoce do udekorowania ciasta 1 opakowanie krakersów lub biszkoptów Sernik na zimno z owocami – przepis Wyjmij z lodówki śmietanę kremówkę (powinna się chłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny), ubij ją na sztywno. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj. Zagotuj wodę i wypełnij nią połowę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czasem trzeba umilić sobie życie odrobiną słodyczy. Tym razem będzie to przepyszny domowy biszkopt z dwoma rodzajami kremu, słodkimi malinami i owocową galaretką. Oczywiście podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale jeśli skorzystacie z tego przepisu to jestem pewny, że Wam się uda. Przepis na ciasto bez pieczenia: Ciasto krówkowe Składniki na biszkopt 3 duże jajka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)nasączenie 100ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki brandy Składniki na krem 1 torebka budyniu 150g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 2 owocowe galaretki Domowy biszkopt – przepis Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 st. C. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodając partiami cukier. Powinna nam wyjść dość gęsta masa. Dodajemy żółtka, olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)budyń czekoladowy 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 2 banany dosłodzić wedle uznania na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki Przygotowanie: Mleko musimy podzielić na dwie warstwy czyli jedna warstwa to 1 szklanka do gotowania i pół szklanki do rozpuszczenia. Galaretkę dzielimy na pół. warstwa czekoladowa Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dosładzamy i gotujemy. W pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy
Zdrowie i pysznie na talerzuBardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)budyń czekoladowy 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 2 banany dosłodzić wedle uznania na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki Przygotowanie: Mleko musimy podzielić na dwie warstwy czyli jedna warstwa to 1 szklanka do gotowania i pół szklanki do rozpuszczenia. Galaretkę dzielimy na pół. warstwa czekoladowa Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dosładzamy i gotujemy. W pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy
zdrowo i aktywniePrzepis na pyszne, domowe ciasto bez pieczenia. Ciasto malinowe z galaretką i dodatkiem świeżych owoców. Oszukany sernik na zimno z ciasteczkowym spodem. Dodatek mascarpone i śmietanki sprawia, że jest bardzo delikatne. Poza sezonem może być z dodatkiem mrożonych malin. To także świetny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców. Idealnie pasuje do pysznej porannej, popołudniowej i wieczornej kawy. Doskonale sprawdzi się jako(...)roztopić) 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 czubate łyżeczki żelatyny 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% mocno schłodzonej 500 g malin (świeże lub mrożone) 1 galaretka (czerwona) Instrukcje Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Tortownicę 23-24 cm smarujemy masłem i wykładamy przezroczystą folią. Ciastka miksujemy w malakserze
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki na masę: 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych 250 g serka mascarpone 1 pomarańcza (sam sok) 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie wg uznania (ja nie dawałam) 3 galaretki truskawkowe Instrukcje Biszkopt Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy(...)forma miała średnicę 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Długość pieczenia może być różna dla każdego piekarnika. Galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Każdą część nasączamy sokiem z pomarańczy, tylko tyle żeby był lekko wilgotny. Jeśli nie mamy pomarańczy
To co lubię - gotuję i polecampieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego w wiaderku – temp. pokojowa 200 ml śmietanki 30-36% – temp. pokojowa ¾ szklanki drobnego cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretka 3 zielone, 1 czerwona, 1 żółta, 1 pomarańczowa Instrukcje BISZKOPT: Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo(...)mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie 30x 35 cm, 30-40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Galaretkę czerwoną, żółtą i pomarańczową i jedną zieloną rozpuszczamy oddzielnie każdą w 300 ml gorącej wody. Odstawiamy aż stężeje i kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody po kilku
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj u mnie pyszny torcik z owocami, galaretką i bitą śmietaną, mój smak z dzieciństwa. Mama zawsze robiła mi taki torcik na urodziny (z truskawkami), a ja dzisiaj zrobiłam z malinami. Jest równie pyszny, idealne zakończenie obiadu, czy odrobina słodyczy do popołudniowej kawy. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik z malinami i bitą śmietaną Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka(...)szklanki cukru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % lub 36 % opakowanie malin 1 galaretka malinowa 1-2 łyżki cukru pudru Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, dodajemy mąki i proszek
To co lubię - gotuję i polecampudru (6 czubatych łyżek) 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny (5 czubatych łyżeczek) 50 ml wody Dodatkowo: 1 opakowanie świeżych lub mrożonych malin. 2 galaretki malinowe Instrukcje Ciasteczka mielimy blenderem, czekoladę i masło roztapiamy w małym garnuszku lub wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy do ciastek i dokładnie mieszamy, przekładamy do tortownicy o średnicy(...)rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz chwilę miksujemy. Do gotowej masy dodajemy wcześniej schłodzoną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Maliny układamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez min.2 godziny. Sernik można przygotować również bez owoców
To co lubię - gotuję i polecamBORÓWKOWA: * mascarpone – 250 g * jogurt grecki – 250 g * borówki – ok. 500 ml * żelatyna – 3 pełne łyżeczki * cukier puder – 5 łyżek * wrzątek – 100 ml GALARETKA: * galaretka jagodowa – 2 szt * wrzątek – 500 ml PIANKA JAGODOWA: * śmietana 36% – 300 ml * borówki – 100 g * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 2 pełne łyżeczki(...)miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną masę czekoladową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą zalewamy masę serową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. PIANKA JAGODOWA: Borówki blendujemy na gładki mus, możemy dodatkowo przetrzeć przez sito. Śmietanę ubijamy, pod koniec
Ostra na Słodkopieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. składniki na warstwę galaretki: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Zimną przelewamy do tortownicy ok. 2 cm mniejszej wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami oraz czekoladą i układamy trzeci blat biszkopta. Całość wstawiamy
Domowy Smak Jedzenia