galaretka - 14130 przepisów (strona:302/942)

Galaretka winogronowa 118

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub ocet winny. Oczywiście z winogron można przygotować sok na zimę, ale także galaretkę. Taka winogronowa galaretka świetnie sprawdzi się w wypiekach i deserach jako słodko-kwaśny dodatek do tortów, ciasteczek i pierników. Oto przepis(...)galaretkę z winogron

Gotujemy i jemy
Ciasto z jagodami na herbatnikach 291

wymaga pieczenia, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. ok 300 g herbatników kakaowych KREM JAGODOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 szklanka jagód leśnych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 szklanka wody KREM ŚMIETANKOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 śmietan fix 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka jagód leśnych Herbatniki(...)wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm. Krem jagodowy. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Jagody zmiksować blenderem i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Wystudzoną galaretkę wlać do zmiksowanych jagód. Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone umieścić w misie. Wszystko razem ubić, aż krem będzie sztywny. Dodać tężącą galaretkę z jagodami i zmiksować

https:KKuchniaMniam
Budyń z owocami i galaretką 166

Klasyka zawsze smakuje.  Budyń waniliowy z owocami lata i galaretką. Nie ma co się rozpisywać Po prostu, tanio, szybko, smacznie. Domowej roboty budyń 500 ml. mleka 2 żółtka jaj 1 cukier waniliowy  1 łyżka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 1 galaretka tutaj owoce leśne Dowolne owoce tutaj maliny i jeżyny Galaretkę przygotować według instrukcji(...)mieszamy przy tym energicznie aby nie porobiły się grudki, delikatnie zagotować. Gotowy budyń przekładamy porcjami do salaterek (u mnie wyszły 4 porcje), studzimy. Następnie układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką. Całość schładzamy w lodówce. Smacznego

Andzia Pichci
Oczy carycy 137

cukier wanilinowy 200 g masła Napar: 1 czubata łyżeczka kawy 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 50 g masła 50 g cukru orzechy włoskie Pozostałe: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 opakowania galaretki agrestowej 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Najpierw pieczemy pierwszy spód. Ubijamy białko z 6 jajek oraz 1 i 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy 1 łyżkę octu, 1/3 szklanki(...)kostką masła. Do przygotowania naparu musimy zaparzyć kawę z 1 czubatej łyżki kawy, 1 łyżeczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy po czym nasączamy nim biszkopty. Następnie przygotowujemy galaretkę. W tym celu do 1/2 szklanki wrzącej wody dodajemy 2 opakowania galaretki w proszku oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy po czym pozostawiamy do lekkiego stężenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Blog kulinarny S9.PL
Sernik oreo z borówkami i malinami 158

ciasteczkami oreo. Placek przypomina i smakuje jak sernik na zimno lecz wyróżnia go to, że jest on pieczony, spód przygotowany jest z ciasteczek oreo a wierzch pokryty grubą warstwą galaretki ze świeżymi owocami. Idealny na letnie dni. Sernik oreo z borówkami i malinami Składniki: 200g ciasteczek Oreo 80g masła 1kg twarogu (ja użyłam z wiaderka) 4 jajka 1 budyń waniliowy(...)cukru 2 galaretki o smaku malinowym Świeże owoce maliny, borówki Sernik oreo z borówkami i malinami Przygotowanie: Ciasteczka Oreo z nadzieniem przełożyć do blendera i miksować do uzyskania konsystencji drobnego piasku, masło roztopić i gorące dodać do rozdrobnionych ciasteczek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć zmiksowane ciasteczka, wyrównać i dokładnie wklepać w dno formy. Wstawić do lodówki

Księga-Smaku
Leśny mech 140

kolejny.Robiłam to ciasto parę dni temu.Tym razem były dwie inne masy a to tak przez przypadek, Miałam za mało jogurtu i śmietany , więc jedna masa była jogurtowa z galaretką i malinami [miałam trochę w domu] a druga śmietanowa ze śmietanfixem.Dekoracja ciasta uboga tym razem, nie miałam ani borówek,ani granatu a po więcej malin na działkę nie chciało(...)oleju 3 jajka 200 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g szpinaku świeżego Masa jogurtowa 4 00 g jogurtu greckiego 1 galaretka malinowa- ⅓ szkl. gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny maliny Masa śmietanowa 500 ml śmietany 2 śmietanfixy 2-3 łyżki cukru Szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mąkę przesiać

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z owocami lata 293

Bardzo proste i pyszne, letnie ciasto, które na dodatek pięknie się prezentuje. Użyłam galaretki krystalicznej, dzięki której owoce są pięknie wyeksponowane i jeszcze bardziej kuszą by po nie sięgnąć. Krem to leciutka pianka na bazie białek i jogurtu, a to wszystko na wilgotnym biszkopcie - spróbujcie koniecznie.  Ciasto (blaszka 23x33 cm): 4 jaja 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)jogurt i ostrożnie mieszamy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Pianką wykładamy na ostudzony biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy na chwilę do lodówki by stężała Dodatkowo:  2 galaretki krystaliczne owoce (u mnie garść malin, jeżyn i borówek oraz brzoskwinia pokrojona w kostkę)  Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Owoce układamy na piance jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką

Cynamonowe szczęście
Sernik na zimno z nektarynkami FIT 108

suszonych lub świeżych (40g) – 600g twarogu półtłustego – 250g jogurtu naturalnego – 40-50g erytrytolu lub cukru – 18g żelatyny + 100ml wrzątku – 4 nektarynki – 1 galaretka cytrynowa + 300ml wrzątku Ciastka wraz z daktylami rozdrabiamy. Dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie łączymy. Tortownicę (dno i boki) wykładamy folią spożywczą. Na dno formy przekładamy ciasteczka, wyrównujemy(...)erytrytol, łączymy ze sobą. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, chwilę studzimy i stopniowo wlewamy do masy serowej i łączymy. Całość wylewamy na schłodzony spód i ponownie wkładamy do lodówki. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Nektarynki kroimy w cienkie plasterki. Gdy masa serowa stężeje, a galaretka wystygnie wylewamy ją na masę serową i wkładamy na chwilę do lodówki

Be Fit Be Strong
3 bit owocowo-sernikowy 122

opakowanie herbatników (ok 75 sztuk) Krem budyniowy: 750ml mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru 250g masła o min. zawartości tłuszczu 82% 2 banany Warstwa truskawkowa: 500ml wody 3 galaretki truskawkowe 500g świeżych lub mrożonych truskawek 200g twarogu sernikowego z mascarpone President Warstwa wierzchnia: 300g twarogu sernikowego z mascarpone President 200ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki(...)żelatyny 40ml wody 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody Sposób przygotowania: Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników. ⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy posiekane na kawałki masło. Ściągamy z ognia i miksujemy lub mieszamy łyżką

Kuchnia w czekoladzie
Dżem wiśniowy i bananowy z cukinii 149

Dżem z cukinii robię co roku, jest naprawdę pyszny.Można kombinować ze smakami galaretek a wybór galaretek jest dość spory.Na blogu jest już kilka przepisów na dżem np. kiwi, pomarańczowy,   brzoskwiniowy   agrestowy ,Wczoraj zrobiłam z kilku porcji i tym razem jest dżem wiśniowy i bananowy.Tym razem także skorzystałam z thermomiksa,  1 kg cukinii 1 cytryna(...)opak. galaretki  350 g cukru Cukinie obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia thermomiksa i zmiksować 20 s /obr.4. Następnie dodać cukier i gotować 15 min/ 90  C / obr.2. Po tym czasie dodać  galaretki,startą skórkę z cytryny i sok z cytryn. Gotować jeszcze 10 min/ 90 °  C / obr.wst/.obr.2. Gorący dżem przelać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto biedronka 302

Ciasto biedronka Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką.     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietankowo-owocowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół(...)szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400ml gorącej wody pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji 1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta     *** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta

Blog z Apetytem
Kruche z jabłkami i masą z kaszy manny 113

abłka ze słoika ,ale w sezonie można zrobić ze świeżych owoców lub można zrobić ciasto przekładane tylko masą z kaszy manny,ale dodatkowo z masą z jabłek z galaretką było naprawdę pyszne.  500 g mąki  1 szkl. cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr mleka(...)szkl.cukru (maksymalnie) 200 g masła 1 cukier wanilinowy 9 łyżek kaszy manny Dodatkowo 1 słoik jabłek 1 galaretka polewa na ciasto Na początku przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy lub 4 równie części[. zależy od wielkości

Moje domowe kucharzenie
Leśny mech po raz czwarty 139

połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy i okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie. Masa 1/2 szkl. wody 1 galaretka w proszku [ u mnie wiśniowa] 800 g śmietany 30%  1 szkl.truskawek pokrojonych w ćwiartki Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4 min/100°C/obr. 2 . Galaretkę przelać(...)umytego naczynia założyć motylek,wlać śmietanę, ubijać 1 min 30 s/obr. 3. Ubijać kolejne 30 s/obr. 3 , w tym czasie stopniowo wlewać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego ostudzoną galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać kopystką.Połowę masy przelać na jeden blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, przykryć drugim blatem ciasta, na to wylać resztę masy. Wierzch posypać wcześniej

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowiec 1104

kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe(...)szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Pianka cytrynowa: 600 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 2 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: herbatniki maślane Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier

Smaki Na Talerzu
Ciasto lodowiec 264

jajek 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego 2 czubate łyżki kakao 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny ew troszkę kwasku cytrynowego 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka o dowolnym smaku dowolne owoce (np borówka amerykańska, ananas, morele, brzoskwinie itd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wlewamy 6 żółtek z jaj oraz dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 czubatą(...)biszkoptami, a następnie zalać je około połową przygotowanej uprzednio masy. Do pozostałej masy dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy. Następnie zmiksowaną masę wylewamy do naszej tortownicy. Rozpuszczamy 2 galaretki (dodajemy trochę mniej wody niż podaje instrukcja tak aby galaretki szybciej zgęstniały). Na wierzch tortownicy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy

Blog kulinarny S9.PL