galaretka - 14130 przepisów (strona:318/942)

babeczki francuskie z dynią i galaretką... 128

Składniki: 1 rulon ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorąca z ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową(...)rozpuścić w 400 ml gorącej wody na wystudzone babeczki nakładać tężejącą galaretkę schować do lodówki na 3 godziny smacznie chrupiące babeczki z dynia i galaretką na deser.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
łatwe,tanie ciasto z galaretką jogurtową i rabarbarem w galaretce... 191

szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki DODATKI: jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI: rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą roztrzepać wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem(...)suchego patyczka ciasto wyjąć z formy i jeśli jest na wierzchu stożek to go ściąć i włożyć z powrotem do blaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym galaretkę cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia obrany i pokrojony rabarbar zalać

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto kakaowe z truskawkami... 157

mleko 3,2% 100 ml, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, truskawki 70 dag, serek homogenizowany 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jajka, olej, mleko, cukier dobrze zmiksować i wsypać make z proszkiem, kakao i wymieszać chwilę tylko łyżką na ciasto o konsystencji gęstej śmietany tortownica(...)powkładać truskawki, jak są duże to przekrojone na połowę ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia serek homogenizowany Danio wymieszać z wystudzoną galaretką cytrynową rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody, na zimne ciasto poukładać truskawki i zalać tężejącym Danio, do lodówki schować na Danio poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową ro zmieszaną

W Mojej Kuchni Lubię
Klops drobiowy faszerowany papryką 894

Klops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)właśnie dodatek zmielonej skóry z kurczaka powoduje, że na powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy Galaretkowiec 287

Składniki: 1 opakowanie truskawkowej galaretki 1 Nestea Greentea Truskawkowa 700 g skondensowanego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 13 łyżeczek żelatyny w proszku 1. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy, przelewamy do naczynia z płaskim dnem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 400 ml Nestea Greentea truskawkowej wlewamy do garnuszka, podgrzewamy, dodajemy(...)łyżeczek żelatyny i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny - również przelewamy do naczynia z płaskim dnem. Obie galaretki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 2. Mleko skondensowane umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Podgrzewamy i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.  3. Gdy galaretki zastygną, kroimy je mniej więcej w kostkę

My Culinary Art
Świąteczna galantyna drobiowa 235

Galaretkę, tymbaliki czy też galantynę jadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera(...)wywar. Wywar przyprawiamy sola i pieprzem. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, jajka i marchewkę kroimy w plasterki, groszek odcedzamy z zalewy. Na dnie naczynia, w którym będzie zastygać galaretka układamy plasterek jajka, kawałki kurczaka, marchewkę i groszek, wszystko zalewamy przestudzonym wywarem, odstawiamy do zastygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce. Przed wyjęciem galaretki na talerz, naczynie w którym była robiona

Kulinarne przygody Gatity
Tort galaretowy 180

Chyba nie ma dziecka, które nie lubi galaretek. Moje, jak już wspominałam wcześniej, uwielbia! W związku z tym postanowiłam przygotować dla niego tort galaretowy. Wyszedł całkiem nieźle, a synek był zachwycony. Co więcej okazało się, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki Składniki: 5 galaretek w różnych kolorach Woda Wykonanie(...)sporą ilość czasu, gdyż musimy czekać aż kolejne warstwy się zwiążą. Przygotowujemy 3 lub 4 kolory od razu w 3/5  ilości wody podanej na opakowaniu (przykładowo jeśli mamy galaretkę na 500ml wody to rozpuszczamy w około 300ml). Pierwszą warstwę chłodzimy w zimnej wodzie, a następnie wlewamy do formy i umieszczamy w lodówce. Kolejną warstwę chłodzimy podczas, gdy pierwsza się

Kolizje Smaków
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 299

ciekawie za każdym razem można było komponować z niego różne kolory i nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się  umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe  a to, że ręka boli a że trudno  itp. a tu proszę kiedyś nie było(...)ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa  lub malinowa  2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżeczek cukru pudru dżem i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 134

Składniki: Rolada: (można użyć gotową) 3 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa, dżemem lub konfitura masa: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki owocowe 2 łyżeczki cukru pudru owoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy(...)kładziemy na niego wilgotną ściereczkę bardzo powoli zawijamy go w roladę. Czekamy aż wystygnie. Następnie rozwijamy go i nakładamy do środka masę lub dżem i ponownie zwijamy.  Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder oraz tężejące galaretki. Roladę kroimy na plastry grubości około jednego centymetra. i układamy ciasno na dnie okrągłego

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 199

masła masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30%  4 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 brzoskiwnie 2 galaretki brzoskiwniowe Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. Masło rozpuszczamy na piecu i wlewamy je do pokruszonych herbatników. Mieszamy składniki i przekładamy je do formy. Dokładnie przyciskamy aby masa herbatnikowa stworzyła jednolity spód(...)dodawać do serowej masy gdy przestygnie. Wszystko wymieszać jeszcze raz na niskich obrotach mikserem. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki aby lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Miętowo- truskawkowe ptasie mleczko 194

wywód, który bardzo odbiegł od głównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę  o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego  4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy(...)tortownicy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie do pozostałej części śmietany wsypujemy cukier puder i ubijamy co chwile dodając po łyżce lekko tężejącej galaretki truskawkowej. Pamiętajmy aby wszystko dokładnie rozmieszać tak aby w ptasim mleczku nie pozostały nam grudki galaretki. Gotową masę wylewamy do tortownicy na  zastygłe miętowe  ptasie mleczko. Gdy wierzchnia warstwa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Deser z kaszy manny z owocami 340

jadł w dzieciństwie kaszki manny na gęsto z sokiem malinowym? Tym razem tradycyjnie ugotowana na mleku kasza manna została uzupełniona dodatkiem pysznych, słodkich owoców sezonowych: poziomek i jeżyn, oraz galaretki malinowej. U mnie na działce jest ich zatrzęsienie tych owoców, więc mogę korzystać do woli. Ten owocowy deser polecam zarówno dla dzieci jak i dorosłych Polecam też przepis na deser(...)czereśniami i czekoladą. Deser z kaszy manny z owocami poziomkami i jeżynami: Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 2,5 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru szczypta soli galaretka poziomkowa Winiary jeżyny i poziomki Przygotowanie: 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i odrobinę soli, zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
JABŁECZNIK NA ZIMNO 200

Inna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)przelać . do . blaszki wyłożonej papierem  do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obra ć  pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą

RAROSSA
BABECZKI 171

masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 żółtka DEKORACJA dowolne galaretki bakalie krem PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę(...)foremki ja foremek nie smaruje tłuszczem i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Dekoracja Galaretki przygotowujemy z 3/4 wody podanej na opakowaniu, będą miały bardziej intensywny kolor, gdy galaretki stężeją  kroimy w drobną kostkę. Na środku babeczki za pomocą szprycy wyciskamy kleksy

RAROSSA
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 205

stopni przez  20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku 3 dowolne galaretki Arbuza obrać ze skóry i pozbyć się pestek , pokroić na mniejsze kawałki . Galaretki rozpuścić [ każdą osobno] w wodzie  .Odstawić do zastygnięcia.Dwie zastygnięte pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)odstawić do wystudzenia.Przełożyć do blendera , dodać jogurt , cukier i zmiksować.Masę połączyć z żelatyną - wlewać powoli ciągle mieszając.Dodać pokrojone galaretki i znów wymieszać.Masę przelać na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego.Zalać tężejącą galaretką i odstawić do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie