galaretka - 14130 przepisów (strona:324/942)

Kawowo czekoladowy tort 56

mascarpone 750 ml śmietanki 30 % 5 łyżeczek  żelatyny 2 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru 50 ml wody zimnej 4 banany 1 łyżka soku z cytryny galaretka kawowa: 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżka cukru 300 ml wody 2 łyżeczki żelatyny nasączenie: 1 łyżka kawy mielonej 200 ml wody 100 ml likieru kawowego Obręcz czekoladowa: 200 g czekolady(...)dwie łyżki śmietany w ten sposób ją hartuję. Cienkim strumieniem wlewam do śmietany i mieszam mikserem.  Nasączenie: Kawę zaparzam w 200 ml wody, do ostudzonej dodaję likier.  Galaretka kawowa: Kawę zaparzam w 300 ml wody, dodaję cukier. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Dodaję do kawy. Garnek o średnicy

wesoła kuchnia
OWOCE JESIENI 59

margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka  Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Owoce  jabłka obrać i  brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę . Śliwkę dokładnie umyć, osuszyć(...)śliwkę  podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku, dodać winogron i cukier. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można

Ciastka - domowe słodkości
Domowa wędlina, ozorki w galarecie z butelki 55

Daje się kroić w plastry i smakuje o wiele lepiej od ozorków w galarecie kupionych w sklepie. Trzeba tylko dobrze doprawić bulion. Musimy użyć odpowiednią ilość  żelatyny, aby galaretka dobrze trzymała, w tym przypadku kawałki mięsa i papryki.  Dodatkowo w trakcie gotowania dodałam 2 papryczki chili, nie powinno się ich pomijać, dodają ostrości. Warzyw z bulionu nie dodawałam(...)mnie w tym przypadku są zbyteczne. To moja druga próba galaretki. Za pierwszym razem za słabo doprawiłam bulion. Po raz drugi doprawiłam bardziej zdecydowanie i galaretka wyszła idealna w smaku.  Ozorki w galarecie z butelki Potrzebujemy 1,5kg ozorków, waga przed obróbką / wieprzowe, wołowe lub cielęce /,  włoszczyzna, listek laurowy, 3-4 sztuki, ziele angielskie, kilka ziaren, pieprz

Leśny Zakątek
Pyszny deser Malinowy Król (czekoladowo-budyniowy z malinami)+FILM 61

jeszcze jesienne maliny. Pyszne, słodkie. Postanowiłam wykorzystać je do pysznego deseru, na który przepis chcę Wam dziś przedstawić. Deser Malinowy Król to biszkopty, kremowy budyń, pianka z Nutellą i galaretka z malinami. Wszystkie warstwy super ze sobą współgrają a deser zachwyca smakiem. Jest elegancki i pyszny. Zapraszam  Zapraszam też na film SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 8 dużych(...)wrzątku -500ml śmietanki 30 lub 36% -kopiasta łyżka cukru pudru -2,5 kopiaste  łyżki nutelli  WARTSWA MALINOWA -750ml wrzątku -300g malin -2 galaretki malinowe DODATKOWO -biszkopty okrągłe lub podłużne  Do garnka dajemy mleko, cukier, masło, budynie-dokładnie mieszamy, zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.  Na dno każdego pucharka dajemy kawałki biszkoptów, ja miałam podłużne, pokroiłam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krówka z Delicjami – popisowe ciasto mojej Mamy bez pieczenia 80

śmietanka 30% słodka – 600 ml * cukier puder – 1 czubata łyżka * jogurt grecki – 200 g * masa krówkowa – 250 g * żelatyna – 2 łyżki ( 8 g ) * galaretka truskawkowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody, mieszamy, odstawiamy. Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy(...)hartując wcześniej ) . Jeszcze chwilę miksujemy. Połowę kremu od razu wylewamy na biszkopty. Wykładamy delicje jedna obok drugiej. Wlewamy resztę masy śmietanowej, wyrównujemy, wkładamy do lodówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy przez noc. Smacznego! Zobaczcie też inne wypieki mojej Mamy na blogu! The post Krówka z Delicjami – popisowe ciasto mojej Mamy bez pieczenia first appeared on Ostra na Słodko - blog

Ostra na Słodko
Ciasto bella ciao 237

wymaga nawet użycia piekarnika! Ciasto bella ciao składa się z kruchego krakersowego spodu, delikatnego kremu budyniowego, warstwy masy kajmakowej i dżemu porzeczkowego oraz kremu śmietankowego z dodatkiem poziomkowej galaretki. Wierzch ciasta zdobią prażone na suchej patelni płatki migdałów. Ciasto bella ciao bez pieczenia smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na stole. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! CIASTO BELLA CIAO(...)masła (temp. pokojowa) 500 ml mleka 4 łyżki cukru 30 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 50 g wiórek kokosowych Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka o smaku poziomkowym 150 ml gorącej wody Dodatkowo: ok. 60 krakersów 2/3 puszki masy krówkowej 2/3 słoika dżemu porzeczkowego 100 g płatków migdałowych Przygotowanie 1. Do rondelka wlej

Alle Dobre!
Ciasto z jabłkami bez pieczenia 150

efektowne ciasto z jabłkami i budyniem ,taka mała domowa cukiernia na weekend. Opowiem krok po kroku, jak zrobić tanie i wilgotne ciasto z jabłkami bez pieczenia. Ciasto z jabłkami, galaretką i budyniem na herbatnikach, możesz też zrobić ciasto na biszkoptach. Tu masz prawo wybrać, czy wolisz herbatniki czy biszkopty. Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami na herbatnikach? Wystarczy gorące masy(...)wylać na ciastka i poczekać aż będzie zimne. To cały stopień trudności, jabłka z galaretką oraz budyniu. Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem Jabłecznik na herbatnikach z galaretką i budyniem, podobnie jak ciasto z jabłkami i jogurtem robi się szybko. I tak jedno jak i drugie ciasto są bez użycia miksera. Jabłecznik z budyniem na herbatnikach to ciasto gdzie można

Dieta moja pasja
Balladyna 67

jeszcze trochę i zrobić ciasto o wdzięcznej nazwie Balladyna przywodzącej na myśl dzieło Słowackiego.  Na to pyszne ciasto składa się czekoladowy biszkopt, masa serowo śmietankowa, kajmak oraz galaretka malinowa. Muszę Wam napisać, że nie wiem kto wymyślił takie połączenie smaków, ale pomysł był genialny. Wszystkie te z pozoru oklepane składniki idealnie komponują się w kawałku ciasta, które jest delikatne(...)mieszamy do połączenia (najlepiej dodać najpierw trochę masy do żelatyny, wymieszać i dopiero dodać to do pozostałej masy). Dodatkowo: ok. 300 g herbatników maślanych 400 g kajmaku 2 galaretki malinowe 700 ml gorącej wody ok. 300-400 g malin  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia.  Biszkopt przekrawamy na pół.  Na jednej połowie biszkoptu rozsmarowujemy połowę

Cynamonowe szczęście
Murzynek z kremem wg siostry Anastazji 60

szkl. wody 2 szkl. mąki pszennej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa: 500 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 2 galaretki cytrynowe Polewa: 100 g czekolady 2 łyżki oleju Masło, cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do masy kakaowej dodajemy żółtka, mieszamy(...)masą kakaową. Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder (można go pominąć) oraz schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę (kisielowata konsystencja). Miksujemy

Smaki Na Talerzu
Balladyna z malinami bez pieczenia 66

zimnej śmietanki 30% 1 kg sera na serniki z wiaderka ok 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/3 szkl mleka 2 galaretki malinowe ok 400g malin Galaretki malinowe rozpuścić w 700ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Lekko podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować!) i lekko(...)herbatników kakaowych, wylać połowę masy serowej i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować kajmakiem, przykryć herbatnikami i wylać pozostałą masę serową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy galaretka malinowa zacznie tężeć, ułożyć na cieście maliny i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia

Smakołyki Asi
Biszkopt z kremem i borówkami 112

sposób wykorzystać je w cieście. Dlatego przychodzę do Was z kolejną propozycja na taki klasyk z owocami, czyli puszysty mięciutki biszkopt przełożony kremem budyniowym i do tego borówki w galaretce. Co tu dużo pisać prosto i pysznie w sam raz do filiżanki kawy. Ja od jakiegoś czasu mam taki zwyczaj, że tuż po śniadaniu rozsiadam się wygodnie na narożniku(...)Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera). Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując.   Dodatkowo: ok 300 g borówek  2 galaretki borówkowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.  Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozprowadzamy krem budyniowy i przykrywamy drugim. Ja zostawiłam sobie

Cynamonowe szczęście
Lekkie ciasto tylko 4 składniki! 413

mgnieniu oka. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lekkie ciasto składniki: 2 śmietany 30% około 660 ml duże opakowanie herbatników (około 200 g } duży dżem porzeczkowy ( 400 g) 3 przezroczyste galaretki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lekkie ciasto – sposób wykonania: Wszystkie 3 galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Przez chwilę bardzo dokładnie mieszamy, aby proszek się dobrze rozpuścił. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietanę(...)trochę miksujemy. Blaszkę o wymiarach 27×27 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę dżemu porzeczkowego. Do zupełnie ostudzonej galaretki powoli dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą. Wykładamy pierwszą porcję śmietany na herbatniki z dżemem. Znowu układamy warstwę herbatników, na to dżem i ponownie ubitą śmietanę

Olcia gotuje!
Ciasto z budyniem i sokiem pomarańczowym. 92

świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – 5 łyżek erytrytolu – 3 budynie śmietankowe Bita śmietana: – 500 ml śmietany kremówki 36% – ½ szklanki gorącej wody – 1 galaretka cytrynowa – kakao do posypania Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawaj po jednej łyżce erytrytolu. Na koniec wlej żółtka i miksuj tylko(...)wrzenia. Wlej budyń i mieszaj do momentu aż zgęstnieje. Gorący budyń przelej na spód. Ciasto odstaw do ostygnięcia. A teraz przejdź do przygotowania ostatniej warstwy. Do gorącej wody wsyp galaretkę i mieszaj do momentu aż się rozpuści. Odstaw na bok by ostygła. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę. Wlej przestudzoną galaretkę i kontynuuj miksowanie do połączenia się składników. Gotową bitą

Zdrowy Styl Joanny
Truskawki w galaretce z bitą śmietaną 57

Prosty i pyszny deser, który można przygotować ze świeżych jak i z mrożonych owoców. Polecam na małą zachciewajkę. Owoce w galaretce to taki smak z dzieciństwa. Raz na jakiś czas bardzo lubię.       Potrzebujemy: 40 dag truskawek ( mrożonych lub świeżych ) 1 galaretka o smaku truskawkowym  1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku kakao do oprószenia(...)rozmrażamy, przekładamy do garnka podlewamy niewielką ilością goracej wody i gotujemy chwilę, mrożone puszczą sok, więc dajemy mniej wody, do świeżych tak około pół szklanki, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, z galaretką już nie gotujemy. Gotowe truskawki przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do stężenia. 2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier

Izabelawkuchni
Sernik mascarpone z pistacjową warstwą i borówkami 88

ilość składników, proste przygotowanie. To pyszne ciasto na zimno pokochała cała moja rodzina. Spróbujcie i Wy. Polecam. Jak zrobić sernik mascarpone z pistacjową warstwą? Składniki: 500 g mascarpone 1 galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia* 300 ml wody 2 pełne łyżki pasty pistacjowej 1 bita śmietana w proszku 200 ml mleka (zimnego) *Rada: Można dodać inną galaretkę krystaliczną, ale wówczas należy(...)próbować masę podczas przygotowania i w razie potrzeby ją dosłodzić Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. Lekko studzimy. Bitą śmietanę mieszamy energicznie z mlekiem ręczną trzepaczką lub krótko miksujemy. Ma tylko lekko się napuszyć, nie trzeba jej ubijać. Do galaretki dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Dodajemy naszą bitą śmietanę i wszystko krótko miksujemy. Odkładamy 15 łyżek masy do innej

Słodkie okruszki