galaretka - 14130 przepisów (strona:337/942)

Ciasto z jabłkami bez pieczenia 471

może sprawić trudność nawet osobom mało doświadczonym w robieniu ciast. Do ciasta najlepiej użyć jabłek twardych, które całkowicie się nie rozpadną podczas gotowania, a ich kawałeczki będą wyczuwalne w galaretce po zastygnięciu. Jeśli chodzi o cukier to jego ilość, należy dostosować do kwaśności jabłek i dodawać stopniowo w czasie gotowania. Ilość porcji: 18 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Składniki(...)ciasto z jabłkami bez pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Warstwa z jabłek: 1,5 kg twardych jabłek 2 galaretki cytrynowe 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Warstwa z serka mascarpone: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki

Kuchcik gotuje
Kopiec kreta na dużą blachę 480

jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 30g czekolady mlecznej lub deserowej 6 bananów sok z połowy cytryny     *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem(...)minut- do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce *** *** Wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na cieście *** *** Następnie banany smarujemy z wierzchu cienką warstwą galaretki

Blog z Apetytem
Wiśniak 347

cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Krem wiśniowy: 500 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych 500 ml kompotu wiśniowego ( 2 szklanki ) * 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40 g ) 85 g cukru pudru ( pół szklanki ) 2 jajka, osobno białka i żółtka 300 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady(...)osuszyć na ręczniku papierowym ( najlepiej jeśli wiśnie będą wyjęte wieczór wcześniej, by przez całą noc mogły się rozmrażać ). Połowę kompotu ( 1 szklankę ) zagotować, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. W pozostałym kompocie ( zimnym ) rozprowadzić proszek budyniowy, następnie wlać to do rozpuszczonej galaretki, postawić na palniku i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Mieszanka wyraźnie zgęstnieje. Odstawić

Opowieści z piekarnika
Sernik na zimno 106

Pyszny i prosty sernik na zimno. Na pewno posmakuje wszystkim i świetnie się sprawdzi na małych przyjęciach. Doskonale się komponuje z sezonowymi owocami i galaretką. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Kwestia Smaku > Składniki : 300 g herbatników Digestive ja użyłam pełnoziarnistych Bonitek zbożowych z Biedronki 150 g masła roztopionego 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku(...)mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy

cucinare
Sernik na zimno II 181

roztopionego masła    Masa : 500 g mascarpone 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli lubimy mniej słodkie) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  lub 2 łyżki cukru wanilinowego 1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody zamiast 500 ml + dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie (w sezonie) 100 g świeżych truskawek pokrojonych(...)masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier, aromat lub cukier waniliowy i przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać do czystego garnka lub miski, wstawić do zimnej wody). Do galaretki dodać zmiksowane truskawki

cucinare
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 247

szklanki m\u0105ki\r","3 \u0142y\u017cki miodu\r","3 \u0142yzki mleka\r","1 \u0142y\u017ceczka sody\r","Masa jab\u0142kowa\r","2.5 kg jab\u0142ek\r","2 cytrynowe galaretki (da\u0142am agrestow\u0105)\r","2 \u0142y\u017ceczki cynamonu\r","cukier opcjonalnie\r","sk\u00f3rka pomara\u0144czowa opcjonalnie\r","\r","Cukier puder do posypania"],"name":"Jab\u0142ecznik, szarlotka na miodowym(...)wody.\r","Je\u015bli trzeba, dodajemy cukier.\r","Je\u015bli chcemy, na tym etapie dodajemy sk\u00f3rk\u0119 pomara\u0144czow\u0105.\r","Dodajemy cynamon i pod koniec duszenia dosypujemy galaretki.\r","Dok\u0142adnie mieszamy.\r","Chwil\u0119\u00a0podgrzewamy i odstawiamy z palnika.\r","Do blaszki wk\u0142adamy blat ciasta. \r","Na ciasto wykadamy mas\u0119 jab\u0142kow\u0105.\r","Przykrywamy

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy biszkopt z gruszką i jabłkiem w galaretce :) 175

Prosty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy.  Składniki: 75 g mąki jaglanej  75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)ksylitol lub erytrytol) Masa owocowa: 3 gruszki 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka soku z cytryny  1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon ) Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem.  Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę.  Teraz dodaj ubite białka i na średnich

Zdrowie na języku :P
Sernik czekoladowo kawowy-bez pieczenia, akurat tutaj użyłam moje ulubione składniki 256

chce mi się piec bardzo lubię sięgać po przepisy ciast bez pieczenia. Dawno nie jadłam sernika składniki 50 dag sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 kopiate łyżki cukru pudru 1 paczka herbatników pepitki 2 śnieżki 1 szklanka mleka 2 galaretki bursztynowe o smaku coli owoce – nektarynki 6 kostek czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej   przygotowanie Blaszkę(...)miseczce ubić śnieżki z 1 szklanką mleka, potem obie masy połączyć. Do tego dodać rozpuszczoną czekoladę i kawę rozpuszczalną którą rozpuszczamy w 1 łyżce przegotowanej wody, wymieszać łyżką Galaretki cytrynowe rozpuścić w pół litra wody przegotowanej jak już będą gotowe wlewamy do masy mieszając łyżką ,potem masę wylewamy na herbatniki i układamy owoce .Teraz rozpuszczamy galaretki bursztynowe wedle przepisu

Moje Wyroby
MALINOWA CHMURKA 163

grzech ich nie zjadać. Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka(...)Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę malinową: 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych lub mrożonych malin Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze

Słodki Zakątek
Ciasto pyzie 174

więc bardzo polecam to ciasto. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka agrestowa 1 łyżka masła ewentualnie cukier do jabłek - pominęłam Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu owocowego (bez owoców) 1 czerwona galaretka 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wody Śmietana: 1/2 litra śmietany(...)patyczka. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Masło roztopić w garnuszku, dodać jabłka, cukier i chwilkę całość prażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Pozostawić do ostudzenia. 3. Zrobić masę jogurtową: galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia, po czym połączyć

Kuchnia domowa Ani
Serniczki w pucharkach z serków homogenizowanych z nektarynkami 156

Sezon na nektarynki trwa, cieszmy się ich smakiem również w deserach. Zapraszam na serniczki w pucharkach z nektarynkami i galaretką. Przepis na 4 porcje.  2 op. waniliowych serków homogenizowanych po około 150g  1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny  1 galaretka brzoskwiniowa 4 nektarynki  1. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Serki homogenizowane miksujemy(...)mlekiem. Powoli wlewamy żelatynę, dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do pucharków. Zostawimy na około 1h do zastygnięcia. 2. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy do momentu aż zacznie tężeć. Nektarynki obieramy i kroimy w półplastry, układamy na masę serową. Zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę

Szefowa kuchni
Mini serniczki na zimno z serków waniliowych 124

charakteru, a słodycze..... ? Te uwielbiam w każdej postaci bez wyjątku :) Mini serniczki,  które widzicie na zdjęciu zostały przygotowane w niewielkich ramekinach. Dodatkowo ozdobiłam je serduszkami zrobionymi z malinowej galaretki. Takie serniczki to deser uniwersalny. Szybki do przygotowania, niedrogi i bardzo smaczny. Przepis dostałam od naszej koleżanki Sabinki, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu Składniki 5 małych serków(...)homogenizowanych o smaku waniliowym (po około 140 g każdy) 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%, 6-7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki owocowe (smak do wyboru),  opcjonalnie ulubione owoce. Przygotowanie Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewając mieszam do czasu, aż się rozpuści. Trzeba jedynie uważać, aby nie doprowadzić

Cztery Fajery
Blok daktylowy z borówkową galaretką 151

Zdrowy zamiennik batoników. W tym deserze udało mi się przemycić sporą ilość owoców w formie galaretki. Uwielbiamy daktyle i masło z nerkowców. Razem tworzą taki pyszny aksamitny słodki krem. Foremka 24x9 cm I warstwa: 2 szklanki daktyli 100 g masła nerkowcowego 6 łyżek płatków owsianych 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki kokosowej II warstwa: 1 szklanka borówek 2 łyżki erytrolu(...)gładki krem. Na końcu dodajemy płatki owsiane i masę mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie równomiernie rozkładamy masę daktylową, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki. Borówki, wodę oraz erytrol gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok. Blendujemy je na gładki mus. Do ciepłych borówek wsypujemy agar agar (zamiennik żelatyny). Całość gotujemy około

VioletoweKucharzenie
Mini serniczki amaretti z owocami 149

Jeśli znudziła się wam tradycyjna forma sernika na zimno to tutaj macie alternatywę. Mini serniczki amaretti z owocami dobrze sprawdzą się jako małe deserki w szklaneczkach. Specjalnie użyłam przeźroczystej galaretki, żeby owoce jeszcze ładniej się prezentowały. Jeszcze jedna wskazówka. Gdyby masa była dla Was za mało słodka to możecie dołożyć jeszcze kilka ciasteczek. Ja osobiście lubię niezbyt słodkie desery dlatego(...)Deser możecie jak najbardziej zmodyfikować dodając inne owoce np. maliny itp. Porcje nie są duże dlatego, że serniczki są sycące. składniki na 5 porcji 550 g twarogu półtłustego 1 galaretka przeźroczysta 3 łyżeczki cukru waniliowego ciasteczka amaretti – 18 sztuk 1 szklanka borówek 0,5 szklanki czerwonej porzeczki 5 listków mięty Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do lodówki

noteskulinarnyfiga
PYCHOTKOWY BRZOSKWINIOWIEC 141

litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 puszka brzoskwiń  Nasączenie brzoskwiniowe:  sok z puszki brzoskwiń 150 ml przygotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Brzoskwinie - brzoskwinie z puszki osączyć z syropu, a następnie pokroić w kostkę. Syrop zachować. 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić(...)wyłożyć 2/3 masy brzoskwiniowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć  i posmarować pozostałym kremem. Torcik wkładamy do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint

Ciastka - domowe słodkości