Ponętna. Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała
KUCHARNIAchwilę. Teraz czas na czosnek i jego historię. To on jest dziś bohaterem. Pewnie nie tylko mnie najbardziej kojarzy się właśnie z kuchnią francuską, zwłaszcza z Prowansją. W książce Ludwika Lewina zatytułowanej " Podróż po stołach Francji" czytam, że "nie ma kuchni prowansalskiej bez czosnku". Uśmiecham się, bo moja kuchnia też bez niego nie istnieje. "Upodobanie do czosnku
KUCHARNIABrak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony. Sezon
KUCHARNIAkolacje. Kto choć raz zasmakował Paryża, będzie wracał do niego przez resztę życia. Jest tylko jeden problem - co wybrać? Gdzie zjeść najlepszą bagietkę? Która knajpka podaje prawdziwą francuską kuchnię, a nie jej turystyczną namiastkę? Gdzie zrobić zakupy? Jak trafić do sklepu z najpiękniejszymi foremkami? Który targ wybrać na poranne zakupy? I jaką trasą urządzić sobie smakowitą włóczęgę
KUCHARNIAniebo!!! I jeszcze na koniec rozwiązanie konkursu, w którym nagrodą jest najnowsza książka Rachel Khoo. Wybór zwycięzców nie był łatwy (jak zawsze), ale ostatecznie zdecydowałam, iż "Moja mała francuska kuchnia" trafi do : ChilliBite - za opowieść o skaczących żabich udkach Jolanty Szyndlarewicz - za pewną kanapkę Gratuluję i czekam na Wasze dane adresowe. Wkrótce kolejne okazje do zdobycia kolejnych
KUCHARNIAZapraszam na pyszne domowe Palmiry z białą czekoladą i cukrem trzcinowym :) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady cukier trzcinowy 1 jajko Wykonanie : Ciasto rozwijamy , smarujemy roztrzepanym jajkiem , ścieramy równomiernie na całym cieście tabliczkę czekolady. Zwijamy do środka z obu stron. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy centymetrowe ślimaczki i lekko rozpłaszczamy. Przekładamy na blaszkę
Sama słodycz i szczypta chiliwłaściwości przeciwzapalne. Napary zmniejszają obrzęki. Regulują przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki jest zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI. Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych (1:5, na 40% etanolu lub winie) wyciągów z owoców miechunki. Napar – Infusum Alkekengi : 5 g surowca
w mojej kuchniPodane składniki - jedna duża miska sałatki. 2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki jasnego octu winnego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wlewamy/ wkładamy do szklanki lub słoiczka i energicznie mieszamy. Sos można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca, więc warto
Humanistka w kuchniWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany
Kraina Miodem Płynącażółty edamski -rukola -pomidorki koktajlowe -ogórek zielony -sos, który wykorzystałem do przygotowanych w sobotę hamburgerów ; do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Dodatkowo użyłem: -szczypiorek, posiekany, mała łyżeczka -sól, pieprz -oliwa, łyżeczka -ocet cydrowy, łyżeczka Bułkę przekrawamy na pół, każdą połówkę obkładamy plasterkiem sera i zapiekamy 5 minut
BaRepasMoje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki
Smakowity Blog Kulinarnykiedy chcemy zrobić coś pysznego w kilka minut - przyda się ten przepis :) Składniki: (na 30 rożków) -2 opak. ciasta francuskiego -4-5 jabłek -łyżka masła -cynamon, cukier waniliowy -łyżka miodu -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy cynamon i cukier. Chwilkę podsmażamy, dodajemy miód i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik
KasiekGotujepachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces zagęszczania kremu stał się
W kuchni Karmel-itkimorskiej skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżki octu winnego 8 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól biały pieprz Przygotowanie: Łososia dokładnie osuszamy, nacieramy likierem i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Nasiona kopru prażymy na suchej patelni i rozcieramy w moździerzu
Smakowity Blog Kulinarny