Domowy majonez-zawsze sie udaje 336moglby nazywac sie calkiej inaczej,gdyby ksiaze Richelieu nie podbil portu Mahon na Minorce.Wedlug wiekszosci historykow jego nazwa pochodzi wlasnie od portu Mahon na Minorce.W XVIII wieku oblegal ja francuski ksiaze Richelieu.Gdy zdobyl wyspe,okazalo sie ,ze ubodzy mieszkancy Mahon w spizarniach maja pod dostatkiem jedynie oliwy i jajek.Przyrzadzili z nich pyszny posilek:jaja na twardo z zimnym jasnym sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot brzoskwiniowo-jeżynowy z ksylitolem 223Kompot to polska specjalnoosc,w takiej formie nie znajdziesz go w zadnej innej kuchni swiata.W kuchni niemieckiej egzystuje co prawda kompott,a we francuskiej compote ,ale jest to bardzo gesty,slodki deser owocowy i raczej nie nadaje sie do picia.Kompot to nic innego jak odwar z owocow,ktory swietnie wspiera nasze zdrowie. Ten tradycyjny polski napoj za sprawa kartonikowych sokow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 201Ryba upieczona w pergaminie lub jak kto woli w "papilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni francuskiej en papillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie.To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 182Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 361Najlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i
UgotujmyTo.pl
Dwie sałatki z kurczakiem 419Znacie powiedzenie mówiące, że „kto jada sałatki jest piękny i gładki”? Jeśliby się nad tym zastanowić to ma to o tyle sens, że w
UgotujmyTo.pl
Łopatka pieczona 264pieczonaSkładniki:około 1,2 kg łopatki wieprzowej6 ząbków czosnku3 liście laurowe (rozrobnione)1 łyżeczka rozmarynu3 łyżeczki majeranku7 owoców jałowca (rozdrobnionych)1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka soli1 łyżeczka papryki2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami)4 łyżki oleju rzepakowego0,5 szklanki bulionuMięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i pokroić w słupki. W mięsie ostrym nożem ponakłuwać dziurki i powkładać
UgotujmyTo.pl
Ciasteczka maślane Tuiles 195tych maślanych ciasteczek – z przygotowaniem masy i pieczeniem włącznie – nie zajmie więcej niż pół godziny. Jako ciekawostkę powiem Wam, że nazwa ciasteczka maślane ‚Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach
UgotujmyTo.pl
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 457wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:) Bûche de Noël to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu i odpowiednio przygotowywane do palenia. Skrapiano je oliwą i owocowym, słodkim winem oraz solono
Słodko-Słony Świat Ilony
Serowe paluszki 208Składniki na 18 paluszków:2 opakowania ciasta francuskiego 3 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki startego żółtego sera łyżeczka ostrej paprykiCebulkę drobno pokruszyć, wymieszać z serem. Ciasto rozmrozić. Rozwinąć. Posmarować lekko wodą i posypać serem z cebulką. Przyprawić papryką (fot.1). Położyć na tym drugi blat ciasta. Lekko docisnąć a następnie delikatnie rozwałkować całość - tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pokroić
Świat Ciasta
Śledzie korzenne 506Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała
Oryginalny smak
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 222lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier – 150 g– mąka pszenna
Ostra na Słodko
Pierożki z serem i pomarańczami 231smakują wyśmienicie!Dziś mam dla Was inny przepis z wykorzystaniem właśnie tego obłędnego sosu pomarańczowego.Zamiast naleśników – zrobiłam z makaronowego ciasta pierożki zwane Agnolotti.Nadziałam je delikatnym , francuskim serem śmietankowym coeur a la crème , lekko osłodzonym i podałam tak jak się podaje naleśniki Suzette – podpalane … z odrobiną alkoholu i karmelizowanymi pomarańczami.Tego nie da się opisać
Ostra na Słodko
Boeuf Strogonow 276Bardzo popularne danie w Polsce zwane Strogonow.Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego.Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.W wielu domach
Ostra na Słodko
KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWS 223potrawy jednej z najpopularniejszych kuchni świata, jak doskonałe Ossobuco Milano z grillowanymi gnocchi czy papardelle z łososiem, pomidorkami cherry i szpinakiem.Restauracja Milano przygotowała również bogatą kartę win włoskich i francuskich, które podkreślą wyborny smak potraw.( info ze strony ).______________________________________________________________________________________________________13.11. wybrałam się tam z kolegą Rafałem ( wielbicielem szalonych podróży , muzyki i dobrego jedzenia ;) ).Ze względu na charakter restauracji i miejsce nastawialiśmy
Ostra na Słodko