francuskie - 7160 przepisów (strona:360/478)

Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 201

grzechem byłoby ich nie zrobić.Razem z Chantel, Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki, które w Skandynawii są niezwykle popularne. U mnie w pracy takie na cieście francuskim podawane są niemal po każdym obiedzie! Są cudownie pyszne - chrupiące, słodkie, trochę lepkie, bardzo cynamonowe.Nie polegałam jednak sobie i swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink - świetnej książki poświęconej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 155

puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza tym aż wykręcają język od nadmiaru słodyczy. To jest słodkie - ale nie za słodkie, cudownie owocowe, po prostu pyszne. Koniecznie musicie spróbować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prawie Pavlova 194

temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 199

mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy nie przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kibbeh po polsku 251

Kuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z gęsi 170

sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki:500 g ciasta francuskiego,1 czerwona cebula,120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą),3 gałązki zielonego jarmużu,resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa),oliwa

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 209

suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata łyżka musztardy diją,1 czubata łyżka musztardy francuskiej,3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia,mąka do posypania mięsa,sól i pieprz do smaku,do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili.Przygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać w kostkę

SzczyptaSmaQ
N... Nouilles Savoisiennes ze szpinakiem i boczkiem! 214

stąd też nazwa, ponieważ region Savoie (pol. Sabaudia) leży właśnie w górach). Gotuje się bardzo szybko, bo aż 3 minuty. Kiedyś słyszałam, że makarony te podaje się z  francuskimi szynkami oraz ichnymi serami. Ja dodając parmezanu, poszłam do Włoch, co nie zmienia faktu, że wszelkie modyfikacje są dozwolone i nie są herezją ;) Składniki:3 szklanki makaronu250g szpinaku (u mnie

Kitchens Alphabet
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 279

Otworzyłam lodówkę poszperałam i o to jest!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 bakłażany- 3 ząbki czosnku- 5 ziemniaków średniej wielkości- 1 cebula- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka miodu- bagietka francuska- kiełki rzodkiewki- świeża bazylia- 2 litry wody- sól, pieprz, kolendra mielona- chili czerwone- kawałeczek świeżego imbiruZiemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Spaghetti z pieczarkami i szynką 332

Szybki pomysł na obiad. Jako, że najchętniej do pracy zabieram makarony, bo są łatwe to przygotowania i odgrzania, to dzisiaj prezentuję kolejny sposób na makaron. Nie

Pasja Smaku
664. Tost trochę inaczej.. w panierce! 215

Pieczony czekoladowy tost francuski w panierce z płatków śniadaniowych(lion)z truskawkami i jagodami (potem jeszcze jogurtem z mascarpone)(inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam tego tosta, wiedziałam, że kiedyś będę musiała takiego zrobić :PPrzy okazji kupiłam płatki, których nie jadłam już całe wieki :O Choć cini minis i tak są najlepsze

More food, love and dreams
Sałatka z kurczakiem i pomidorkami 217

była rewelacyjna sałatkaSałatka z kurczakiem i pomidorkami SKŁADNIKI:pomidorki koktajlowe - 4 szt ( u mnie normalne )pierś z kurczaka - 1 podwójnasałata rukola - 200 gprzyprawa do gyrosatłuszcz do smażeniaSOSsos sałatkowy francuski winegretoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE:Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę

Kuchnia Danusi
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 203

Bardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również  świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki

Z Majeczką w kuchni
Sos tatarski z jajkiem- tartar sauce with egg. 304

tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Dzisiaj proponuję wersję francuską- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki:8 łyżek majonezu4 ogórki konserwowe1 jajko4-5 szczypiorkówsól , pieprz1 łyżeczka chrzanu2 łyżeczki soku z cytrynyWykonanie

Smaki Edyty
Crème brûlée 193

samo jak tiramisu czy panna cotta. Deser ten rzekomo wymyślili Francuzi. Po raz pierwszy wzmianka o nim pojawiła się w 1691 roku w książce kucharskiej François Massialota. Z języka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem, a następnie przypalamy go palnikiem, aby skarmelizował i utworzył delikatną, chrupiącą skorupkę.Warto

W kuchni Katie