francuskie - 7160 przepisów (strona:352/478)

Sałatka z serem burguitos 213

Cześć kochani, oto kolejna propozycja na sałatkę tym razem z serem hiszpańskim Burguitos Sałata lodowa 1 pomidor pół ogórka zielonego ser Burgitos ( nowość w biedronce) sos sałatkowy francuski Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, ogórka, pomidora pokroić w kostkę, ser wyjąć z opakowania i ułożyć na wierzchu sałatki. Całość polać sosem 15 minut przed podaniem. Gotowe ! Smacznego

Cukier&Puder
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 224

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka

wyzwania kuchenne
Lekka i szybka sałatka z paluszkami krabowymi 412

opakowanie paluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez  jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek, suszone pomidory i ewentualne ser żółty. Szatkujemy koperek.  W naczyniu umieszczamy kukurydzę i pokrojone składniki. Dodajemy swoje ulubione przyprawy

Zofiana
Farsz do uszek wigilijnych z szybkowaru 195

kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu

Szybko Szybkowar
Pasztety sojowe Polsoja - TEST :) 164

Uwierz mi smak jest identyczny, a nie przepraszam jest 100 razy lepszy! Świetnie doprawiony, świetna konsystencja - IDEAŁ. Ja byłam w szoku. Dosłownie :) Jedna porcja dostarcza 66 kcal. Vege pasta francuska Jest bardzo delikatny, ma wyważony smak i kremową konsystencję. Jest bardziej rzadszy (co nie oznacza, że lejący, to to nie :D) od pozostałych rodzajów. Bardzo polubiłam go w towarzsytwie chrupiącego

Zdrowie na języku :P
Prowansalski dip z białej fasoli 187

wiem, skąd wziął się prowansalski dip z białej fasoli. "Na internetach" funkcjonuje jako "provencal white bean dip", przepis ma nawet  David Lebovitz , zatem ufam, że jest to tradycyjna francuska przekąska. Niestety nie dotarłam do bardziej szczegółowych informacji. Prowansja słynie ze swojej mieszanki ziół Herbes de Provence , również często korzysta w kuchni z białej fasoli, zatem wszystko się zgadza. Pasty

Chilli Czosnek i Oliwa
Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 148

Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób

naRuszcie
Czy pięknym jest łatwiej? 145

będziesz tak zwyczajnie fajną osobą to marne szanse na to. Chyba, że zależy Ci na czymś chwilowym, wtedy faktycznie wygląda jest istotny i da Ci szczęście. Pamiętacie takiego aktora francuskiego nazywanego brzydalem? tak tak, to Jean Paul Belmondo. Facet rzucający na kolana kobiety na całym świecie. Piękny jest? no niestety raczej nie :) Nasze mamy i babcie wzdychały jednak do niego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaroniki czekoladowo-kawowe na bezie francuskiej / Chocolate and coffee macaroons on the French meringue 155

może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane klasyczną metodą francuską. Choć makaroniki przygotowane tym sposobem nie są najłatwiejsze w przygotowaniu to warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają

Magiczna kuchnia Darii
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 390

takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś

Codzienna kuchnia niecodzienna
Egzotyczna owsianka z suszonym mango 245

Kiedyś nawet nie wyobrażałam sobie śniadania bez porządnej jajecznicy z pomidorem czy szynką i cebulą albo grzanek francuskich. I cały czas mam na to ochotę, ale tylko w weekendy ;) Od pewnego czasu śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zazwyczaj składa się z owsianki, której kiedyś nienawidziłam. Taaak, może niektórym z Was wydawać się, że wieje nudą

Kitchens Alphabet
Ciastka półfrancuskie na dwa sposoby 201

Przepis z zeszytu mojej mamy. Robiłyśmy te ciastka na święta. Pomysł, aby przekładać je dżemem był mój :)Miałam jakieś 13-14 lat i wtedy te ciastka

bistro mama
Rożki z gruszką i powidłami śliwkowymi 150

Już kiedyś robiłam podobne rożki z serem, te też miały takie być, ale w ostatniej chwili pomyślałam - dlaczego nie gruszka? A miałam zapas. A do gruszki

bistro mama
Tarta z wędzonym łososiem i czarnymi oliwkami 147

Tarta lekko przypalona z wędzonym łososiem - tak powinie brzmieć tytuł ;)W smaku jednak to niczego nie zmieniło, a że zdjęcia zrobiłam - to zapraszam :)Czytaj więcej »

bistro mama
Tarta a'la caprese 126

Zrobiona na szybko, z tego co w lodówce.Ale trio mozzarella - pomidory - bazylia nie zawodzi chyba nigdy :)Czytaj więcej »

bistro mama