Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 219samo, co napoleonka mojej mamy, ale nie zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (z Biedronki) 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Przekrój ciasto
Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczony czosnek, Podróż na sto stóp 261jedzenia. Aż przyjemnie popatrzeć na dania, które przygotowują bohaterowie filmu. Jedzenie ma tu wymiar społeczny – ważne jest celebrowanie posiłków w gronie najbliższych osób. W filmie dochodzi do zetknięcia kuchni francuskiej i indyjskiej. W wyniku tego powstaje konflikt między właścicielami dwóch konkurujących restauracji. Kto liczy na lekki film z jedzeniem w roli głównej (i nic więcej), będzie zadowolony. Moja ocena 5/10
Qlinarnie i Qlinarnie
Kulebiak z rybą 180Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól
O kuchni z uczuciem
51. Francuska zupa cebulowa z zawijańcami 158opakowanie Francuskiej zupy cebulowej 100 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju Cebulę poszatkować i delikatnie podsmażyć na maśle. Natkę pietruszki pokroić, jajka roztrzepać i połączyć z mąką, mlekiem, cebulą i natką. Doprawić do smaku i usmażyć na oleju dwa duże placki na lekko złoty kolor
Jadło i czytadło
169. Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego 197pomysłu na wypiek, czasu ani wielkiej ochoty na przesiadywanie w kuchni, posiłkuję się ciastem francuskim. Wycinam z niego kwadraciki i na wierzch nakładam łyżeczkę budyniu i łyżeczkę dżemu lub konfitury, piekę 15 minut a potem cieszę się ich smakiem
Jadło i czytadło
Tarta ze szpinakiem 356Pyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
Ditecz
Mule w białym winie 225morskiej bryzy i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière ), jednakże dodaję do nich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem się w Belgii. Oczywiście do tradycyjnych
Food Square
Marzec - kuchnia chińska 235Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła
W kuchni wieczorem
Chłodnik śledziowy z ziemniakami w mundurkach 248Serdecznie polecam. Składniki na 3 porcje: 3 duże płaty solonych matiasów 250 ml śmietany 18% 500 ml gęstej maślanki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki ugotowane w mundurkach woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania
Gosia gotuje
Sałatka śledziowa 209płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji SOS: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej się kroją) Obrać
Gosia gotuje
Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 241dodać do sosu, doprawić solą, pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy. Pysznie było. Smacznego
Gosia gotuje
Sałatka makaronowa z kurczakiem 382jajka 1/2 główki sałaty.... u mnie masłowa garść listków pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku 1 średnia czerwona cebula 1 łyżeczka przyprawy gyros Dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej
Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 292cebuli 3 jajka 150 g majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka musztardy francuskiej szczypta cukru kilka listków sałaty i tymianku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 367marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1 łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente z solą i 1 łyżką oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam. Jajka ugotowałam na twardo
Gosia gotuje
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 242radachio * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Dodatkowo: 200 g soku z buraków ( u mnie własny ) Sos : Sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy kilka kropel tabasco sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić, przekroić na pół i usmażyć na maśle obtoczoną w przyprawach. Makaron ugotować al dente
Gosia gotuje