francuskie - 6660 przepisów (strona:345/444)

Niedzielne przysmaki z Gordonem 236

nią plastry ziemniaków. Każdą ziemniaczaną warstwę oprószyłam solą i pieprzem. Całość zalałam do 2/3 wysokości bulionem, wierzch skropiłam oliwą i zapiekłam przez 40min. w 180- 200st.   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Francuska zapiekanka ziemniaczana Angielska zapiekanka wiejska

bastalena
Miał być grill, a (znowu) niewypał 285

wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej na blogu, ale szykuję się do pewnie najważniejszej, życiowej roli, więc

bastalena
Sezon na... #2 Rabarbar. Tarta z ostatniego toczenia 203

być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbaru cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym boku zrobiłam ok. 2cm zakładkę. Ricottę wymieszałam z cukrem waniliowym

bastalena
Ekspresowa sałatka 416

domu brak..więc był sos z torebki -sałatkowy winaigrette.. kawałek sałaty lodowej kawałek polędwicy drobiowej pomidor ogórek makaron wietnamski szczypiorek kubeti o smaku kurczaka sos  sałatkowy francuski vinaigrette Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 3 minuty].Sałatę porwać lub pokroić.Polędwicę , pomidor i ogórek pokroić

Moje domowe kucharzenie
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 134

nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia

Moje domowe kucharzenie
Jabłka w cieście 341

przekąski, szybkiego deseru na ciepło lub obiadu dla dzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek , Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem   Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quiche Lorraine wg Julii Child 555

nadzieję, że kuchnia Julii was nie znudziła i chętnie podejmiecie ze mną zabawę i znowu jej dania zagoszczą na naszych stolach. A zabawę zaczynam do jednej z najsłynniejszych francuskich tart czyli Quiche Lorraine. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Liebster Blog Awards 148

szczęście? Szczęście to zdrowie bliskich, miłość, czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi.   8.     Pies czy kot? Niestety nie posiadam zwierzaka, ale marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psa J 9.     Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu lato J    10. Wspomnienie z dzieciństwa...   Bezy z kremem kawowym kupowane przez

Mania Gotowania
Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej 220

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam! Marynata do mięsa: - 2 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki miodu - przyprawa Musztardowa- KOTANYI - 4 gałązki świeżego rozmarynu - sól zmiękczająca do mięsa Mięso: - 1,5 kg szynki z tłuszczem Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą

SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe z mięsem 530

ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.   Smacznego! Polecam też kapuśniaczki w cieście francuskim. Przepis znajdziecie tu -  KLIK Pozdrawiam cieplutko! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 193

oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi i ku mojemu zdziwieniu z gotowaną mini marchewką -dzieci ( z dziecięcej karty ) dostały ,, carewicza,, - czyli po prostu frytki i kawałki kurczaka z grilla -córka zamówiła wareniki ( z serem i ziemniakami

Buniabaje w kuchni
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów 188

sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując  makaron z pesto  czy  łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim . Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto. składniki: 100 g rukoli 10-12 suszonych pomidorów z oleju 4-5 ząbków czosnku

Monia miesza i gotuje
Papryka. Obiad. Leczo węgierskie według Pyzy 1732

najlepszy :D Do leczo nie trzeba skomplikowanych składników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej

Smaczna Pyza
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 266

bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz na bazie kurek, koperku

Symfonia Smaków