francuskie - 7160 przepisów (strona:348/478)

Pizza z wędzonym łososiem na cieście francuskim 185

Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego XL 200 g wędzonego łososia przyprawa do ryb 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 4 plastry żółtego sera ( lub ser mozzarella) 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Łososia podzielić na małe kawałeczki, pomidorki pokroić na ćwiartki, natkę drobno pokroić. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na dwie części rozłożyć łososia i posypać niewielką

A Ty Smakuj Mnie
Kurczak w musztardzie 3324

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3/4 łyżeczki soli morskiej 1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 250 ml białego wina 1 łyżka francuskiej musztardy ziarnistej   2 do 3 łyżki gęstej śmietany kremówki (36%) posiekane  liście pietruszki lub szczypiorku, do dekoracji oliwa z oliwek ciepła woda, w razie potrzeby przygotowanie Kurczaka umyć

Stare Gary
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 301

świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej  bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę

KUCHARNIA
Petit pots au chocolat. Deser ze słów. 199

słowa i nadamy im kształt i smak cudownego, aksamitnego deseru.  Z czekolady . W petit pots , czyli małych naczynkach.  Zapraszam Was na petit pots au chocolat , tradycyjny francuski deser z czekolady, podawany w charakterystycznych petit pots , od których pochodzi jego nazwa.  Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością zaprowadzi Was w krainę czekoladowej rozkoszy.  Istnieje kilka

KUCHARNIA
Mus - nie mus... ? Chocolate Chantilly, Hervé This. 168

śmietany! To chyba oczywiste, że taki mus trzeba spróbować - na mus! Przepis, znany też pod nazwą Chocolate Chantilly , jest wynikiem jednego z wielu eksperymentów kulinarnych przeprowadzonych przez Hervé This , francuskiego fizyko-chemika, uważanego za ojca gastronomii molekularnej . Jego książka "Kuchnia i nauka" (klik) została wydana w Polsce w 1998 roku przez wydawnictwo Prószyński i S-ka. This rozpoczął swoją kulinarną

KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 195

zmysłami od ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest kwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek.  Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w  smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie

KUCHARNIA
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 199

jednej z moich ulubionych małych książeczek z BBC GoodFood "Let's cook - 52 Summer Vegetable Dishes" ( tej samej, którą znalazłam na wyspie - klik ) .  Nazwa casserole pochodzi z języka francuskiego i oznacza ceramiczne naczynie do zapiekania, w którym gotowe danie jest  podawane i określane także mianem casserole . Pierwsze wzmianki o daniach typu casserole pochodzą z XVIII wieku, kiedy danie

KUCHARNIA
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 205

było prawdziwą zgrozą i sama się dziwię, że to przeżyłam!  W tamtych czasach stres i niepowodzenia na zajęciach z pewną siejącą postrach panią profesor, leczyłyśmy z przyjaciółką francuskimi kwadratami z marmoladą. Jeszcze ociekające od świeżo rozsmarowanego lukru pachniały już, gdy przybite stosem lektur i zadań wychodziłyśmy z uczelni. Szczęśliwie od lat zmartwienia sercowe mnie omijają i nie przewiduję

KUCHARNIA
Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem. 192

czytając dobrą książkę - co kto woli, przecież przyjemność nie podlega żadnej definicji;) * Marco Pierre White, ze wstępu do Piekielnej Kuchni Marco Pierre White'a , wyd. Pascal, 2007 ** Fernand Point, francuski restaurator, twórca la nouvelle cuisine

KUCHARNIA
A figa! Z tonką. 169

cieniu ogromnego figowca musi tam jeszcze stać stolik wykładany turkusową mozaiką. Na tym stoliku będzie na mnie co rano czekać wielka miska gorącej kawy (podoba mi się ten francuski zwyczaj podawania porannej kawy w miskach, a nie w filiżankach), świeżutki maślany croissant i słoik jeszcze ciepłej konfitury smażonej o świcie z zebranych o poranku fig.  A! I koniecznie

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 190

puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników i czy wszystkie można i warto połączyć, by spędzić

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 222

tło do naszej rozmowy i jednocześnie kulinarny temat naszego grudniowego spotkania posłużyła Charlotte - deser, który pomimo podobnej nazwy nie ma nic wspólnego z naszą polską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam

KUCHARNIA
Pani róża i makaroniki. W duecie z Desperate Housewife. 180

Rozmawiam.  Zaczynam dzień poranną kawą i oglądaniem zdjęć z końca świat.  To nic, że jesteście daleko. To nic, że nie poczuję aromatu kawy zamkniętego w murach pewnego francuskiego mieszkania.  To nic, że gdy gotujemy razem, nie mogę wsadzić widelca w Waszą potrawę.  To wszystko mogę sobie wyobrazić. Ale Wy jesteście naprawdę.  I to jest ważne

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 182

mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz?  Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia.  Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie grubą warstwą masła. Zimą grzanki z majonezem

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 181

Ponętna. Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała

KUCHARNIA