francuskie - 7160 przepisów (strona:337/478)

Wołowina i skrzydełka z grilla 486

odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej na całą noc :) Składniki na wołowinę: ok 1 kg wołowiny 3-4 ząbki czosnku pieprz, sól, paprika, oregano 1 łyżeczka musztardy francuskiej oliwa z oliwek   Wykonanie: Wykonanie: Kroimy wołowinę na kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy przypraw, czosnek, musztardę- skrapiamy oliwką I mieszamy , by dobrze rozprowadzić przyprawy. Miskę przykrywamy folia I odstawiamy

Smaki Edyty
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 384

Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!  Smacznego i zapraszam! CIASTO SKŁADNIKI: - 250 g mąki włoskiej - 100 ml wody letniej - 50 g masła - 2 żółtka - sół

SMYKWKUCHNI
Do chleba. Rillettes wieprzowe 181

Rillettes to rodzaj smarowidła z kawałeczków mięciutkiego mięsa bardzo powoli duszonego w tłuszczu. Pochodzi z kuchni francuskiej i przypomina nieco pasztet . Podaje się do pieczywa, w temperaturze pokojowej, tak żeby wygodnie było rozsmarować je na kromce chleba czy grzance. Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre

Smaczna Pyza
Biała kiełbasa pieczona w piwie 195

musztardy. Do tego gotowane ziemniaczki, buraczki i sos jogurtowo-majonezowy chrzanowy na zimno. Ależ to była wyżerka. składniki: 4-5 szt białych surowych kiełbasek 3 łyżki musztardy delikatesowej lub francuskiej ok 200 ml piwa 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 duża cebula Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć białe kiełbaski

Monia miesza i gotuje
Lidl na święta 107

zaprezentował właśnie   nową świąteczną ofertę. Mieliśmy okazję spróbować win na degustacji, która odbyła się w restauracji Tamka 43. Był to kolejny przystanek w podróży po świecie win   francuskich. Zaprezentowano nam ponad 20 etykiet z nowej oferty obecnej na półkach od 18 listopada. Jak zwykle przeważały wina z   Bordeaux. W nowej ofercie mocną   reprezentację mają wina białe

królestwo garów
karnawał w królestwie garów 153

awokado i krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty

królestwo garów
Fête de la Musiquei Les Femmes w Sofitel Warsaw Victoria 148

muzyki. Fête de la Musique to Święto Muzyki, cykliczna impreza odbywająca się na całym świecie 21 czerwca, pierwszego dnia lata, już od 1981 roku. Inicjatorem święta był polskiego pochodzenia francuski kompozytor Marcel Landowski. Spopularyzowane zostało przez Jacka Langa, ministra kultury Francji. Pierwsze spotkanie odbyło się 21 czerwca 1982 roku nad Sekwanę. My świętowaliśmy słuchając Les Femmes - zespołu muzyki klasycznej stworzonego

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 124

czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało mi Tirant lo Blanch „ Vendimia Oro” 2011 – 24,99 zł. z regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino we francuskim stylu. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach. Bardzo aromatyczne ( wiśnie, czarna porzeczka, pieprz oraz lekka, ale nie przesadzona wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla

królestwo garów
CARE - Bodegas Anadas – nowa twarz Aragonii 131

letnich winorośli i 20% Syrah. Wszystkie grona pochodzą z upraw o ograniczonej wydajności. Przechodzą ręczną selekcję. Wino przez okres 16 miesięcy leżakuje w nowych beczkach z dębu francuskiego. Produkcja to 2000 butelek cena około 200 zł. Za to wszystko dostajemy wino bardzo skoncentrowane, gęste od aromatów i smaków. W kieliszku widzimy piękną czerwoną barwę z purpurowymi i fioletowymi refleksami. Bukiet

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 185

twarożek. Kozia Rura ser kwasowo - podpuszczkowy. Do wyboru w wersji solonej, z papryką, z czosnkiem, z czosnkiem niedźwiedzim, lubczykiem lub z miętą. Jest łagodny, kremowy i bardzo lekki. Typowo francuski. Kwintesencja sera koziego. Pszczółka ser podpuszczkowy z dodatkiem pyłku pszczelego i czarnuszki. W trakcie dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 139

custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu. Widzimy wspaniałe połączenie tradycyjnej kuchni francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu.  Ważne jest  wszystko: smak, wygląd, oprawa...czuje się tu pasję i zaangażowanie Szefa. Polecam. W Jesiennym Menu w Le Victoria Brasserie

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 161

wołowiny z dodatkami. Bardzo dobre.  A do burritos Altos Malbec Clasico – Altos Las Hormigas, Mendoza 2012 . Klasyka gatunku. Typowy argentyński Malbec. Starzony w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało

królestwo garów
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 140

szczególności jagnięciny.  Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest to królestwo Madery. W ofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach z dębu francuskiego 3, 5 lub 10 lat. Dzięki swojej różnorodności wina te będą pasowały do bardzo wielu różnych dań.  I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 127

Hiszpanii Filipa V oficjalny tytuł Marques de Casa Concha. W 1883 roku chilijski minister finansów Markiz Don Melchor de Concha y Toro założył winiarnię, która miała produkować wina o francuskim charakterze i stylu. Pierwsza winnica została założona w dolinie rzeki Maipo. Posadzono tam krzewy przywiezione z Bordeaux. Od tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne

królestwo garów
Befsztyk mielony 130

różowe ale nie krwiste. Do befsztyka świetnie się nadaje czerwone Giro Rot z winnicy Kühling -Gillot. Świetny reński kupaż Cabernet Sauvignon, Merlota i Shiraz. Wino starzone w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie można wyczuć zapach wiśni oraz akcenty karmelowo -waniliowe. W smaku i kolorze ciemno czerwone owoce leśne. W połączeniu z befsztykiem świetnie się uwydatniają lekko pikantniejsze nuty (głównie

królestwo garów