francuskie - 7160 przepisów (strona:333/478)

Diablotki serowe do zup 162

Diablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Tosty z pieczywa żytniego 199

Znów smaki mojego dzieciństwa, a konkretnie smażonego na maśle chleba, posypanego cukrem, a wcześniej moczonego w mleku, może to coś podobnego do tosta francuskiego, ale moja babcia i mama moczyły chleb w mleku i od razu wrzucały na rozgrzane masło, bez obtaczania w jajku, pychota! trochę się rozmarzyłam ;) przedstawiam tu light-ową wersję, bez masełka, pszennego pieczywa i cukru

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta ze szparagami 160

Błyskawiczna tarta (jeżeli ktoś korzysta z gotowego ciasta francuskiego) :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
¡Viva España! Edycja II - Zapraszam do udziału w akcji! 208

burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z robinią akacjową i syropem klonowym 194

Wczoraj wspomniałam o Kevinie Kline'ie i Jego roli we " Francuskim pocałunku ". Meg Ryan gra w nim rolę Amerykanki, która emigruje do Kanady, a potem przełamuje paniczny strach przed lataniem i przekracza ocean, by podążyć za ukochanym do Francji. Oglądałam ten film dziesiątki razy i wciąż się zastanawiam, co może kierować ludźmi emigrującymi z USA do Kanady. Bo przecież

Weekendy w domu i ogrodzie
Biała kiełbasa w piwnej marynacie 226

dużo mówić. Każdy już chyba grillował i wie jak smakuje grillowana biała kiełbasa, oczywiście ja muszę to skomplikować ale w zamian zyskuję coś innego. Składniki : biała kiełbasa PAŻONA musztarda francuska butelka piwa Przygotowanie : Marynaty przygotowuję w ilości aby kiełbasa była do połowy zanurzona w stosunku szklanka piwa (250ml(pół butelki)) na 2 łyżki musztardy. Mieszam i wkładam do niej białą

Mechanik grilluje
Niby pizza z boczniakami 233

zabój " sprawiła, że wieczorem przygotowałam ciasto, by dziś zaraz po przebudzeniu zrobić sobie podobne śniadanie. W trakcie filmu główny bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlet de volaille dla każdego 1960

Kotlet de volaille wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z kuchni francuskiej ale zza wschodniej granicy z Ukrainy. Taki sposób przygotowania piersi z kurczaka powoduje, że jest niesamowicie soczysta i pełna smaku. Sprawdźcie sami! Składniki: 4 duże piersi z kurczaka kostka masła olej sól pieprz bułka tarta mąka Jak zrobić kotlet de volaille? Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Z jednej (pojedynczej

Kulinarna Patilogia
Grillowane warzywa z karkówką 203

Składniki:   na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej  rzepakowy  czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów

Moniki Smakołyki
Tarta ze szparagami i mozzarellą 178

camembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie:  Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 263

nogi z kurczaka (500g) 1 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado (200g) 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka a la peperonata 344

pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 293

Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko

Kulinarna Pokusa
Confit z kaczki 214

Konfitowanie to stara, francuska metoda naturalnego konserwowania żywności, popularna także w kuchni staropolskiej. Można je długo przechowywać zanurzone w tłuszczu, a dzięki powolnej obróbce cieplnej nie traci swoich cennych właściwości.  Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo kruche i soczyste. W tym przepisie klasyczny "confit de canard", ale z powodzeniem możemy wykorzystać tą metodę do przyrządzenia innych mięs

Piąty grzech główny
Francuska zupa cebulowa 158

Tradycyjna francuska zupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez

Piąty grzech główny