RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 270Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się mam do drogiego, dobrego białego wina. Hm, nie zgodzę się z tym - jeśli uda nam się zdobyć dobry cydr (a to bywa bardzo trudne; polecam mniej znane, regionalne przedsiębiorstwa), to i nasze risotto będzie smaczne. Także
W kuchni Karmel-itki
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 200buraczki nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing: łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób
AZgotuj!
Coś na ząb 156włożyłam łyżeczka galaretki. Pyszne, szybkie i efektowne. T warożek Turek naturalny cukier z wanilią galaretka z czerwonej porzeczki ciasteczka z ciasta francuskiego
AZgotuj!
Palmiry francuskie ciasteczka zrobisz je sama. 168Patrzyłam zza szyby piekarnika jak rosły, oddychały, ciasto żyło i się rumieniło. Opakowanie ciasta francuskiego 2 garście mielonych orzechów cukier trzcinowy Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym. zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój na ciasteczka
AZgotuj!
Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem 199Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską do zielony grosze i estragon, no i pistacje;) kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego jajko szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej
AZgotuj!
Tarta ze szpinakiem i łososiem 185już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach - 400g świeżego filetu z łososia - 2 ząbki czosnku - 1 - 2 jajka - sól, pieprz - pół łyżeczki oregano - tarta mozzarella - 200g śmietany 18% Sposób przygotowania: Tarta: Mąkę
Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 213się pyszna! W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście: Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło w wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Długo mi zajęło znalezienie gotowej wersji tego ciasta
Corner With Recipes
Spacerem od Łuku Triumfalnego do Luwru 133Zgody... Co ciekawe, mimo nazwy, na tym placu podczas rewolucji ścinano głowy (to tutaj dokonano egzekucji na Marii Antoninie). Poniżej zdjęcia ogrodów Tuilerie (uwielbiam wymowę tego słowa po francusku;). Ogrody te są najstarszym i największym parkiem publicznym w Paryżu. Zostały stworzone przez Katarzynę Medycejską w 1564, jako część Pałacu Tuileries. Park zawiera wiele rzeźb, fontann, dwa duże baseny
Corner With Recipes
Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską 403fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżeczka startej bazylii Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule i paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing
Corner With Recipes
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 215mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry M. łososia posmarowanego czerwonym pesto i zapieczonego w cieście francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia
Corner With Recipes
Galette z cukinią i serem 211Galette to rodzaj francuskiego kruchego ciasta. Bardzo smaczna wegetariańska serowa przekąska. Składniki: Przepis pochodzi ze strony White Plate. Ciasto: 1 i 1/4 szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego
Moja Galeria Smaku
Ratatouille na zielono 204Ratatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków
Moja Galeria Smaku
Prowansalska zapiekanka warzywna Tian 246Warzywne tian. Pod nazwą tian kryje się francuska zapiekanka z cienko pokrojonych warzyw. Najbardziej typowe to cukinia, pomidory, ziemniaki. Ale możecie dodać takie, które najbardziej lubicie. Lekkie warzywne danie. Polecam! Składniki na 4 tartaletki*: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas
Moja Galeria Smaku
Tarta z zielonymi szparagami i mascarpone 204ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część
Atlas Smaków
QUICHE LORRAINE inaczej 228Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia
Atlas Smaków