Tarta z warzywami! 173Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko
Kuchnia Pani Wiosny
Grasica cielęca w sosie z madery 229mirepioix - mieszanka cebuli, marchwi i selera naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy
królestwo garów
Makaron pesto z piersią kurczaka w skorupce ziołowo musztardowej 310MUSZTARDOWEJ łatwe marynowanie 2 h, wykonanie 20 minut dla 2 osób Składniki * pierś z kurczaka (dałam połowę bo była olbrzymia) * musztarda - ja dałam ostrą z parczewa w przepisie jest francuska - 1 łyżka * po łyżeczce: bazylii, oregano, majeranku * troszkę oleju i wody * makaron (u mnie świderki) * mały kubek śmietany * 2 łyżeczki pesto zielonego * duży ząbek czosnku * sól, pieprz Do dzieła!!! Mieszamy
sierotka maRysia w kuchni
Francuskie danie w stylu gruzińskim na polskim stole – beef bourguignonne!!! 268Beef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po
sierotka maRysia w kuchni
Suflet czekoladowy 258Sufletami z tego przepisu uraczył mnie ostatnio Olik - są przepyszne i wydaje mi się, że całkiem proste - idealne na letni deser z owocami! Suflet czekoladowy 5
sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 281było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające się
sierotka maRysia w kuchni
Francuska Tortilla a'la Pizza 204Dziś odkryłam bardzo fajny produkt, a mianowicie Francuską Tortillę. Po włożeniu do pieca na 2 minuty staje się bardzo chrupiąca. Tortillę tą przetestowałam z dodatkiem koncentratu pomidorowego, tartego sera oraz suszonej bazyli. Tortilla z dodatkiem sosu czosnkowego nabiera wyrazistości
Gotowanie Patki
Sola na szpinaku i pomarańczowym puree 188swojej głowie słowo "masło" to od razu mam przed moimi skośnymi oczami urywek filmu Julie & Julia, kiedy to, tytułowej o dziwo, Julie Child kelner we francuskiej restauracji podaje jakąś rybę smażoną na dużej ilości masła. Meryl Streep nachyla się nad potrawą, wącha ją i z maślanymi oczami spogląda na swego męża i delikatnie ale w pełni zachwytu
Right Behind The Kitchen
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 178końca jest prawdziwa prawda w tym, co ktoś napisał. Co nie zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego
Right Behind The Kitchen
Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 203pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli Pierś z indyka zamarynowałem na szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem z każdej strony na złoty kolor po czym przykryłem patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem
Right Behind The Kitchen
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 200miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Moczone grzyby siekamy na drobne paski i dodajemy do zupy, zagotowujemy i serwujemy. Taka wersja zupy cebulowej smakuje mi chyba bardziej niż klasyczna francuska cebulowa . Dzięki kwaśnemu posmakowi od cydru jest ciekawsza - smak ten kontrastuje z lekko przypalanym, słodkim cebulowym aromatem. Do tego grzyby - nadają dodatkowego aromatu i chrupkości w zupie. Nic dodać
Right Behind The Kitchen
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 667wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
parówkowe mumie 222składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek 2 czarne oliwki kethup wykonanie: Parówki obieramy z osłonek i dzielimy na pół. Z ciasta wycinamy 10 pasków ok. 2 cm szerokości. Każdą parówkę owijamy paseczkami z ciasta, tak aby cała była zakryta. Pozostawiamy jedynie szparkę na oczy. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenia
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 338chleby, np. foccacia. TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych i francuskich. TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek. TYP 480 pszenna – mąka
Karo in the Kitchen
Domowa nutella 372osiągnąć odpowiednią konsystencję. Gdy wolicie bardziej słodką to możecie dodać więcej miodu, jeśli Wasz miód nie jest płynny to musicie wcześniej go rozpuścić. Nutella najlepiej smakuje z ciasteczkami francuskimi Brześć
Aga w kuchni