francuskie - 7160 przepisów (strona:316/478)

Tarta z budyniem i jabłkami 185

waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą .  Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 duże jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ugotować
Tarta z warzywami! 148

Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko

Kuchnia Pani Wiosny
Grasica cielęca w sosie z madery 199

mirepioix - mieszanka cebuli, marchwi i selera naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy

królestwo garów
Makaron pesto z piersią kurczaka w skorupce ziołowo musztardowej 267

MUSZTARDOWEJ łatwe marynowanie 2 h, wykonanie 20 minut dla 2 osób Składniki * pierś z kurczaka (dałam połowę bo była olbrzymia) * musztarda - ja dałam ostrą z parczewa w przepisie jest francuska - 1 łyżka * po łyżeczce: bazylii, oregano, majeranku * troszkę oleju i wody * makaron (u mnie świderki) * mały kubek śmietany * 2 łyżeczki pesto zielonego * duży ząbek czosnku * sól, pieprz Do dzieła!!! Mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Francuskie danie w stylu gruzińskim na polskim stole – beef bourguignonne!!! 231

Beef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po

sierotka maRysia w kuchni
Suflet czekoladowy 221

Sufletami z tego przepisu uraczył mnie ostatnio Olik - są przepyszne i wydaje mi się, że całkiem proste - idealne na letni deser z owocami! Suflet czekoladowy 5

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 239

było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające się

sierotka maRysia w kuchni
Francuska Tortilla a'la Pizza 179

Dziś odkryłam bardzo fajny produkt, a mianowicie Francuską Tortillę. Po włożeniu do pieca na 2 minuty staje się bardzo chrupiąca. Tortillę tą przetestowałam z dodatkiem koncentratu pomidorowego, tartego sera oraz suszonej bazyli.  Tortilla z dodatkiem sosu czosnkowego nabiera wyrazistości

Gotowanie Patki
Sola na szpinaku i pomarańczowym puree 162

swojej głowie słowo "masło" to od razu mam przed moimi skośnymi oczami urywek filmu Julie & Julia, kiedy to, tytułowej o dziwo, Julie Child kelner we francuskiej restauracji podaje jakąś rybę smażoną na dużej ilości masła. Meryl Streep nachyla się nad potrawą, wącha ją i z maślanymi oczami spogląda na swego męża i delikatnie ale w pełni zachwytu

Right Behind The Kitchen
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 157

końca jest prawdziwa prawda w tym, co ktoś napisał. Co nie zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego

Right Behind The Kitchen
Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 175

pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli Pierś z indyka zamarynowałem na szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem z każdej strony na złoty kolor po czym przykryłem patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem

Right Behind The Kitchen
Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami 174

miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Moczone grzyby siekamy na drobne paski i dodajemy do zupy, zagotowujemy i serwujemy. Taka wersja zupy cebulowej smakuje mi chyba bardziej niż klasyczna francuska cebulowa . Dzięki kwaśnemu posmakowi od cydru jest ciekawsza - smak ten kontrastuje z lekko przypalanym, słodkim cebulowym aromatem. Do tego grzyby - nadają dodatkowego aromatu i chrupkości w zupie. Nic dodać

Right Behind The Kitchen
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 631

wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
parówkowe mumie 197

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek 2 czarne oliwki kethup wykonanie: Parówki obieramy z osłonek i dzielimy na pół. Z ciasta wycinamy 10 pasków ok. 2 cm szerokości. Każdą parówkę owijamy paseczkami z ciasta, tak aby cała była zakryta. Pozostawiamy jedynie szparkę na oczy. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 315

chleby, np. foccacia.   TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych i francuskich.   TYP 450 pszenna – mąka krupczatka . Mocno kaszkowata, z widoczną bardzo drobną granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek.   TYP 480 pszenna – mąka

Karo in the Kitchen