francuskie - 7160 przepisów (strona:317/478)

Domowa nutella 349

osiągnąć odpowiednią konsystencję. Gdy wolicie bardziej słodką to możecie dodać więcej miodu, jeśli Wasz miód nie jest płynny to musicie wcześniej go rozpuścić. Nutella najlepiej smakuje z ciasteczkami francuskimi Brześć

Aga w kuchni
,,Kurkowe tymbaliki’’ 159

Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim .To pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy

Podróż w kulinaria
SAŁATKA WARZYWNA Z FETĄ 181

skórki pomidory czerwone i żółte ,papryka,  oliwki,czerwona cebula, dymka,ogórek zielony,ogórek kiszony. Pokrojony ser feta bądź mozzarella. SOS oliwa z oliwek  ocet winny łyżka musztardy francuskiej  łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym podaniem. Można ją posypać grzankami i uprażonymi pestkami dyni

potrawyregionalne
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 204

dwoma propozycjami różnych farszy. Zaczynamy;-) Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam, posoliłam i popieprzyłam. Farsz - odsłona pierwsza: Składniki: Cebula Ogórek kiszony Natka pietruszki Boczek wędzony Musztarda francuska Składniki zmiksowałam i posmarowałam farszem kotleta. Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami. Farsz- odsłona druga: Składniki: cebula grzyby (mogą być suszone) Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę. Suszone grzyby namoczyłam, pokroiłam i dodałam

potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 475

Śledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU )  Dzisiaj proponuję   sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku   Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy

potrawyregionalne
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I GRZANKAMI 195

oliwek i posypałam je ziołami,solą i granulowanym czosnkiem. Wsypałam je do sałatki. Sos do sałatki: Wymieszałam w miseczce: miód  oliwę z oliwek  ocet balsamiczny musztardę francuską zioła i przyprawy wszystkie składniki sosu wymieszałam Polałam nim sałatkę. I tak to z jednego wędzonego udka powstała na kolację pyszna i kolorowa sałatka. Smacznego! Niestety z przyczyn technicznych

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 154

sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Sos do sałatki: Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU) Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej. Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat. Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy. I dodawałam je kolejno do sałat. Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory. One również powędrowały do reszty składników

potrawyregionalne
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 181

Chrupiące, maślano-serowe rożki z jabłkami. W smaku podobne do ciasteczek francuskich. Tylko trzy składniki i jabłka. Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne. Składniki na około 60 ciasteczek: zależy od wielkości szklanki. 250g maki pszennej 250g masła 250g twarogu śmietanowego opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania  Mąkę przesiałam na blat. Dodałam

potrawyregionalne
TARTA ZE SZPINAKIEM 178

równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie

potrawyregionalne
TARTA Z TRUSKAWKAMI 170

EURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata     tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA 174

wszystkich rodzajach chorób dróg moczowych, chorobach serca, którym towarzyszy opuchlizna, i przy reumatyzmie. Zaleca się je ponadto przy zaparciach i cukrzycy. Świeżo przygotowany sok z ogórków stosowany jest we francuskiej medycynie ludowej jako lek na gruźlicę.  Ogórki są również korzystne przy chorobach nerek, a szczególnie kamicy nerkowej powstałej na skutek odkładania się soli kwasu moczowego. Większy ogórek umyłam

potrawyregionalne
SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU 207

bułki na grzanki zioła Sos do sałatki: 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) zioła prowansalskie (opcjonalnie) Roszponkę umyłam.    Oderwałam końcówki korzeni. Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę. Pokroiłam suszone pomidory. i pokrojone czarne oliwki

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI 185

oliwek pół cytryny 1/4 białego wytrawnego wina Składniki na sos do sałatki: sok z połowy cytryny (lub ocet winny) pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin łyżeczka musztardy francuskiej łyżeczka miodu sól świeżo zmielony czarny pieprz Roszponkę umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam do miski. Dodałam umytą rukolę. Następnie kiełki rzodkiewki. Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory

potrawyregionalne
SURÓWKA COLESLAW 452

dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę.   Kalarepkę.    Czerwoną paprykę.    Rzodkiewki.    Fenkuł

potrawyregionalne
ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 180

czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu 1-2 szklanki żurku ( np. w butelce) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej  Zacznijmy od naszych białych kiełbasek.   Rozwinęłam każdą z nich na złączeniach tak,że powstała jedna i długa kiełbasa. Do miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę

potrawyregionalne