francuskie - 6660 przepisów (strona:327/444)

Miechunka 181

właściwości przeciwzapalne. Napary zmniejszają obrzęki. Regulują przemianę materii. Powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Owoc miechunki jest zamieszczony w farmakopei francuskiej – Ph. Gallica VI. Zalecane jest doustne zażywanie wodnych i wodno-alkoholowych (1:5, na 40% etanolu lub winie) wyciągów z owoców miechunki. Napar  –  Infusum Alkekengi : 5 g surowca

w mojej kuchni
Sos winegret 321

Podane składniki  - jedna duża miska sałatki.  2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki  jasnego octu winnego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wlewamy/ wkładamy do szklanki lub słoiczka i energicznie mieszamy. Sos można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca, więc warto

Humanistka w kuchni
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 203

Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany

Kraina Miodem Płynąca
Panini serowe z fougassem kukurydzianym, rukolą i świeżą sałatką z ogórka i melona. 232

żółty edamski -rukola -pomidorki koktajlowe -ogórek zielony -sos, który wykorzystałem do przygotowanych w sobotę hamburgerów ; do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Dodatkowo użyłem: -szczypiorek, posiekany, mała łyżeczka -sól, pieprz -oliwa, łyżeczka -ocet cydrowy, łyżeczka Bułkę przekrawamy na pół, każdą połówkę obkładamy plasterkiem sera i zapiekamy 5 minut

BaRepas
Sernik z polewą Crème brûlée 171

Moje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Rożki francuskie z jabłkiem 129

kiedy chcemy zrobić coś pysznego w kilka minut - przyda się ten przepis :) Składniki: (na 30 rożków) -2 opak. ciasta francuskiego -4-5 jabłek -łyżka masła -cynamon, cukier waniliowy -łyżka miodu -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy cynamon i cukier. Chwilkę podsmażamy, dodajemy miód i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik

KasiekGotuje
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 205

pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces zagęszczania kremu stał się

W kuchni Karmel-itki
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 165

morskiej skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 łyżki octu winnego 8 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól biały pieprz Przygotowanie: Łososia dokładnie osuszamy, nacieramy likierem i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Nasiona kopru prażymy na suchej patelni i rozcieramy w moździerzu

Smakowity Blog Kulinarny
Mule po marynarsku 223

których muszle się nie otworzyły w trakcie gotowania, niestety trzeba wyrzucić. Przepis na Mule po marynarsku jest znany w całej Europie , po włosku nazywa się Cozze alla marinara , po francusku Moules à la marinière, a po hiszpańsku Mejillones a la marinera, smakuje wszędzie tak samo, czyli rewelacyjnie: Składniki dla 2 osób: 1 kg muli 1 mała cebulka 2 łyżki posiekanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięsa 214

makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach

Ala piecze i gotuje
Crema Catalana 132

Przepyszny krem kataloński to hiszpański odpowiednik francuskiego Creme Brulee, z tą różnicą, że Crema Catalana ma niesamowity aromat cynamonu i cytrusów. Crema Catalana Składniki 1l mleka 6 żółtek 3 -4 łyżki białego cukru 70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Laska wanilii Laska cynamonu Skórka z pomarańczy Skórka z cytryny 4 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania ¾ mleka wlać do garnka. Gotować

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony na ruszcie w piekarniku 714

Kurczaka zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej.  Składniki: ·          6 ćwiartek kurczaka ·          3 łyżki musztardy francuskiej ·          1,5 łyżki soli ·          2 łyżki majeranku

Na słodko lub wytrawnie
Creme brulee 293

Podawany w kokilkach francuski deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę. Składniki na 2 porcje: 3 żółtka 200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30% laska wanilii 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru  Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła

wyzwania kuchenne
KAWA MROŻONA Z LODAMI - Przygotowania do Francuskiego Pikniku Rodzinnego w Opolu 79

jestem, ale od czasu do czasu lubię się napić filiżankę dobrej kawki. Dzisiaj nie filiżanka, ale zdecydowanie większa dawka energii. Jutro w Opolu wydarzenie, w którym biorę czynny udział Francuski Piknik Rodzinny. Jeśli macie możliwość bycia z nami serdecznie zapraszam, będzie bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mleka (zimnego) 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej lody waniliowe (ja doję śnieżynkę

Kuchnia w opałach
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 109

jeden z moich wczorajszych smakołyków, przygotowany na Francuski Piknik Rodzinny. Niestety nie wytrzymał temperatury (36 stopni), ale z relacji osób, które nie przeraziły się jego niezbyt atrakcyjnym wyglądem (lekko się rozjechał) i zdecydowały się go spróbować, wiem , że był bardzo smaczny. Wbrew pozorom wykonanie tego deseru nie jest trudne, wystarczy mieć dobry przepis na ciasto ptysiowe. SKŁADNIKI:   na ciasto

Kuchnia w opałach