filet z - 500 przepisów (strona:22/34)

Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 183

oleju do smażeniaPuree z fasoli:250 g fasoli korczyńskiejgałązka tymianku2 ząbki czosnkusól, pieprzoliwaPrzygotowanie:Karp: Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 271

Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować  nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad.SKŁADNIKI 500 g piersi drobiowej1 szklanka białego wytrawnego wina3 listki szałwiikilka igiełek rozmarynu2 ząbki czosnkumąkasóloliwa z oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić pierś drobiową

zielonacukinka
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 191

bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać z czosnkową bagietką. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Paprykowy kurczak na ryżu 2136

Paprykowy kurczak na ryżu...Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.Podane na pachnącym curry ryżu.Smacznego!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate

Gospodyni Miejska
Kurczak po seczuańsku 287

łupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli

Gospodyni Miejska
Schab pieczony w mleku 644

dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Tortilla z bobem 188

rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć

pieprzny smaczek
Grillowane szaszłyki z mango, podawane z łososiem w wiśniowej glazurze z sosem sriracha 192

występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób. Składniki: 1 czerwona cebula1 mango1 czerwona papryka1 filet z łososiasól i pieprz do glazury: 1 łyżka oleju roślinnego4 łyżki dżemu wiśniowegosok z 1 pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy2 łyżeczki wytrawnego sherry1 łyżka sosu sriracha1 łyżeczka soli

naRuszcie
KOTLETY Z MORSZCZUKA 173

ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smakuSkładniki:1/2 kg filetu z morszczuka2 marchwie1 cebulapół pęczka natki pietruszki4 łyżki mleka1 jajko6 łyżek bułki tartejsólpieprzrozmaryngałka muszkatałowamajeranekbułka tarta do panierkiWykonanie:Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn

Z Majeczką w kuchni
Czarny makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem 367

śmietanowym z serem gorgonzola i dodatkiem kurczaka. Wyszło naprawdę pysznie (i kolorowo:)).Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:Opakowanie świeżego czarnego makaronu (lub porcja na 3 osoby)2 pojedyncze filety z kurczaka200 ml śmietany 12%80g sera gorgonzola2 cebule1 ząbek czosnkuPęczek natki pietruszkiOlej rzepakowy do smażeniaPrzyprawy: świeżo mielony pieprzMakaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę

Kolizje Smaków
Zupa z dorsza 208

dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko posolone i obsypane mąką

Pasje Jolki
Zupa rybna pomidorowa 206

chilli1 duży ziemniak1,5 l bulionu rybnego1/2 łyżki masła1/2 łyżeczki suszonej mięty1 łyżka koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki cukrunatka pietruszki do posypaniasól, pieprzPrzygotowanie:Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino,  pokrojonego

Oryginalny smak
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 223

komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward.Składniki dla 4 osób:szklanka kaszy quinoasól, pieprz świeżo mielone3 łyżeczki oliwy3/4 łyżeczki mielonej papryki4 filety tilapiiogórek zielony1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru1/3 szklanki pokruszonego sera feta2 łyżeczki świeżego soku z cytrynyDo małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia

wyzwania kuchenne
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 192

SKŁADNIKI:- szpinak (opakowanie - może być mrożony),- ser sałatkowy w kostce (u nas akurat PATIOS bazylia i oregano)- czosnek (2-3 główki w zależności od tego co lubicie)- pstrąg łososiowy - filety,- garstka orzechów,- przyprawy wg uznania - u nas czarny pieprz i vegeta,- odrobina masła,/folia aluminiowa się przyda/WYKONANIE:1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy.Doprawiamy

Wypisz Wymaluj
Faworki z ryby 357

Były faworki z kurczaka, to dlaczego nie zrobić ich z ryby? Kolejny fajny pomysł. Zdumienie i efekt na wigilii murowane. filety z ryby sól pieprz dowolna panierka (u mnie zazwyczaj mąka, płatki lub bułka tarta) jajko olej do smażenia (u mnie rzepakowy)  Posypujemy rybę solą i pieprzem, kroimy ją i wywijamy na kształt faworków. Panierujemy i smażymy

Malinowe Pocałunki