filet z - 500 przepisów (strona:24/34)

Stek z rekina. 167

bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś marynowany w winie. 143

nożem, pokroić na cienkie plasterki. Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Godzinę przed podaniem wyjąć filety z lodówki ,osączyć i ułożyć na półmisku. Można przygotować mini kanapeczki. Marynowany łosoś dobrze smakuje z chrzanem w śmietanie. Uwaga! Do marynowania nadają się jedynie świeże ryby

Kulinarny karnet Christophera
Indyk na sposób azjatycki. 224

sojowy kikkoman,  słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry,   sól, olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety z indyka  posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 211

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól

Kulinarny karnet Christophera
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 318

pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, dodać liście szpinaku, chwilę przesmażyć  wszystko razem. Doprawić  przyprawą do dań Kucharek i pieprzem. Przestudzić, całość posiekać i farsz położyć na filetach z kurczaka. Zwinąć w ruloniki i każdy rulonik w folię do pieczenia. Piec w piekarniku 20 minut w temp. 190 oC. Po 20 minutach odwinąć, wyjąć z folii

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi 277

Grilled salmon with wasabi foam Składniki 2 szt.  filet z łososia przyprawa do ryb sok z cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z ryby 210

witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne. Warto wiec ryby wprowadzić do naszej diety. Zapiekanka z rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką... SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko WYKONANIE:Rybę kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Indyk z pęczakiem i warzywami 182

przyrządzić efektowny i zdrowy posiłek- wystarczy trochę chęci! Dzisiaj podrzucam pomysł na obiad z kategorii tych "łatwych, smacznych i przyjemnych"- pierś z indyka z pęczakiem i warzywami. SKŁADNIKI: 100g fileta z piersi indyka odrobina oliwy z oliwek 40g kaszy pęczak brokuł 2 mniejsze pomidory pieprz sól zioła prowansalskie ulubiona przyprawa do mięsa PRZYGOTOWANIE: Pierś z indyka kroimy w drobną

peanutbuttermonster
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 237

białka, 1,5g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. Stanowią świetną bazę do obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami.  SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie

peanutbuttermonster
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 199

Składniki: filet z piersi indyka (lub kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko  1 szt rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana  2 łyżki sok jabłkowy  1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku Mięso pokroić

głodny alergik
Barszcz ukraiński dla alergika 206

dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka      około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki) sinlac

głodny alergik
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 198

zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa

głodny alergik
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 247

lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy 200 g ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet z piersi kurczaka  500 g czosnekcukier  2 ząbki2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros)olej do smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko

głodny alergik
Pikantna sałatka gyrosowa - gyros na ostro 212

kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek. Składniki: filet z piersi kurczaka  około 500 g przyprawa gyros  2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek korniszony marynowane z chilli 1 słoik patisony marynowane około 10 szt. oliwki

głodny alergik
Kurczak w curry z dynią, ananasem i migdałami (bez glutenu, mleka i jajek) 207

Aromatyczny sos inspirowany przepisem z książki Laxmi Khurana. Połączenie ananasa z dynią, kokosem i migdałami wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza dzieciom :) Składniki: filet z piersi kurczaka lub indyka  500 g dynia (użyłam mrożonej kostki) 450 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt woda  1 szklanka olej do smażenia kilka łyżek mleko kokosowe (lub sojowe, ryżowe) 1 szklanka

głodny alergik