zapach lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to: szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej patyczki do szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek
noteskulinarnyfigapizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową. Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszam rozgniatając przy tym większe kawałki ryby. Po przesmażeniu całości wbijam jajka i mieszam. Smażę aż całość się połączy a jajka zetną. Do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystałam filety z makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju firmy Grall. Generalnie takie rybki są u mnie w domu bardzo lubiane. Kawałki ryby są dosyć duże, a nie rozdrobnione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiimprezę. Składniki na 20 koreczków:5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego5 filetów śledziowych wiejskich3-4 ogórki kiszone średniej wielkościkilka cienkich plasterków żółtego sera6-7 małych papryczek pepperoni20 wykałaczek Przygotowanie:Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.Ogórki kiszone pokrój na grubsze plasterki.Cienkie plasterki sera
Ze smakiem i z pasjąpuszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku
mojewypiekiinietylkoduże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki- sok z cytryny- pieprz syczuański- sól wędzona- chilli w płatkachDodatkowo:- dojrzały ananas Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli
mojewypiekiinietylkoLubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem
NA MOIM TALERZUdrobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan
Smakowity Blog KulinarnyZapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym...Warstwa sprężystego makaronu.Zielone różyczki brokuła.Kawałki soczystego kurczka.Oblane sosem śmietanowo-serowym.Oprószone startym, żółtym serem.Pycha!Składniki:500
Gospodyni Miejskaobrać. Cukinie umyć. Pokroić je na długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć
Oryginalny smakkolację :)Składniki:6 filetów ze śledzia 2 cebulesłoiczek koncentratu pomidorowego 200gketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)papryka konserwowa łyżeczka miodusłodka paprykaszczypta pieprzu olej do podsmażeniaWykonanie:Filety śledziowe moczymy w mleku ok 2h. Następnie kroimy je w paski, pieprzymy i odkładamy do miseczki. Cebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy
Walijskie PichcenieSkładniki: filet z dorsza 60 dag, cebula 1 sztuka, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki(...)łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka
W Mojej Kuchni Lubiępapryki1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu1 łyżka świeżego startego imbiru1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
Kulinarne przygody Gatity