Składniki: 100 g ryżu trybowane mięso z indyka papryka czerwona 100 g zielonej fasolki szparagowej ćwiartka sałaty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego bulion warzywny Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i ugotować w bulionie warzywnym (musi być intensywny, żeby smaki przeszły) ok 30 min. Po wyciągnięciu pokroić na mniejsze kawałki, a do gotującego się nadal bulionu włożyć ryż(...)Ugotowany ryż wymieszać w misce z mięsem, pokrojoną papryką i ugotowaną w tym samym bulionie fasolką szparagową. Sałatę pekińską poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i warzywami. Wszystko podlać jeszcze kilkoma łyżkami bulionu i gotowe............ Smacznego
Gaździnka warzydelikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku(...)świeżego lubczyku, 1 łyżka sosu Worcestershire . Przygotowanie: Warzywa myjemy. Selera kroimy w plasterki, a ziemniaki i cebulę sześć części. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę, selera naciowego, cebulę, fasolkę szparagową (jeśli jest długa to dzielimy ją na mniejsze kawałki), ziemniaki. Dodajemy ziela angielskiego, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa
Moniki Smakołykipowstrzymać od stworzenia takiego przepisu, jeszcze jeden całkiem ciekawy świta mi w głowie... ale to już niebawem! Składniki 500 gram bobu, ugotowanego, obranego ze skórki 50 gram zielonej fasolki szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna do smażenia, dwie do beszamelu) dwie łyżki mąki pszennej pół litra mleka(...)Ściągamy z ognia i odstawiamy. Teraz czas na przygotowanie farszu do cannelloni: na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję drobno posiekany ząbek czosnku oraz cebulkę. Smażę przez minutę. Dodaję bób, fasolkę szparagową oraz pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę (najlepiej jeśli to będzie bardzo drobna kostka, łatwiej będzie się nadziewało). Smażymy warzywa przez kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę
Mango Papajaistne „czyszczenie lodówki”…wyszło lepiej niż mogliśmy sobie to wyobrazić, więc dzielimy się przepisem ;) Składniki 1 cebula 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200 g fasolki szparagowej 1/2 krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki cynamonu 200 g białej fasoli z puszki 1/2 papryki czerwonej(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojoną w piórka cebulę, szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy pomidory, wraz z zalewą, mleko kokosowe, przyprawę, cynamon i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez jakiś kwadrans. Papryki kroimy
R'n'G Kitchenciągu tygodnia, kiedy niewiele mamy czasu na gotowanie. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu lubella Tagliatelle 300 gram piersi kurczaka 100 gram brokuł garść zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 suszone pomidory ząbek czosnku(...)Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekany ząbek czosnku z suszonymi pomidorami. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz podzielony na różyczki brokuł oraz fasolkę szparagową. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory oraz bulion. Duś składniki jeszcze 5-7 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dodaj śmietanę, ugotowany makaron oraz natkę pietruszki
Mango PapajaZasmażka: 1,5 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu(...)kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw. Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową, Zasmażka: Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty
Ala piecze i gotujełatwa do zrobienia i co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin. Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania : M archewkę, pietruszkę i selera obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj(...)Pory oczyść, umyj i pokrój w półplasterki ( przekrój pora na połowę i posiekaj w plasterki ). Kalafior podziel na małe różyczki i razem z pokrojoną w około 4 cm kawałki fasolką szparagową obgotuj ( na pół twardo ) w osolonej wodzie. W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp warzywa ( marchewkę , pietruszkę, selera, pora ) i chwilę podsmaż. Następnie wlej
Przepisy i porady kulinarneosób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na zupę jarzynową (na garnek o poj. 5l): 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 seler 1 szklanka fasolki szparagowej 1 szklanka brokuł 1 szklanka kalafiora 4 średnie ziemniaki 5 liści laurowych 5 ziele angielskie sól, pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej: Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą(...)liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, kalafiora, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie składniki gotujemy na średnim ogniu ok. 25-30 min. Kontrolujmy twardość warzyw, powinny być aldente. Pod koniec doprawiamy solą i pieprze
kulinarnyJaoleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek 50g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) sól, pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. (Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry(...)około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone (w kostkę) pieczarki i fasolkę szparagową. Całość poddusić (farsz nie musi być idealnie miękki, dojdzie w piekarniku) i doprawić solą z pieprzem. Na każdy plaster boczku położyć odrobinę nadzienia i całość zwinąć w roladkę. Roladki
Di gotujecieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka wody). Batata obieramy i kroimy w kosteczkę(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym
VioletoweKucharzenieobiad gotowy ! Składniki na 4 porcje na formę do tarty o średnicy 2 7 cm: TARTA: 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego [350g] - u mnie firmy Henglein 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej [około 220g] - ja akurat miałam jeszcze resztki zamrożonych zapasów własnych z poprzedniego sezonu 2/3 szkl. mrożonego groszku 1 opakowanie świeżych liści szpinaku [150g] 3-4 ząbki czosnku - duże(...)przestudzenia - wstępnie podpieczone ciasto kruche nie będzie wtedy tak wciągać płynu z farszu podczas pieczenia właściwego . W międzyczasie zagotować w garnku wodę - wcześniej osoloną - do wrzątku wrzucić mrożona fasolkę szparagową i pogotować ok 10 minut. W połowie gotowania dołożyć mrożony groszek. Gdy warzywa będą już półtwarde, odcedzić całość na sitku. Czosnek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju
Grunt to przepis!dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd(...)łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Obrane ziemniaki i marchew kroję w niewielką kostkę, fasolkę szparagową na kawałeczki. Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, dodaję przygotowane warzywa, wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory
Moja Książka Kucharskaidzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu(...)mniejsze części. Do szerokiego, rozgrzanego rondla wlałam oliwę. Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam gałązki ziół i listek laurowy. Następnie seler naciowy. Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię. Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam plasterki pora. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu
potrawyregionalnejako dodatek do dań czy składnik sałatek. Zobacz jak zrobić domową granolę krok po kroku. Obiad 440 kcal – sałatka z młodych ziemniaków i pesto 3 młode ziemniaki Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 jajko Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Sól Pesto: Łyżka tartego parmezanu Garść szczawiu lub rukoli Pół łyżki migdałów 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)gotowe! Jeśli wolisz – zastąp mango innymi owocami – super sprawdzą się jabłko i truskawki. Kolacja 550 kcal – makaron po syczuańsku Pół opakowania makaronu ryżowego 10 g fasolki szparagowej Pół garści orzechów laskowych 2 łyżki nasion sezamu Sos: Łyżka posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce Łyżka masła orzechowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli
Niedzielny kucharzśmietaną Składniki: Około 1,5 litra bulionu jarzynowego 1 mały kalafior, podzielony na niewielkie różyczki 2 kalarepki, pokrojone w kostkę 250g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 150g fasolki szparagowej, pokrojonej w 2cm kawałki 1 mała, posiekana cebulka 1 pokrojona w małą kostkę marchewka 100g zielonego groszku (może być mrożony) posiekany koperek i natka pietruszki 200ml śmietany sól, mielony(...)ziela angielskiego (opcjonalnie) masło sklarowane ghee do smażenia Zupa jarzynowa przepis Krok 1. W garnku na zupę rozgrzać masło i poddusić posiekaną cebulkę. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, kalafiora, kalarepkę, fasolkę szparagową i zielony groszek - dusić wszystko razem kilka minut, często mieszając. Krok 2. Do garnka z jarzynami wlać gorący bulion, dać listek laurowy i ziele angielskie, przemieszać i zagotować. Zupę
Moja Książka Kucharskazupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół 200 gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)pieprz natka pietruszki/kolendra do podania Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz marchewkę i batata (lub mango w zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy
Mango Papajaząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek 0,3% + do smażenia Grecki Kiosk świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól 2 garści mini marchewek Iglotex 2 garści żółtej fasolki szparagowej Iglotex trochę posiekanej natki pietruszki ocet winny Grecki Kiosk Wykonanie: Do gotującego i przecedzonego rosołu dolałam 100 ml oliwy z oliwek. Jak wszystko zaczęło się gotować wsypałam zieloną soczewicę(...)cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam do głębokiego talerza, polałam po wierzchu oliwą z oliwek i greckim octem winnym, na koniec
Blondynka GotujeSkładniki: pałki z kurczaka 6 sztuk, oliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 6 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bazylia suszona 1 łyżeczka, koperek siekany 2 łyżki umyte pałki kurczaka podsmażyć na oliwie i posypać je łyżeczką kucharka, podsmażone przełożyć(...)talerz do oliwy po pałkach wsypać pokrojoną w plasterki marchew i podsmażać z 2 minuty, wsypać cebulę, zamieszać i podsmażać z 2 minuty następnie wsypać pokrojoną fasolkę szparagową, zamieszać i podsmażać z 2 minuty, wsypać kalarepkę pokrojoną, zamieszac i podsmażać z 2 minuty wsypać pokrojoną paprykę słodką i podsmażać z 2 minuty mieszając umyte duże pomidory zmiksować w blenderze razem
W Mojej Kuchni Lubię