naszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka czy do ryb. W ten sam sposób można podać zielone i białe szparagi, fasolnik chiński, zapiec ładne, wąskie młode pory, salsefię, skorzonerę oraz… bób! Poza sezonem warto wybrać warzywa mrożone – i fasolka, i bób smaku(...)składników, z dwoma jajkami na osobę – spokojnie wystarczy na obiad dla dwóch dorosłych osób. Możecie wykorzystać je też jako dodatek – wtedy to 4-5 porcji . SKŁADNIKI 800-900g fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej 100g masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanego koperku 1 niepełna łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu jajka
Karo in the Kitchenwarzyw- jedna z moich ulubionych. U mnie w domu nazywana była "śmieciówką". Koniecznie z dużą ilością koperku. składniki: 3 marchewki 1 duża cebula 500 g kalafiora 300 g zielonej fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 2,5 l bulionu 2 listki laurowe mały pęczek natki pietruszki pęczek koperku Marchewki obrać i pokroić w plastry lub jak bardzo duża marchew(...)półplastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową można pokroić na mniejsze kawałki, ja lubię w zupie całe długie strączki. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki laurowe. Gotować aż warzywa będą miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru z zupy. Wlać
Monia miesza i gotujejadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku pomidorowego. Delikatnie pikantna, dobrze przyprawiona a przy tym słodko- kwaśna, gdyż pomidory(...)jabłkowego marki Hortex 3 szklanki soku pomidorowego marki Hortex 1 szklanka bulionu drobiowego 250 gram piersi kurczaka 1/2 szklanki mrożonego groszku marki Hortex 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej marki Hortex 5-6 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli sok z cytryny, posiekana bazylia
Mango Papajaszybka zapiekanka z delikatnym mięsem z kurczaka i warzywami. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 1 papryka czerwona · Makaron rurki · 20 dag sera żółtego(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 3. Następnie dodajemy fasolkę szparagową oraz paprykę pokrojoną w paseczki. 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 5. Na makaron wykładamy mięso z warzywami. 6. Śmietanę mieszamy
Kulinarna Chwilapapryczką chili lub dodać jej mniej. 0,5 kg mięsa mielonego 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 150 g fasolki szparagowej 2 puszki pomidorów czerwona papryka 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego chili sól pieprz do smaku Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy(...)cebulę do zarumienienia. Następnie do garnka wrzucamy mięso i czosnek i podsmażamy razem. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, fasolkę szparagową oraz kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Dodajemy pomidory, pokrojoną w paski paprykę. Doprawiamy kminem (można go wcześniej rozetrzeć w moździerzu), mielonym chili, pieprzem i solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dusimy razem pod przykryciem przez 30 minut. Gotowe
Dieta bez mlekabyły "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół(...)przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą
R'n'G KitchenSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka pierś kurczaka pokroić na kostkę i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną fasolkę
W Mojej Kuchni LubięWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)jednymi z najzdrowszych? No, to teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku Pulpeciki: * pierś
Kraina Miodem Płynącainne sałatkowe inspiracje: Sałatka z kuskusem i granatem Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka(...)ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Sałatka szwajcarska Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 4 konserwowe ogórki sól pieprz
Kulinarne przygody Gatitymarkecie. Upiekłam ją ze sporą ilością warzyw, i nieskromnie powiem, że była naprawdę smaczna J Składniki: 50 dag świeżego filetu z tołpygi bez skóry 45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1/2 młodej cukinii (10 dag) 1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag) 1 pomidor olej do skropienia warzyw sok z cytryny sól pieprz bazylia oregano masło do posmarowania formy Wykonanie(...)gniazdo nasienne i pokroiłam ją w paseczki. Pomidora opłukałam, pokroiłam go na 8 plasterków. Piekarnik rozgrzałam do 180 ° C z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, wyłożyłam do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam
Kuchenne zapiski Edytysmakować! Przepis na kiszone kurki znajdziecie TUTAJ (klik, klik) i zachęcam Was do ich zrobienia - to proste i naprawdę pyszne. pyszna sałatka z ziemniaków, kiszonych grzybów, groszku zielonego i fasolki szparagowej Do swojej sałatki ziemniaczanej z kiszonymi kurkami wykorzystałam warzywa mrożone. Dlaczego zrobiłam to latem? Ano dlatego, że to wygodne. Zawsze, w ciągu całego roku, mam w zamrażarce kilka paczek(...)witamin niż świeże, a jaka wygoda! Sałatka ziemniaczana z kiszonymi kurkami, groszkiem i fasolką czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia i chłodzenia składniki: 4 średnie ziemniaki 200 g fasolki szparagowej zielonej Poltino 100 g groszku zielonego Poltino 1 czubata szklanka kiszonych kurek ok. 100 ml zalewy od kiszonych kurek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Smaczna Pyzazielony groszek i/lub paprykę. Składniki (2 porcje) -1 szkl. krótkoziarnistego ryżu -2 szkl. wody lub bulionu -150 g mięsa z kurczaka -150 g mięsa z królika -150 g fasolki szparagowej -150 g serc karczochów -1 duży dojrzały pomidor -2 łyżki oliwy z oliwek -1/2 łyżeczki szafranu -1 łyżeczka słodkiej papryki -szczypta suszonego czosnku -sól -opcjonalnie do podania: świeży(...)rozmaryn Przygotowanie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto. Dodać fasolkę szparagową i karczochy. Całość podsmażyć razem kilka minut. W międzyczasie sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Wsypać ryż i przesmażyć minutę ciągle mieszająć. Całość zalać wodą lub bulionem. Dodać paprykę
Zielona Kuchniadobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera mały kawałek pora szklanka groszku zielonego 2 garście fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 łyżki śmietany 2 listki laurowe natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Rosół wlewamy do garnka, dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler (pokrojone w kostkę), marchew(...)pokrojona w słupki), por (w plasterki), listek laurowy i stawiamy na kuchnię. Gotujemy z 15 minut i dokładamy resztę warzyw (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolkę szparagową). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zestawiamy z kuchni. W niewielkiej ilości gorącej zupy rozprowadzamy śmietanę i zabielamy (aby śmietana się nie zważyła w zupie musi mieć
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedwojga. Genialne, czyż nie? 😊 Składniki (2 porcje): 4 pałki z kurczaka bez skóry 100 g ryżu jaśminowego 300 g mieszanki mrożonych warzyw (bez ziemniaków) 100 g mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka buliony w proszku (używam i polecam TEN ) 250 ml wody przyprawy do kurczaka: sól himalajska, curry, pieprz cayenne, zioła prowansalskie(...)Przygotowanie: Na dno patelni z termoobiegiem Delimano Delicia Trilogy rozłóż po całej powierzchni opłukany ryż. Kolejno wyłóż mrożoną mieszanką warzyw i fasolkę szparagową. Pałki z kurczaka wymieszaj z przyprawami i oliwą. Możesz je wcześniej zamarynować, ale świetnie smakują także przyprawione bezpośrednio przez obróbką. I ułóż na wierzch warzyw. W szklance wody wymieszaj bulion i rozlej
Zdrowie na języku :PCzas na dynię, czas na pyszne jedzenie, dla mnie to równoznaczne. Dziś zupa krem z dyni inna niż dotychczas gotowałam bo z fasolką szparagową która pasuje tutaj idealnie oraz z szynką długodojrzewającą hiszpańską Cabero de lomo ibérico. Szynka wyprodukowana jest ze szlachetnych ras świń hiszpańskich a dokładniej z podudzi samic. Jest cudownie poprzerastana tłuszczykiem który po wysmażeniu tworzy witrażyki. Polecam(...)ewentualnie szynkę hiszpańską jamon serrano. Zapraszam na pyszną zupę. Zupa z dyni z fasolką szparagową i Cebero de lomo ibérico. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie