fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:93/256)

Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym 146

brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam. składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego 1 polędwica wieprzowa 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 10 dkg groszku cukrowego 1 papryka czerwona 1 marchewka duża 1 por biała część 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 papryczki chili żółtej natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól(...)patelni albo woku. Dodaję pokrojoną w paski paprykę. Marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Przesmażam około pięć minut można podlać odrobiną wody warzywa. Na końcu dodaję groszek cukrowy, fasolkę szparagową, papryczkę chili i dalej smażę. Warzywa przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na oleju polędwicę. Składniki sosu mieszam w miseczce i wlewam do mięsa. Wrzucam warzywa, mieszam wszystko

wesoła kuchnia
Makaron z warzywami i masala – Indyjskie Smaki 154

warzywami i przyprawą masala. Makaron jest bardzo smaczny, lekko pikantny i aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: 500 g makaronu 300 g fasolki szparagowej 1 średnia papryka około 150 g czerwonej cebuli około 200 g marchwi szklanka (250 ml) groszku mrożonego szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego (passaty) 2 duże ząbki czosnku około 4 łyżek(...)push({}); Przygotowanie makaronu: W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie dodaję imbir, czosnek i smażę jeszcze około minuty. Następnie dodaję marchew, paprykę, papryczkę chili, fasolkę szparagową i smażę około 4 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszam żeby warzywa nie przywarły do dna, jeżeli trzeba to można dodać więcej oleju. Następnie dodaję groszek

Uwaga Babcia Gotuje
Jednogarnkowe danie z kurczaka, warzyw i curry 283

duża cebula 3 piersi z kurczaka 3 duże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny(...)przekładać. Dodać piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę. Wymieszać. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać fasolkę szparagową. Wymieszać i podsmażać razem przez kilka minut. Następnie dodać mleczko kokosowe, przecier pomidorowy (zmniejszyłam trochę ilość w stosunku do oryginału, żeby danie nie było zbyt kwaskowate), wodę i przyprawy. Dokładnie

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w ziołach 82

ząbki Oliwa z oliwek 50 ml Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Suszone zioła po 1 łyżeczce Tymianek Rozmaryn Oregano Szałwia Bazylia Majeranek Pietruszka Dodatki Ziemniaki Fasolka szparagowa Pomidorki koktajlowe Suszone pomidory Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Kurczak Przede wszystkim mięso dobrze(...)lodówki, przekładamy i rozkładamy go rownomiernie na blaszkę. Po drugie obieramy ziemniaki i kroimy na wielkość kęsa. Układamy na blaszce z mięsem. Dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone i fasolkę szparagową. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 – 200 stopni i w takiej temperaturze pieczemy naszego kurczaka w ziołach, aż się góra

RafalCook
JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ PO CHŁOPSKU 152

maśle z dużą ilością posiekanego szczypiorku - wypróbowany i łatwy przepis. Jajecznica według tego przepisu wyśmienicie smakuje podana z pieczywem na śniadanie albo z ziemniakami i sezonowymi surówkami, szpinakiem lub fasolka szparagowa w śmietanie. Przepis na pulchną jajecznicę. Aby przygotować dwie solidne porcje pożywnej jajecznicy potrzebujesz: 4 świeże jajka 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 kopiasta łyżka masła(...)kiełbasy i cebuli i powoli usmażyć, oddzielając łyżką od dna w kilku dużych, pulchnych kawałkach. Gotową jajecznicę podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ziemniaków i surówek sezonowych, szpinaku albo fasolki szparagowej w śmietanie. Przed wydaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Jajecznica przepis

Moja Książka Kucharska
Pikantny kurczak z ryżem i warzywami 123

Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki pół szklanki kukurydzy z puszki 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 cebula 1-2 papryczki chilli 2 woreczki ryżu opcjonalnie 1 łyżka masła olej do smażenia Sos: 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżkek sosu sojowego 2 łyżki miodu(...)oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor zdejmujemy je z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa: marchewkę z groszkiem, pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili oraz fasolkę szparagową. Gdy warzywa zmiękną dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę *** *** Następnie dodajemy ponownie kurczaka, mieszamy i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Pozostały sos mieszamy z mąką ziemniaczaną *** *** Całość wlewamy

Blog z Apetytem
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 275

wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową i pomidorami Składniki 1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g) 1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze) 1/2 łyżeczki tymianku olej Polędwiczka(...)piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
Kociołek naturalnych rozmaitości - danie jednogarnkowe 755

KOCIOŁEK NATURALNYCH ROZMAITOŚCI  Składniki: 450 g poszatkowanej kapusty (pół niewielkiej główki) 6-8 ziemniaków (zależnie od wielkości) 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 cebula 1/2 papryki garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1/2 pęczka koperku 250 g łopatki lub szynki wieprzowej  1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, przyprawa do ziemniaków 2 kostki rosołowe(...)układamy warstwami: 1) połowę z poszatkowanej kapusty 2) ziemniaki obtoczone w przyprawie do ziemniaków 3) plasterki marchwi i pietruszki 4) przyprawione mięso 6) cebulę 7) czerwoną paprykę  8) fasolkę szparagową (jeśli jest mrożona nie gotujemy , dajemy zamrożoną) 9) posiekany koperek (może być mrożony) 10) pozostałą część poszatkowanej kapusty 11) pomidory z puszki wraz z zalewą Całość zalewamy

Bon appetit mon amie
Idealnie kruchy comber jagnięcy i puree bazyliowe 147

łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz 500 gram ziemniaków 1 łyżka mleka 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki pesto bazyliowego* do podania: gotowana fasolka szparagowa Comber jagnięcy wcześniej wyciągamy z lodówki by osiągnął temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)szczyptę gałki muszkatołowej i 2 łyżki pesto bazyliowego. Całość ugniatamy bądź przeciskamy przez praskę na gładką masę. Dokładnie mieszamy. Comber jagnięcy podajemy z łyżką puree bazyliowego i gotowaną, zieloną fasolką szparagową. *Pesto bazyliowe: 1/2 szklanki liści bazylii ucieram w moździerzu z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Do pasty dodaję 1 łyżkę orzeszków pinii (lub nerkowców

Mango Papaja
Kurczak z nerkowcami i groszkiem 73

tego kurczak i groszek ptysiowy, ale to aktorzy drugoplanowi -kurczaka można wymienić na jakieś inne mięso – np indyka czy polędwiczkę wieprzową, a groszek zastąpić innym warzywem – fasolką szparagową, brokułami lub papryką. Do podania ryż albo makaron ryżowy. Danie szybkie (powinniście się zmieścić w 30 minutach), proste a pyszne i efektowne. Satysfakcja gwarantowana. Jak nie zdecydujecie się na wypróbowanie(...)łyżki ketchupu pozostałe 1 pierś z kurczaka 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz 350 g groszku cukrowego można zastąpić papryką, brokułami albo fasolką szparagową 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku posiekane 2 cm kawałek imbiru starty do podania szczypiorek ryż Instructions Nagrzać piekarnik

Cooking for Emily
Kentucky Burgoo 182

pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka -150 g zielonej fasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina(...)ryż. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając. Całośc wymieszać z fasolką szparagową i kukurydzą. Podgotować około 8-10 minut. Wedle uznania doprawić ostrym sosem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 479,7 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 29g Węglowodany: 38,5g Smacznego

Zielona Kuchnia
7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 151

przedstawiam Ci 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu . To zbiór dań z wykorzystaniem sezonowych warzyw lub owoców. Sezonowych, czyli mam tutaj na myśli: bób, truskawki, morele, młody kalafior, fasolkę szparagową, maliny, arbuza oraz porzeczki. (Oczywiście to nie wszystkie warzywa i owoce, które warto jeść w czerwcu, pełną listę pokazywałam w poprzednim wpisie, więc jeśli jeszcze nie widziałaś to zapraszaj(...)wszystkie przepisy i obiecuję, że nie pożałujecie :)) 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 1. Knedle z truskawkami 2. Zupa z młodego bobu 3. Pieczony kalafior na ostro 4. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 5. Tarta malinowa 6. Orzeźwiająca sałatka z arbuza, fety i mięty 7. Bezglutenowe galette z owocami Artykuł 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Ryba w folii z sosem chimichurri / Chimichurri Baked Fish 158

ziołowy. Taki dressing z oliwą, czosnkiem i ziołami to świetny sos do ryby i mięsa. Ryba pieczona w folii lubi towarzystwo warzyw. Jeśli tak jak ja przygotujecie ją z fasolką szparagową, warto ją jednak wcześniej zblanszować / podgotować, by nie była za twarda. Cienki filet z ryby piecze się bardzo szybko. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych ryb: halibut, łosoś, dorsz(...)oregano, kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu winnego, do smaku, kilka łyżek oliwy extra virgin, sól, pieprz, szczypta chili, do smaku opcjonalnie warzywa, na przykład drobno pokrojona papryka, fasolka szparagowa, cukinia, pomidor (twarde warzywa wstępnie podgotowujemy lub podsmażamy) Przepis na rybę w folii z sosem chimichurri, przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami, opcjonalnie nałożyć po kawałeczku masła

Lekcje w kuchni
Pyszna włoska zupa minestrone 230

prosty, szybki obiad, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 50 gram wędzonego boczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego, 2 marchewek, 1 cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 pora, 200 gram fasoli cannellini (1 puszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu(...)się. Marchewkę, seler naciowy, białą część pora i cukinię pokroiłem w cienkie, około 3 milimetrowe plasterki, które dodałem do garnka z zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem końcówek i pokroiłem na kawałki o długości około 3 centymetrów i również dodałem ją do garnka. Po dodaniu warzyw całość posoliłem i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem, a następnie

Wyprawy kulinarne
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 229

Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni.   Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia  Marynata do mięsa(...)chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i pokrojone na pół śliwki szydłowskie, delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny

Kulinarne przygody Gatity