fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:91/256)

Kociołek z rybą 193

programu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam. Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru(...)przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania

O kuchni z uczuciem
FASZEROWANA CUKINIA 159

Pomaga on w wydrążaniu warzyw a zajęcie to spodoba się nawet dzieciom.W nazwie co prawda mowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie.   Składniki: 5 pieczarek garść fasolki szparagowej pół czerwonej cebuli pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy kilka różyczek brokuła 3 cukinie olej do przesmażenia Wykonanie: Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam to za pomocą(...)także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać. Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę,oraz posiekany wydrążony środek cukinii. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy. Podduszamy ok 5 minut. Gotowym farszem warzywnym napełniamy połowki

Z Majeczką w kuchni
Lasagne z naleśników z warzywami / Lasagne with pancakes with vegetables 195

Składniki / Ingredients:   8 naleśników / 8 pancakes Hortex fasolka szparagowa / Hortex green beans Hortex warzywa na patelnię z koperkiem / Hortex vegetables in a frying pan with dill 6 parówek z szynki / 6 ham sausages 4 plastry żółtego sera / 4 slices of yellow cheese szczypta soli, czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of salt, black pepper and hot pepper parmezan / parmesan(...)Najpierw formę do pieczenia wysmarowujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę naleśników (jedna warstwa to 3-4 naleśniki, zależy od wielkości formy do pieczenia). Warzywa na patelnię z koperkiem i fasolkę szparagową firmy Hortex przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (mrożóne warzywa i gotowe mieszanki pozwalają szybko przygotować smaczne danie dla całej rodziny) i po przygotowaniu mieszamy wszystko razem. Doprawiamy je solą

Projekty ze smakiem
Sałatka nicejska z tuńczykiem 86

która opiera się na kilku prostych składnikach. Co jednak sprawia, że kontrowersje wokół sałatki nicejskiej wydają się nie mieć końca? Według większości szefów kuchni dodanie do niej ziemniaków oraz fasolki szparagowej, to wręcz świętokradztwo! Z czego składa się więc tradycyjny przepis na sałatkę nicejską i dlaczego narosło wokół niego tyle rozbieżności? Otóż miejscowi, czyli nicejscy konserwatyści uważają, że sałatka nicejska(...)octu winnego. Chociaż nasz przepis mocno trzyma się tradycji, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopasował go do własnych upodobań smakowych. Przepisy na sałatkę nicejską często zawierają gotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, a nawet bób. Decyzja należy do Ciebie. Zapraszamy! Sałatka nicejska z tuńczykiem Składniki: czerwone, dojrzałe pomidory: 3 szt. sałata rzymska: kilka liści jajka z wolnego wybiegu, ugotowane

Kuchnia Na Wypasie
Serowy placek z brukselką i fasolką szparagową 106

pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka 80 g oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół) 200 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku  2 cebule 150 g sera ricotta 100 g jogurtu naturalnego 4 jajka łyżeczka soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju(...)umieść jajka, jogurt i serek ricotta wszystko rozbełtaj. Dodaj przyprawy wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem i ser gouda.  Wszystko dobrze wymieszaj. Na blasze z ciastem ułóż brukselkę i fasolkę szparagową. Wszystko zalej masą. Placek piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 30 minut. Placek super smakuje na ciepło jednak świetnie sprawdza się jako przekąska na zimno

Niezły Młynek
Serowy placek z brukselką i fasolką szparagową 116

pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka 80 g oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół) 200 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku  2 cebule 150 g sera ricotta 100 g jogurtu naturalnego 4 jajka łyżeczka soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju(...)umieść jajka, jogurt i serek ricotta wszystko rozbełtaj. Dodaj przyprawy wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem i ser gouda.  Wszystko dobrze wymieszaj. Na blasze z ciastem ułóż brukselkę i fasolkę szparagową. Wszystko zalej masą. Placek piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 30 minut. Placek super smakuje na ciepło jednak świetnie sprawdza się jako przekąska na zimno

Niezły Młynek
Zielone curry z kurczakiem 193

bardzo łatwe danie do przygotowania w jakieś 20-30 minut. 3 porcje 100 gramów ryżu ok 350 gramów fileta z kurczaka 1 mała puszka mleka kokosowego 200 gramów zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 4-5 łodyg selera naciowego mały kawałek cukinii pół średniej cebuli Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka soku z limonki/cytryny 3 łyżeczki zielonej pasty curry ( użyłam kupnej(...)pokrojonego na cienkie plasterki przypraw sosem sojowym i dodaj czosnek oraz pastę curry. Całość smaż chwilę aż mięso zmieni kolor, następnie wlej wymieszane mleko kokosowe zagotuj.  Następnie dodaj fasolkę szparagową oraz seler naciowy, cukinię pokrojone na mniejsze kawałki. dopraw sokiem z cytryny. Całość gotuj chwilę aż warzywa nieco zmiękną (dobrze aby się nie rozgotowały) a sos nieco zgęstnieje. Podawaj

Andzia Pichci
Zupa gulaszowa z klopsikami i fasolą 135

kawałek selera korzeń plaster 1/2 por biała część 1 szklanka fasoli fioletowej 2  łyżki pasty paprykowej ostrej 500 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki  1 garść świeżej fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki kurkumy olej rzepakowy 1 ząbek czosnku Fasola: Fasolę użyłam świeżą bo taką miałam, i nie musiałam(...)czosnek, por kroję drobno i przesmażam na oleju . Marchew kroję w talarki, seler w kostkę, patisona, dynię i cukinię też. Do cebuli dodaję marchew, seler, przesmażam, potem dodaję dynię, fasolkę szparagową, patisona, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pastę paprykową, sól, pieprz, papryki, kurkumę, około 400 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie. Na końcu dodaję cukinię

wesoła kuchnia
Kotlet z łososia i szpinaku 198

Zdrowsza a jak dla mnie nawet smaczniejsza wersja mielonego:) Kotlet z łososia i szpinaku z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 350g surowego łososia świeży szpinak 3 jajka fasolka szparagowa masło sól, pieprz, papryka, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, ulubione zioła Łososia umyć, usunąć skórkę i rozdrobnić widelcem. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, dodać(...)Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20 minut, następnie przez kolejne 5 nastawić piekarnik na grill i zarumienić kotleciki z wierzchu. Podawać z jakiem sadzonym i fasolką szparagową. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z perliczką podane z pak choi i fasolką szparagową 100

niż klejąca się do dłoni mieszanka mąki i wody. Tym razem postanowiłam, że farszem stanie się upieczona wcześniej perliczka, grillowany bakłażan i papryka. Duszony pak choi jako sałatka z fasolką szparagową też się ciekawie wpisał w kompozycję talerza. No polecam.  Aha, bezwzględnie nie wolno zapomnieć o młotkowanym czerwonym pieprzu. Cały super zapach się jemu właśnie zawdzięcza. Niewątpliwie bliskie memu(...)plastry bakłażana  1 kawałek papryki  oliwa z oliwek  sól i pieprz  Do podania potrzebujesz: masło do smażenia pierogów  pach choi duszony z fasolką szparagową na maśle z solą i pieprzem  czerwony pieprz utarty w moździerzu  bliskie memu sercu - kiełki groszku    Gorącą wodę wymieszaj z masłem, mąką i solą na jednolitą masę

Mango Papaja
Leczo na koniec lata 185

składniki * 1 kg młodej cukinii * 40 dag fasolki szparagowej * 3 czerwone papryki + 1 żółta * 50 dag kiełbasy cienkiej * 1-2 średnie cebulki * 2 średnie dojrzałe pomidory * sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra,  * można dać kostkę bulionową Sposób wykonania Kiełbaskę pokroić na ćwierć plasterki podsmażyć na oliwie, można w garnku w którym będzie gotowane leczo, pod koniec smażenia dodać(...)wielkości cukinii (młodej nie trzeba obierać ze skóry ani usuwać pestek, wystarczy tylko starannie umyć). Po ok. 15 min gotowania na delikatnym ogniu dodać paprykę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na 3-4 cm kawałki, kostkę bulionową, sól oraz po trochu reszty przypraw, uzupełnić wodę tak aby sięgała do wysokości warzyw, doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na delikatnym

Mix smaku
Schab w sosie musztardowym z ziemniakami i fasolką szparagową 231

oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce(...)powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia: 585,3 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Curry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana 156

łyżeczka curry madras* - 70g fasolki szparagowej                    - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ziemniak(...)kumin; smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy - Wrzucić ziemniaka, marchewkę i pieczarki - Zagotować i dusić przez 10 minut - Dodać posiekaną na krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;) - Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć

Wegańska kuchnia orientalna
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 404

bardzo fajnie współgra z drobiem .  Znów jest zdrowo i pysznie :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka 3-4 gałązki tymianku papryka ostra mielona sól, pieprz vegeta Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową około 200g. Wykonanie: Pierś myję, ale nie osuszam. Następnie jeśli pierś w różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około(...)tworząc " foliową miseczkę" z otwartą górą wkładam pierś do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 15-20 minut. Po tym czasie można podawać. Ja proponuję podać pierś z fasolką szparagową. Zimą można kupić takową zamrożoną. Jest ona również źródłem cennych witamin i składników. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 4249

rozgrzewające, idealne na jesienne dni. Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe) - 2-3 cebule - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka groszku konserwowego - puszka fasolki szparagowej - puszka pomidorów w zalewie (dałam 2) - papryka czerwona - 5-6 ząbków czosnku - fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską) - 4-5 ogórków kiszonych - sos tabasco, chili w proszku(...)puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny

Smaczne Zdrowe