fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:83/256)

gulasz drobiowy z zieloną fasolką... 182

łyżek, masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, woda 1 litr, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka na maśle klarowanym podsmażyć na rumiano pokrojone na kawałeczki mięso gulaszowe z indyka obsypane dobrze mąką(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pokrojoną cebulę i pokrojone wsypać mrożoną fasolkę szparagową zieloną i podsmażać z 3 minuty mieszając dodać kostkę rosołową, kucharka, wlać wodę i gotować na średnim ogniu bez przykrycia z 20 minut, część wody odparuje i sos będzie zagęszczony odpowiednio, na koniec wsypać mielony pieprz i posiekany koperek, zamieszać pyszny, lekki gulasz można podawać

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka maminkowa 5977

pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach.     Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez(...)minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek

Maminek kulinarny
Kurczak z ryżem i warzywami 344

Banalnie proste i szybkie danie obiadowe. Swoją prostotą zachwyci każdego. Idealne dla osób na diecie. 200 g ryżu 400 g filetu z piersi kurczaka 200 g fasolki szparagowej zielonej 1/3 czerwonej papryki 200 g pieczarek 150 g kukurydzy 1 marchewka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka(...)kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę,  marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Makaron z małżami w 15 minut 191

makaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz(...)otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce), 200 g pomidorków koktajlowych,  200 ml białego

SzczyptaSmaQ
Pyszne sałatki wielkanocne 316

zielonym kalafiorem Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Spaghetti z marchewki Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Brukselka smażona Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka z dynią Kolorowa sałatka makaronowa Cukinia po kaszubsku(...)Chipsy z jarmużu Z kaszą Sałatka z komosą ryżowa i burakiem pieczonym Sałatka z fasolką szparagową, pieczonym burakiem, serkiem wiejskim oraz kaszą gryczaną i jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z brokułem, pomidorami, selerem naciowym i oliwkami Sałatka z cieciorki z kaszą gryczaną i kozim serem Sałatka z ryżem Sałatka z kaszą owsianą Sałatka z sorgo i brokułem Sałatka z pieczarkami

Dorota Smakuje
Tajska zupa z kurczakiem i zoodle 163

łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój w cienkie(...)paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną kolendrę. Pokrój cukinię na zoodle i napełnij miseczki. Na wierzchu ułóż rozdrobnione mięso kurczaka, wlej zupę. Całość

codojedzenia
Sałatka nicejska 186

SKŁADNIKI:   ( na 1 porcję )                1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 50 g zielonej fasolki szparagowej pomidor garść mixu sałat jajko na twardo pół małej czerwonej cebuli 5 czarnych oliwek sól i pieprz       Dressing: łyżka octu winnego  2 łyżki oliwy z oliwek  łyżeczka musztardy(...)Wszystkie składniki dressingu połączyć w miseczce. 2. Fasolkę ugotować do miękkości, przekroić na pół. 3. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora, posiekaną w plasterki cebulę, fasolkę szparagowa i czarne oliwki. 4. Dodać ćwiartki jajka i kawałki tuńczyka. Polać sosem

Atlas Smaków
pieczarkowo-warzywna zupa na maśle z serkiem topionym... 138

Składniki: woda 3 litry, fasolka szparagowa 1/2 kg, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, masło 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 większa, serek topiony 200 gram, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1 pęczek w garnku gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną z ziemniakami z 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 171

zasmakuje. Składniki: Ugotowany ryż ( 2 woreczki ) Pieczony lub gotowany kurczak ( dowolna ilość ) 3 ogórki kiszone 1 cebula Marynowane pieczarki ( 1/2 małego słoika ) ½ brokułu ( może być mrożony ) ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej Pomidory krojone z puszki Ser żółty typu gouda Ketchup Sól Pieprz Wykonanie: Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę(...)ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente ( oddzielnie ) w osolonej wodzie. Odcedzone również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem. Delikatnie mieszamy. Wyrównujemy wierzch potrawy. Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut. Przed podaniem dodatkowo można

Smaki Ewy
Steki z kalafiora w ziołowej panierce 143

łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu Dodatki 6-8 małych ziemniaków 2 marchewki Garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, marchew obierz. Kalafiora odwróć głąbem do góry. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół, a potem odetnij boki(...)stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Krok 2 W międzyczasie włóż fasolkę szparagową do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości – około 10 minut. Odcedź. Krok 3 W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę

Niedzielny kucharz
Łatwa sałatka nicejska z łososiem 108

Sałatka nicejska niejedno ma imię, gdyż robiona jest w rozmaitych wariacjach. Zawsze jest w niej jajko i gotowane ziemniaki, co do reszty to już kwestia inwencji twórczej. My dodaliśmy fasolkę szparagową, rzodkiewki i oliwki. I rybę. Sałatka nicejska z łososiem świetna będzie jednak również z pomidorkami, awokado, czy ogórkiem. Pomimo dowolności co do składników, istnieje dość jednoznaczne wskazanie(...)nicejską z fasolą i groszkiem . Sałatka po nicejsku z łososiem jest inspirowana serwisem Bonappetit.com Składniki: 2 jajka 150 g wędzonego łososia 4 średniej wielkości ziemniaki Pęczek rzodkiewek Duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona) Garść oliwek Garść sałaty 1 łyżka kaparów 2 łyżki siekanego szczypiorku Sól Dresing 4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Zupa jarzynowa z pesto 77

Zupa jarzynowa na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem fasolki szparagowej, bobu i cukinii doprawiona domowym pesto bazyliowym. ZUPA JARZYNOWA Z PESTO SKŁADNIKI spora garść liści bazylii; garstka parmigiano reggiano; 3 ząbki czosnku; 100 ml oliwy extra vergine; szczypta soli; 1,5 litra domowego bulionu warzywnego; 1 spora żółta cukinia; 2-3 ziemniaki; 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;... Artykuł Zupa jarzynowa

Kuchnia Tomka
Jarzynowa zupa po mojemu 201

osób )  4 plastry karkówki  2 marchewki  2 pietruszki  1 pora ( biała część ) pół selera  6 ziemniaków średnich  pęczek natki pietruszki  2 garście fasolki szparagowej   pół szklanki śmietany 18%  1 kostka rosołowa  Wykonanie  Do garnka wkładam naszą karkówkę , następnie do mięsa dodaje wszystkie nasze warzywa , marchew , pietruszkę i seler(...)ścieram na tarce o małych oczkach , ziemniaki obieram i kroję w kostkę , natkę pietruszki siekam , porę kroję w cienkie plastry , oraz fasolkę szparagową myję  oczyszczam i także dodaję .  Jak mamy dodane wszystkie warzywa zalewam wszystko wodą tak aby woda przykryła nam wszystkie nasze składniki , wstawiamy na mały ogień i gotujemy około 2 godzin , między czasie dodajemy kostkę rosołową

Mój Smak
Risotto z młodymi warzywami 146

bulion. Nie polecam używać tutaj bulionu z kostki, bo efekt a raczej słoność dania może Was nieco zaskoczyć Testowałam, nie warto;) Jako warzyw użyłam bobu, marchewki, groszku cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania. Print Risotto z młodymi warzywami(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients 200 gr ryżu arborio pełnoziarnistego 1 młoda marchewka garść bobu garść fasolki szparagowej garść groszku cukrowego 0,5 l bulionu 50 g tartego parmezanu sól, pieprz 2 łyżki masła Instructions Masło rozpuszczamy na patelni. Na gorące masło wrzucamy ryż. Czekamy aż się zeszkli. Zaczynamy dolewanie bulionu od 200 ml. Jeśli będzie szybko parował, to dolewamy

Mieszam w Garnku
Włoski gulasz spezzatino z cielęciny 160

Włoski gulasz spezzatino! Hej, hej! Jak ten czas leci! Pamiętam ten gulasz z cielęciny będąc kilka lat temu we Włoszech . Gulasz spezzatino to gulasz z cielęciny i fasolki szparagowej. Jak każdy mięsny gulasz tak i gulasz spezzatino to idealne danie na obiad. Zazwyczaj gotuję obiady na dwa dni, a przynajmniej tyle aby resztki starczyły na lunch do pracy. Bardzo lubię(...)nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła 250 ml mięsnego bulionu 100 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej natka pietruszki do posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Smaż przez 3 minuty. Przełóż do żeliwnej patelni z wysokim brzegiem

codojedzenia
Halibut z witbierem i ziołowe łazanki z kurkami 235

letni obiad - delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę szparagową gotowaną na parze. Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6 ° C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie,  wcześniej(...)gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sok i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz . Do podania: piwo w stylu witbier, fasolka szparagowa gotowana na parze.   Przygotowanie: Halibut Cebulę posiekać, dodać przyprawy zalać piwem i wodą, gotować na wolnym ogniu 20 minut.  Wywar odcedzić na sicie, przelać do rondla

SzczyptaSmaQ
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 223

razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy  Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji   "Zostań szefem kuchni"   mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu  został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy  Uncle(...)jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie  Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce pieprz

Kuchcik gotuje