fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:83/256)

Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 176

boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka mieszanki fasolowej (5 różnych fasoli w pomidorach) 1 czerwona słodka papryka 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz, majeranek, bazylia, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki i boczniaków w grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy na dużej patelni(...)łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy fasolkę szparagową jako pierwszą. Chwilę ją przesmażamy i dodajemy paprykę, cebulę, boczniaki i całą puszkę pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest

vegetanie
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 219

składniki * podwójny filet z kurczaka * 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled * brokuł * 1/2 puszki kukurydzy * 2-3 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej * 1 mała papryka czerwona * sos sojowy * sosu piri-piri * sól Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową

Mix smaku
Cytrynowe fit risotto z indykiem i fasolką szparagową 53

Wsyp po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy i skórki z cytryny. Dolewaj gorący bulion zawsze wtedy, gdy ryż go wchłonie. Po 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę mięso oraz fasolki szparagowe. Po około 30 minutach zużyjesz cały bulion i ryż powinien być już ugotowany. Dodaj tarty parmezan oraz posiekaną pietruszkę i wymieszaj wszystko razem. Składniki na 4 porcje(...)ryżu 400 g mięsa z piersi indyka 200 g fasolki szparagowej żółtej (może być mrożona) 200 g dasolki szparagowej zielonej Może być mrożona) 1,5 l bulionu warzywnego 30 ml oleju 2 ząbki czosnku 180 g cebuli 30 g parmezanu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 4 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki

Eat me! Fit me!
Mało znane warzywa egzotyczne 62

znanych egzotycznych warzyw można zaliczyć między innymi fasolnik, salsefię, ciecierzycę. Rozróżniamy fasolnik chiński lub egipski. Każdy fasolnik jest egzotyczną dla nas rośliną, choć to krewny znanej nam fasolki szparagowej. Fasolnik chiński rośnie wysoko, bo nawet do 3 metrów i potrzebuje podpórek. Ma również długie strąki dochodzące nawet do 50 centymetrów. Jest delikatny w smaku i bardzo odżywczy. Z jego udziałem(...)można przygotowywać różne potrawy podobnie, jak z fasolką szparagową. Może być dodatkiem do zup, sałatek, surówek, galaret mięsnych, albo stanowić samodzielną przystawkę do dania głównego przy obiedzie. Posiada wiele makroelementów i mikroelementów. Ma dużo białka, skrobi, minerałów i witamin. Fasolnik może stanowić także ozdobę. Gdyż przepięknie kwitnie na różowo. A przy tym pięknie pachnie. Fasolnik egipski różni się od fasolnika

ProstePesto.pl
Zielone warzywa z ziarnami i szynką 147

Równie olbrzymia, co zdrowa porcja chlorofilu na talerzu❗️ Młody bób, zielone szparagi oraz zielona fasolka szparagowa okraszone podsmażoną szynką szwarcwaldzką oraz ziarnami. Dodatkowo, dla ciekawego podkręcenia smaku polecam użyć olej, w którym moczone są suszone pomidory 😋 Prosta propozycja w sam raz na danie główne lub kolację. 2-3 porcje: * bób- około 350 g * zielona fasolka szparagowa- około 250 g * zielone

Kraina Miodem Płynąca
Polędwica wieprzowa z fasolką szparagową 133

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 1 polędwica wieprzowa (ok 600g) 150g mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka masła 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Polędwiczkę wieprzową nacinamy wzdłuż, oprószamy solą oraz pieprzem(...)rozbijamy najlepiej przez folię spożywczą. Na brzegu układamy fasolkę szparagową i zwijamy do środka. Owijamy plastrami boczku. Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Podpieczoną polędwiczkę szczelnie owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę

Kuchnia w czekoladzie
Pierś smażona w papierze do pieczenia 147

brzuszka i czujemy się o niebo lepiej.Zachęcam do wypróbowania. Składniki na 2 porcję: pierś z kurczaka jedna połówka kasza jęczmienna pęczak 1 woreczek kasza owsiana 1 woreczek fasolka szparagowa 8 szt   Dodatkowo: pomidor sparzony 2 szt ogórek długi 1 szt sałata zwykła 8 listków sól pieprz do smaku sok z cytryny Krok 1 Kasze wstawiamy w garnuszku(...)palcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja

Różowa kuchnia
Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały! 790

Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały! Genialne danie jednogarnkowe na ciepłe dni. Bardzo proste i szybie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: 500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 500g mięsa mielonego wieprzowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano 1 cebula 2 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki tartego sera

Blog z Apetytem
Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i warzywami na cieście francuskim 218

przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo tak niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej(...)piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową- roztrzepać jajka, dodać starty ser i doprawić. Wyjąć ciasto francuskie, na spód wyłożyć marchewkę, fasolkę szparagową, kurczaka, oliwki, a pomiędzy nimi poukładać świeże listki bazylii i całość zalać masą jajeczno-serową. Piec przez 15 minut, aż masa delikatnie się zarumieni. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kokosowa zupa z kurczakiem, batatem i fasolką szparagową 378

całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego (u mnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka 1/2 dużego batata 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki łyżka cukru trzcinowego 1/2 puszki mleka kokosowego cebula dymka, świeże zioła do podania sól pieprz Marchewkę i batata obieramy i gotujemy w bulionie przez(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną pierś kurczaka oraz fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną dymką lub ulubionymi ziołami np. kolendrą

Mango Papaja
Makaron z tuńczykiem z "gotowca" 113

przepadam. Ale trzeba przyznać, faktycznie przygotowuje się je bardzo szybko.    składniki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka czerwona 1 średnia cebula opakowanie " szybkie z patelni" Lubella fasolka szparagowa 150g ( ja nie miałam , więc pominęłam ten składnik ) Postępowałam według instrukcji Zagotuj wodę w czajniku. Cebulę i paprykę pokrój w paski , podsmaż na niewielkiej ilości oleju.  Wsyp makaron(...)mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj.  Dodaj fasolkę szparagową wymieszaj i gotuj ok 7 min.  Dodaj tuńczyka, gotuj ok 3 min , aż makaron zmięknie. Szczerze powiedziawszy na pewno nie skuszę się drugi raz na tego typu danie , ponieważ  wole samodzielnie doprawić potrawy, a poza tym dania z proszku jak wszyscy wiemy nie są zdrowe

Cukier&Puder
Pikantne kotleciki na fasolce 172

starcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam na ryżu. Szybko i smacznie. Czas : 30 minut Składniki: 20-25 dag   mielonego z piersi   indyka 1 żółtko 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem(...)goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące

Buniabaje w kuchni
Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem 128

Zapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej kaszy bulgur z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, a na koniec doprawionej świeżą bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta.     Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 500 g łopatki jagnięcej 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu(...)szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
SOCZEWCA ZIELONA Z RYŻEM BASMATI, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KUKURYDZĄ 73

Składniki: (na 4 porcje) - soczewica zielona – (200 g) - ryż basmati – (100 g) -  fasolka szparagowa zielona – (200 g) - kukurydza konserwowa – (130 g) - olej  lniany (40 g) - sól himalajska- ½ łyżeczki, pieprz cytrynowy, mieszanka ziół. Wykonanie:   Soczewicę opłukać, gotować w osolonej wodzie ok 10 min. Do gotującej soczewicy dodać ryż basmati, gotować kolejne 10 min, następnie dodać fasolkę szparagową, dusić

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas