łyżek, masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, woda 1 litr, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka na maśle klarowanym podsmażyć na rumiano pokrojone na kawałeczki mięso gulaszowe z indyka obsypane dobrze mąką(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pokrojoną cebulę i pokrojone wsypać mrożoną fasolkę szparagową zieloną i podsmażać z 3 minuty mieszając dodać kostkę rosołową, kucharka, wlać wodę i gotować na średnim ogniu bez przykrycia z 20 minut, część wody odparuje i sos będzie zagęszczony odpowiednio, na koniec wsypać mielony pieprz i posiekany koperek, zamieszać pyszny, lekki gulasz można podawać
W Mojej Kuchni Lubiępyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach. Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube plastry. Sparzonego przez(...)minuty kalafiora dzielimy na różyczki. Sparzoną przez ok. 5 minut fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa posypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki i zalewę. Do każdego słoika wrzucamy: -plaster selera -ząbek czosnku -kawałek kopru -po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -2 listki laurowe -możemy tez dodać kawałek
Maminek kulinarnyBanalnie proste i szybkie danie obiadowe. Swoją prostotą zachwyci każdego. Idealne dla osób na diecie. 200 g ryżu 400 g filetu z piersi kurczaka 200 g fasolki szparagowej zielonej 1/3 czerwonej papryki 200 g pieczarek 150 g kukurydzy 1 marchewka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka(...)kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem
VioletoweKucharzeniemakaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz(...)otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce), 200 g pomidorków koktajlowych, 200 ml białego
SzczyptaSmaQzielonym kalafiorem Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Spaghetti z marchewki Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Brukselka smażona Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka z dynią Kolorowa sałatka makaronowa Cukinia po kaszubsku(...)Chipsy z jarmużu Z kaszą Sałatka z komosą ryżowa i burakiem pieczonym Sałatka z fasolką szparagową, pieczonym burakiem, serkiem wiejskim oraz kaszą gryczaną i jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z brokułem, pomidorami, selerem naciowym i oliwkami Sałatka z cieciorki z kaszą gryczaną i kozim serem Sałatka z ryżem Sałatka z kaszą owsianą Sałatka z sorgo i brokułem Sałatka z pieczarkami
Dorota Smakujełyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój w cienkie(...)paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną kolendrę. Pokrój cukinię na zoodle i napełnij miseczki. Na wierzchu ułóż rozdrobnione mięso kurczaka, wlej zupę. Całość
codojedzeniaSKŁADNIKI: ( na 1 porcję ) 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 50 g zielonej fasolki szparagowej pomidor garść mixu sałat jajko na twardo pół małej czerwonej cebuli 5 czarnych oliwek sól i pieprz Dressing: łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy(...)Wszystkie składniki dressingu połączyć w miseczce. 2. Fasolkę ugotować do miękkości, przekroić na pół. 3. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora, posiekaną w plasterki cebulę, fasolkę szparagowa i czarne oliwki. 4. Dodać ćwiartki jajka i kawałki tuńczyka. Polać sosem
Atlas SmakówSkładniki: woda 3 litry, fasolka szparagowa 1/2 kg, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, masło 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, papryka czerwona 2 sztuki, cukinia 1 większa, serek topiony 200 gram, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1 pęczek w garnku gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną z ziemniakami z 15 minut
W Mojej Kuchni Lubięzasmakuje. Składniki: Ugotowany ryż ( 2 woreczki ) Pieczony lub gotowany kurczak ( dowolna ilość ) 3 ogórki kiszone 1 cebula Marynowane pieczarki ( 1/2 małego słoika ) ½ brokułu ( może być mrożony ) ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej Pomidory krojone z puszki Ser żółty typu gouda Ketchup Sól Pieprz Wykonanie: Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę(...)ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente ( oddzielnie ) w osolonej wodzie. Odcedzone również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem. Delikatnie mieszamy. Wyrównujemy wierzch potrawy. Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut. Przed podaniem dodatkowo można
Smaki Ewyłyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu Dodatki 6-8 małych ziemniaków 2 marchewki Garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, marchew obierz. Kalafiora odwróć głąbem do góry. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół, a potem odetnij boki(...)stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Krok 2 W międzyczasie włóż fasolkę szparagową do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości – około 10 minut. Odcedź. Krok 3 W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę
Niedzielny kucharzSałatka nicejska niejedno ma imię, gdyż robiona jest w rozmaitych wariacjach. Zawsze jest w niej jajko i gotowane ziemniaki, co do reszty to już kwestia inwencji twórczej. My dodaliśmy fasolkę szparagową, rzodkiewki i oliwki. I rybę. Sałatka nicejska z łososiem świetna będzie jednak również z pomidorkami, awokado, czy ogórkiem. Pomimo dowolności co do składników, istnieje dość jednoznaczne wskazanie(...)nicejską z fasolą i groszkiem . Sałatka po nicejsku z łososiem jest inspirowana serwisem Bonappetit.com Składniki: 2 jajka 150 g wędzonego łososia 4 średniej wielkości ziemniaki Pęczek rzodkiewek Duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona) Garść oliwek Garść sałaty 1 łyżka kaparów 2 łyżki siekanego szczypiorku Sól Dresing 4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy Sok z połowy cytryny Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzZupa jarzynowa na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem fasolki szparagowej, bobu i cukinii doprawiona domowym pesto bazyliowym. ZUPA JARZYNOWA Z PESTO SKŁADNIKI spora garść liści bazylii; garstka parmigiano reggiano; 3 ząbki czosnku; 100 ml oliwy extra vergine; szczypta soli; 1,5 litra domowego bulionu warzywnego; 1 spora żółta cukinia; 2-3 ziemniaki; 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;... Artykuł Zupa jarzynowa
Kuchnia Tomkaosób ) 4 plastry karkówki 2 marchewki 2 pietruszki 1 pora ( biała część ) pół selera 6 ziemniaków średnich pęczek natki pietruszki 2 garście fasolki szparagowej pół szklanki śmietany 18% 1 kostka rosołowa Wykonanie Do garnka wkładam naszą karkówkę , następnie do mięsa dodaje wszystkie nasze warzywa , marchew , pietruszkę i seler(...)ścieram na tarce o małych oczkach , ziemniaki obieram i kroję w kostkę , natkę pietruszki siekam , porę kroję w cienkie plastry , oraz fasolkę szparagową myję oczyszczam i także dodaję . Jak mamy dodane wszystkie warzywa zalewam wszystko wodą tak aby woda przykryła nam wszystkie nasze składniki , wstawiamy na mały ogień i gotujemy około 2 godzin , między czasie dodajemy kostkę rosołową
Mój Smakbulion. Nie polecam używać tutaj bulionu z kostki, bo efekt a raczej słoność dania może Was nieco zaskoczyć Testowałam, nie warto;) Jako warzyw użyłam bobu, marchewki, groszku cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania. Print Risotto z młodymi warzywami(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients 200 gr ryżu arborio pełnoziarnistego 1 młoda marchewka garść bobu garść fasolki szparagowej garść groszku cukrowego 0,5 l bulionu 50 g tartego parmezanu sól, pieprz 2 łyżki masła Instructions Masło rozpuszczamy na patelni. Na gorące masło wrzucamy ryż. Czekamy aż się zeszkli. Zaczynamy dolewanie bulionu od 200 ml. Jeśli będzie szybko parował, to dolewamy
Mieszam w GarnkuWłoski gulasz spezzatino! Hej, hej! Jak ten czas leci! Pamiętam ten gulasz z cielęciny będąc kilka lat temu we Włoszech . Gulasz spezzatino to gulasz z cielęciny i fasolki szparagowej. Jak każdy mięsny gulasz tak i gulasz spezzatino to idealne danie na obiad. Zazwyczaj gotuję obiady na dwa dni, a przynajmniej tyle aby resztki starczyły na lunch do pracy. Bardzo lubię(...)nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła 250 ml mięsnego bulionu 100 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej natka pietruszki do posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Smaż przez 3 minuty. Przełóż do żeliwnej patelni z wysokim brzegiem
codojedzenialetni obiad - delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę szparagową gotowaną na parze. Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6 ° C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie, wcześniej(...)gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sok i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz . Do podania: piwo w stylu witbier, fasolka szparagowa gotowana na parze. Przygotowanie: Halibut Cebulę posiekać, dodać przyprawy zalać piwem i wodą, gotować na wolnym ogniu 20 minut. Wywar odcedzić na sicie, przelać do rondla
SzczyptaSmaQrazem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji "Zostań szefem kuchni" mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy Uncle(...)jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce pieprz
Kuchcik gotuje