ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:66/108)

Koktajl z Arbuza – Smoothie 187

Witam serdecznie Propozycja na pyszny koktajl z arbuza z lodem -smoothie. Jest prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się na upały. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji

Uwaga Babcia Gotuje
Ryżowe spaghetti z warzywami i kurczakiem 370

Makaron ryżowy to miła alternatywa dla klasycznego makaronu, dlatego na zachętę przedstawiam mój przepis na ryżowe a'la spaghetti. Składniki: makaron ryżowy, pół paczki 1/3 papryki

Taste Of My Day
Barszcz wołyński 158

Jeszcze do niedawna nie wiedziałam o istnieniu tylu gatunków barszczy. A uwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj

Smaki Ewy
Paprykowe pulpety 174

Przedstawiam kolejne danie z  mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o  smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i

Smaki Ewy
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 188

energii. Ew. dopuszcza się sporadycznie mrożenie niezbyt głębokie i długie.  Słabo mi wychodzi stosowanie się do tego zalecenia;) Soczewicę zalałam wieczorem wodą i zostawiłam do namoczenia na całą noc. Rano doczytałam w mądrej książce, że soczewicy można nie moczyć lub wystarczy jej tylko kilka godzin moczenia;) Po odcedzeniu wrzuciłam na wrzątek z odrobiną kurkumy i gotowałam ok. 40 minut

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zielony Koktajl ze Szpinakiem i Awokado 198

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy zielony koktajl ze szpinakiem i awokado. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 100 g szpinaku

Uwaga Babcia Gotuje
Owsiany zakwas na żurek 183

Jak dla mnie nic nie równa się ze smakiem domowego żurku. Przygotowanie zakwasu to dosłownie 2 minuty i czekanie kilka dni i mamy swój domowy pyszny

dom-agi.pl
Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa -Hreczniaki 234

Hreczniaki- kresowe i staropolskie danie, które postanowiłam wypróbować. Skąd taka nazwa?  A no od kaszy gryczanej. Każdy zna lub słyszał Inwokację z Pana Tadeusza , gdzie

W kuchennym oknie Ewy
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 197

małych cebulek szalotek-wino, najlepiej burgundzkie, czerwone ja używam półwytrawnego-borowiki; ja mam mrożone, mogą być suszone-świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe-mąka pszenna-masło-limonka-ciecierzyca-kolendra, ew. natka pietruszkiMięso kroimy na duże kawałki ok 5 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Opruszamy z każdej strony mąka. Solimy.Klarujemy masło ok pół kostki - w końcu to kuchnia francuska - podsmażamy z każdej(...)pieprz, doprowadzamy do delikatnego wrzenia.Wkładamy na 2,5h pod przykryciem do piekarnika w temperaturze 180 przez pierwsze pół h, a potem 160 stopni.Namoczoną od min. 12h ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką masła.Odcedzamy, zagniatamy, dodajemy sklarowaną cebulę z masłem, pieprz i skórkę z limonki i posiekaną kolendrę. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub grubsze

BaRepas
Babka snickers 1992

cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka rumu (opcjonalnie) 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku) solone orzeszki ziemne polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady) Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce zmiksować(...)babek przelać ciasto. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem). Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy. Resztę kajmaku podgrzać (w puszce) w garnku z wodą, ew. dodać odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Fale Dunaju 368

To ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna 

W kuchennym oknie Ewy
Leczo z Cukinią 185

pomidory ze skórki możemy je wcześniej sparzyć. Cebulę kroję w drobną kostkę. Obraną ze skórki kiełbasę kroję w pół plasterki. Składniki na leczo mam już pokrojone teraz czas na gotowanie lecza: W garnku lub rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 5 minut. Następnie do cebuli dodaję kiełbasę i całość smażę jeszcze 5 minut. Teraz do kiełbasy z cebulą(...)doprawiam - jak to bywa przy takich daniach najlepiej smakuje odgrzewane:) ale od razu po przygotowaniu również jest pyszne. Leczo z cukinią jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 229

Święta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi

Smaki Ewy
Sałatka z Fasolą i Ananasem 229

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną sałatkę z fasolą i ananasem, sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania z różnego

Uwaga Babcia Gotuje
Udka kurczaka w pieczarkach z serkiem almette 191

Jak zwykle chciałam coś zmienić i udało mi się. W potrawie wykorzystałam serek almette, który nadaje delikatności w smaku. Początkowo trochę się bałam, że się rozwarstwi

Smaki Ewy
Prosty Deser z Kiwi 193

Witam serdecznie Propozycja na smaczny deser z kiwi, którego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie a dodatkowo tak przygotowany deser z kiwi jest zdrowy. Będziemy potrzebować

Uwaga Babcia Gotuje
Soljanka z ogniskowego kociołka 150

Propozycja na weekend przy ognisku. Oczywiście to samo można zrobić w garnku na kuchence. Niedawno zakupiliśmy ogniskowy kociołek, trzeba go było wypróbować - no i trafiło na

Smaki Ewy
Tarta porowa ze szparagami 157

Na dzisiaj proponuję tartę porową ze szparagami. Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki: Ciasto

Smaki Ewy
Kompot z truskawek i rabarbaru 200

organizm) napoju owocowego, a najchętniej dwie szklanki domowego kompotu. Kojarzy mi się on zawsze z niedzielami w dzieciństwie (podawany do niedzielnego obiadu), a obecnie z urlopem, w czasie którego kompot gotowany jest niemal codziennie z owoców, które opadły lub zrywanych prosto z drzewa czy krzaka. Składniki : 1,5-2 litry wody ok. 30 truskawek 4 łodygi rabarbaru cukier (według uznania) Wodę(...)smaczne :) Owoce można zjeść albo wykorzystać inaczej. Od wielu lat kompot podawany na świeżym powietrzu kojarzy mi się - poza tym, o czym pisałam wcześniej - z książką p. Teresy Ewy Opoki pt. " Wyspa kobiet ". Gdy patrzę na okładkę tej książki, wciąż odczuwam pewien brak - karafki z domową nalewką lub dzbanka z kompotem (pojawia się w książce). Ten kapelusz i wazon

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania