ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:59/108)

Sos pomidorowy do spaghetti – do słoików 196

Sezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do

Smaki Ewy
Torcik "jabłkowy przysmak" 192

Torcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki temu deser delikatnie pachnie cynamonem i orzeźwiającą cytryną. Jest doskonały, rozpływa się w ustach, idealny z filiżanką kawy. Polecam :) 1,5 kg jabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka(...)okrągłych biszkoptów Dekoracja: 200ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka kostek czekolady Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze

Smakołyki Asi
Pulpety z szynki w sosie koperkowym 152

Danie prawie wrosło w tradycję, podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę

Smaki Ewy
Pyszny hummus 158

łyżeczki sody. Tak przygotowaną ciecierzycę należy zostawić na noc. Rano należy ciecierzycę odcedzić i opłukać. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy dużą ilością wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować około 40 minut, lub do momentu aż pojedyncze ziarno cieciorki będzie łatwo dawało się rozgnieść w palcach, a w środku będzie maślane.  Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i opłukać. Przełożyć(...)powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut, żeby wszystko dobrze się połączyło.  Gotowy hummus przekładamy na talerz lub do miski, polewamy oliwą i posypujemy zatarem, ew. czerwoną papryką czy natką pietruszki. Resztę hummusu należy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. U mnie hummus był przechowywany tydzień czasu i nic złego mu się nie stało ;) Smacznego

Plate of Joy
Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 245

Są, są, są! Szparagi, świeżutkie, zielone, po prostu idealne! Jeszcze w zbójeckich cenach, ale już niedługo... :) I do razu zachęcam: blanszować i mrozić! Nie raz i

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto Bounty- smak raju 434

Na święta powstało wiele ciast, każde doskonałe  w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16

W kuchennym oknie Ewy
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 167

garście rodzynek szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (ew. miód do dosłodzenia) 3-4 winne jabłka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 łyżeczki cynamonu mielonego Kaszę płuczę na sicie, po czym zagotowuję w mleku z orzechów (rozwarstwianie się mleka to objaw naturalny). Dorzucam rodzynki i gotuję aż do miękkości kaszy, mieszając dość często, aby nic się

W kuchni Karmel-itki
Śledzie gotowane w pomidorowym sosie 211

Przepis ten jest ze mną już sporo lat a dostałam go od znajomej. Pamiętam jakie było moje zdziwienie, że można w taki sposób zrobić śledzie. A

Smaki Ewy
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 160

Przepis na ten rosół znalazłam w jednej z licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora

Smaki Ewy
Sałatka z Rzodkiewek do Obiadu 181

Witam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z rzodkiewek i pomidorów, jest prosta w przygotowaniu i zdrowa. Będziemy potrzebować: 2 pęczki rzodkiewek 3 pomidory 1 cebula 1/2

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa fasolowa z nutą wędzonki 121

W moim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami

Smaki Ewy
Jagodowy mus z kaszy manny 206

I zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie... Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 143

piekarnika n agrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut. Soczewica Szklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj ok. 45 minut do miękkości, a następnie wystudź w zimnej wodzie i odcedź. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć je do miseczki i zacznij wlewać powoli oliwę z oliwek(...)Wszystko wymieszaj. Szparagi Szparagom odetnij twarde końcówki i obierz do połowy. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą z oliwek. Całość polej odrobiną oliwy, posyp solą morską oraz świeżym (ew. suszonym) oregano. Poukładaj nań plasterki cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-30 minut razem z rybą aż staną się miękkie

Food Square
Ciasto sernikowo-bananowe toffi (ok. 140 kcal/100g) 218

warstwa: budyń toffi (tu: winiary z cukrem) 450 ml mleka 2% 16 g (4 łyżeczki) żelatyny Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki na spód miksujemy razem przy pomocy blendera (ew. możemy wcześniej ubić białka z cukrem, resztę składników zmiksować blenderem i połączyć łyżką, będzie bardziej puszyste) 2. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach (grzałka: góra(...)plasterki. Gdy spód ostygnie, układamy je na całości ciasta. 3. warstwa: 4. Przygotowujemy budyń: od 450 ml odlewamy pół szklanki z którą rozrabiamy proszek. 5.Gdy mleko się prawie gotuje odlewamy do kubka/innego naczynia maks. 1/3 szklanki, dodajemy żelatynę i mieszamy (możemy użyć miksera - miksujemy aż żelatyna całkowicie się rozpuści) 6. Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń

Malowane smakiem
Koktajl ze Szpinakiem i Bananami 216

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl ze szpinakiem i bananami. Jest pełen witamin i idealnie nadaje się na drugie śniadanie i nie tylko. Będziemy

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczona cielęcina z warzywami 126

Kupić cielęcinę nie jest tak łatwo. Są jednak  gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście

Smaki Ewy
Galareta drobiowa w kształcie jajek 172

Pomysł na taki sposób podania galarety zaczerpnęłam   TU . Do przygotowanie tego dania długo się szykowałam, aż w końcu Święta Wielkanocne sprawiły,że  powstało

W kuchennym oknie Ewy
Smażony bób z czosnkiem, boczkiem, bazylią, oregano i rozmarynem 166

Podobne danie znalazłam gdzieś w czeluściach internetu i postanowiłam spróbować. Bób smażony na maśle ze sporą ilością soli z podsmażonymi paskami boczku - chyba lubię obecną porę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piekielne ogórki 166

                          

Ewa w kuchni