Powiem szczerze, że kaszy jaglanej raczej nie lubię, trochę mi nie smakuje, ale gdy znalazłam ten przepis na blogu Szefowa w swojej kuchni postanowiłam
Ewusiowe SmakiNiedawno w jednym ze sklepów sieciowych natknęłam się na świeże małże, ucieszyłam się. Nie pojawiają się one zbyt często, więc tym większa była moja radość zważywszy
Smaki EwyCzas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam
W kuchennym oknie EwyDzisiaj na blogu rarytas a mianowicie polędwica wołowa z sosem pieprzowym. Wiem, że cena polędwicy wołowej może odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo
Smaki EwyMówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła
W kuchennym oknie EwyHa! Kolejny przepis na szybko, na już, na "mam 15 minut i prawie pustą lodówkę"! Makaron z sosem serowym. Nie wierzę, że w Waszych lodówkach nie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKINa ciasto 3
W kuchennym oknie EwyJakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być nie może. I dla takich chwil warto pracować nawet i więcej niż osiem godzin. Bielutki, pachnący wanilią i aksamitny. Kiedy dowiedziałyśmy się z czego jest zrobiony, po prostu nas zatkało... Składniki (dla 4 łakomczuchów(...)szklanki wody ok. 0,5 l. mleka 2% laska wanilii 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Kaszę płuczemy i przelewamy wrzątkiem. Zalewamy wodą w proporcji nawet 3:1. Gotujemy do miękkości, żeby nie powiedzieć, ze rozgotowujemy. Kiedy kasza pochłonie całą wodę, a pochłonie na pewno - dolewamy mleko. Najpierw szklankę, potem drugą i pewnie trzecią. Gotujemy na niemalże gładką masę
Kuchnia po mojemułopatki wieprzowej 2-3 kajzerki namoczone w mleku 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, majeranek odrobina mąki 600g passaty pomidorowej zioła: bazylia, kurkuma, papryka słodka i ostra ew. koncentrat 2 łyżki śmietany 18% pieprz, ziele angielskie i listek laurowy koperek ryż basmati Mięso zmielić razem z bułkami odsączonych dobrze z mąki. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy(...)garnka z passatą, doprawić według gustu, jeśli sos wydaje się zbyt delikatny, można dodać jeszcze koncentrat, wrzucić też kilka ziaren pieprzu, dwa ziarnka ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Gotować około godziny, pod koniec wlać śmietanę do miski, dodać do niej łyżkę sosu pomidorowego i zamieszać, dodać dwie łyżki i znów zamieszać, następnie dodać jeszcze trzy łyżki, a potem cztery
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejna ryba w galarecie w moim wykonaniu. Pstrąg w takiej postaci pojawia się u nas bardzo często na Święta. Osobiście uważam, że jest bardzo
Smaki EwyMoc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a
W kuchennym oknie Ewygarnek potrzebne będą: fasola 800g (ja miałam "piękny jaś") boczek wędzony ok. 500g 1 kiełbasa toruńska długa 2 cebule 2 duże ząbki czosnku dużo majeranku liście, bobki sól pieprz ew. kostka rosołowa skórki z boczku lub wędzone żeberko Fasolę płuczemy i zalewamy wodą na noc. Następnego dnia przerzucamy fasolę wraz z wodą w której się moczyła (o ile coś zostało(...)cebulę pokrojoną w pióra. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę i przesmażamy na patelni, następnie dodajemy do garnka. Możemy dać więcej mięsa, mi się już nie zmieściło. Gotujemy aż do miękkości fasoli. Jak fasola jest już dobra, wyjmujemy skórki i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy i gotowe! Zajadamy z pieczywkiem. Proporcje są przykładowe. Można zrobić równie dobrze mniej
Pelusiowa Kuchniakostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy100 g posiekanych śliwek kalifornijskich100 g posiekanych suszonych moreli50(...)korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 o C. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone
Czerwień i błękitSmaczne! Farsz jest wynikiem porad znajomych, przepisów w internecie i mojej miłości do czosnku. Podobno, tak mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. składniki (6 porcji)6 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej wieprzowiny80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka(...)farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec
Stare Garydrugie nie masz wścibskich sąsiadów zaglądających w okna :) 7 Kto prowadzi domowy budżet ? Ja opłacam rachunki przez internet, robię spożywcze zakupy - razem ustalamy co zjemy i co gotujemy. Większe zakupy czy odzieżowe planujemy we dwoje. 8 Pedantka czy bałaganiara ? Troszkę tego i troszkę tego, ale bardziej lubię posprzątane, czyste i pachnące mieszkanie :) 9 Jak wyglądałby mój wymarzony(...)tradycje na pewno praktykuję i w swoim domu. Dziękuję Ci Kasiu za nominację! To była świetna zabawa. Ja zapraszam do zabawy Paulinę, Gosię, Justynę, Magdę, Monikę, Iwonkę, Ewę oraz Sabinę i Dorotę czyli dziewczynki z mojej wspaniałej GRUPY BABECZEK KULINARNYCH. Weekend był wyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki
Magiczne Życie MartyMi osobiście tortilla jest obojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak
Di gotujeSpotkała mnie miła niespodzianka i dostałam do przetestowania garnek Fissler z kolekcji FISSLER - Original-Profi Collection . Garnki tej firmy charakteryzują się tym, że są wykonane z
Ewa w kuchniPo suszeniu pomidorów została mi miska miąższu pomidorowego i gniazd nasiennych. Wyrzucić szkoda, na szybko wykorzystać taką ilość nie bardzo jest na co - co można więc
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jak u Was sezon ogórkowy? Wczoraj zakończyłam ogórki kiszone ( zaplanowane i wykonane ). Rozpoczęłam robi enie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewa ły w ogródku
Smaki EwyZawsze warto wrócić do szpinaku. Mam wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie
Smaki Ewyprzygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 450 g naturalnego serka homogenizowanego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1-2 jabłka cukier brązowy Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać(...)papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć je do rondelka, dodać odrobinę wody, gotować, aż owoce zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać. Jabłkami udekorować gotowe serniczki, oprószyć brązowym cukrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysuszonymi pomidorami i mozzarellą Przygotowanie: Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 1/5 litra wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-30 min. W tym czasie: cebulę kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy i siekamy ale nie za drobno pomidory suszone kroimy w drobne kawałki mozzarellę kroimy w kostkę(...)minut. Gdy szpinak się poddusi do garnka wsypujemy szklankę ryżu Arborio. Mieszamy dokładnie tak aby ryż pokrył się oliwą i zagrzał. Następnie dodajemy wino i zwiększamy płomień pod garnkiem (ew. stopnie na płycie indukcyjnej) aby wygotować alkohol z potrawy. Po paru minutach zmniejszamy ogień i powoli dodajemy bulion po jednej chochelce. Risotto utrzymujemy na granicy wrzenia. Mieszamy dokładnie po każdej
Pyza i SurówkaGorąco <3 od kilku dni pogoda nas rozpieszcza, od piekarnika trzymam się z daleka ;) Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, kremowy "sernik" z kaszy jaglanej. Delikatny
Domowa cukiernia Ewy