Witam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru
Uwaga Babcia Gotujeczasów dzieciaka robiła mi moja Kochana Babcia i które utkwiło mi w pamięci do dzisiaj, to te prawdziwe, gorzkie kakao, które rozrabiało się z mlekiem, dolewało do gotującego w garnku reszty mleka, słodziło...Smakowało wyjątkowo...Tak jak wyjątkowe było dzieciństwo. Dzisiejsze kakao instant nie ma nic wspólnego z tym prawdziwym. Pełno w nim cukru, jest za słodkie(...)chwilkę. A Mikołaj, poczęstowany tak pysznym napojem, na pewno nie zapomni o Nas i w święta ;) Składniki: 1 litr mleka 6-8 łyżek kakao 3 łyżki cukru Cynamon- szczypta ew. kardamon mielony -szczypta Wykonanie: Z podanego mleka odlewam ok szklanki, dodaje kakao, dobrze mieszam, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotowuję, dodaje cukier, kiedy mleko zacznie wrzeć, dolewam mleko
Z Majeczką w kuchniCiasteczka są pyszne i delikatnie chrupiące. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, która posiada wartościowe składniki odżywcze. Możecie do nich dodać swoje ulubione bakalie, czy dosłodzić
Di gotujeDawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao
PychotkaaaSyrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem
Smaki EwyPiękny sezon na pomidory. Można spokojnie wybierać w rodzajach i kolorach, a przede wszystkim ceny pomidorów są dość niskie. Można więc pozwolić sobie na ich przerób
W kuchennym oknie EwyGrochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i
Smaki EwyNa dzisiejszy obiad proponuję duszoną wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w
Smaki EwyKiedyś myślałam, że jest tylko jeden chłodnik, klasyczny, litewski. Nic bardziej mylnego. Jak zdążyliście zauważyć chłodników jest sporo. Kilka już prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik
Smaki EwySzpinak bardzo lubimy, dlatego często gości w naszej kuchni. Chyba ludzi można podzielić na tych , którzy nie lubią szpinaku i tych którzy go uwielbiają. Dzisiaj pyszne
W kuchennym oknie Ewyowinąć go koszulką z białka. Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Przygotowane jajo układamy na talerzu z resztą dodatków. Dodatkowo Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie
Symfonia SmakówMasa makowa: 400 g suchego maku 400 ml mleka 3/4 szklanki (170g) cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej ew 50 g dowolnych orzechów lub migdałów 2 jabłka aromat migdałowy. 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka) 2 białka pozostałe od ciasta pół szklanki (110g ) cukru Wykonanie : Ciasto(...)Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Masa makowa: Mleko , cukier , miód , rum i bakalie zagotowujemy. Wsypujemy mak i jeszcze chwilę razem gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie do masy dodajemy aromat migdałowy i ścieramy na grubej tartce jabłka. 5 białek ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dosypujemy w kilku porcjach
Malinowa Kawiarenkaspotkania, które zostało zorganizowane w ramach kampanii "Poznaj się na tłuszczach". Wraz z innymi zaproszonymi na nie blogerami zgłębialiśmy naszą wiedzę na temat tłuszczów, a także gotowaliśmy pyszne dania pod hasłem: zdrowo, nie znaczy bez tłuszczu. Poznaj się na tłuszczach 24 października miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były tłuszcze. Spotkanie odbyło się(...)organizatorów jest podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego żywienia, z naciskiem na przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. W trakcie niecodziennego spotkania towarzyszyli nam p. Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny, ekspert kampanii oraz szef kuchni Jerzy Nogal. A czemu niecodziennego ? Ponieważ odbyło się ono w formie quizu, a zaproszeni blogerzy zostali podzieleni na dwie grupy
Kulinarne przygody Gatityłyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i jogurt naturalny. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie(...)Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy na środek owoce (np. całą średnią truskawkę lub pół truskawki i czereśnię lub dwie czereśnie) i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy i polewamy nim ugotowane i odsączone z wody pierogi
bistro mamaJak wcześniej zapowiadałam, wróciłam do królika. Już nie krążę pomiędzy lodówkami sklepowymi z zamysłem czy kupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie
Smaki Ewy